Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Kávové brownies

Brownies patří mezi ty nejčokoládovější dezerty, na které můžete narazit, a naprosto skvěle chutnají se šálkem kávy. Co ale zkusit připravit rovnou kávové brownies? Přesně to se rozhodl udělat šéfkuchař Roman Paulus. V jeho video receptu zjistíte, jak připravit čokoládový základ s oříškovým máslem (ve kterém kupodivu nejsou žádné ořechy) i jak správně vyšlehat vejce, aby brownies byly ve výsledku hutné, ale stále krásně vláčné. Naučíte se taky trik s namočeným pečicím papírem, díky kterému se vám bude hotový dezert ještě lépe porcovat.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
10

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 225 g máslo
  • 200 g hořká čokoláda na vaření (52 %)
  • 3 × vejce “M”
  • 250 g krystalový cukr
  • 0,5 × vanilkový extrakt
  • 70 ml espresso (silná káva)
  • 0,5 × lžička sůl
  • 16 g tmavé holandské kakao
  • 128 g hladká mouka

POSTUP

Z másla podle triku Kulinářské akademie Lidlu připravíme oříškové máslo. Máslo necháme v hrnci rozpustit a na mírném plameni vaříme, dokud nezačne vonět o oříšcích a není zcela průzračné. V průběhu procesu odstraňujeme pěnu.

Tip: Podrobné video, jak připravit oříškové máslo, se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

K teplému oříškovému máslu přisypeme nalámanou čokoládu a mícháme do úplného rozpuštění.

V Kuchyňském robotu s cukrem vyšleháme vejce do husté pěny. Následně při nižších obrátkách pomalu přiléváme čokoládové máslo, vanilkový extrakt a hotovou kávu. 

Ručně metličkou ke směsi přimícháme sůl, kakao a mouku. Důkladně promícháme.

Formu vyložíme pečicím papírem a připravenou hmotu do ní přelijeme. Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C 25–30 minut na program horkovzduch.

Tip: Nenechte se zmást. Brownies jsou hotové, i když je střed šťavnatý a vypadá nedopečený. Takové hutné a syté mají ze své podstaty být.

Brownies před porcováním necháme zcela nebo alespoň částečně vychladnout a podáváme s porcí čerstvě ušlehané šlehačky či zakysanou smetanou. 

Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 3 dny. Pokud ho naporcujeme a jednotlivé porce zabalíme do pečicího papíru, můžeme je skladovat v mrazničce, kde vydrží až 3 měsíce.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 453 kcal, 5 g bílkovin, 44 g sacharidů, 28 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU