Z másla podle triku Kulinářské akademie Lidlu připravíme oříškové máslo. Máslo necháme v hrnci rozpustit a na mírném plameni vaříme, dokud nezačne vonět o oříšcích a není zcela průzračné. V průběhu procesu odstraňujeme pěnu.
Tip: Podrobné video, jak připravit oříškové máslo, se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
K teplému oříškovému máslu přisypeme nalámanou čokoládu a mícháme do úplného rozpuštění.
V Kuchyňském robotu s cukrem vyšleháme vejce do husté pěny. Následně při nižších obrátkách pomalu přiléváme čokoládové máslo, vanilkový extrakt a hotovou kávu.
Ručně metličkou ke směsi přimícháme sůl, kakao a mouku. Důkladně promícháme.
Formu vyložíme pečicím papírem a připravenou hmotu do ní přelijeme. Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C 25–30 minut na program horkovzduch.
Tip: Nenechte se zmást. Brownies jsou hotové, i když je střed šťavnatý a vypadá nedopečený. Takové hutné a syté mají ze své podstaty být.
Brownies před porcováním necháme zcela nebo alespoň částečně vychladnout a podáváme s porcí čerstvě ušlehané šlehačky či zakysanou smetanou.
Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 3 dny. Pokud ho naporcujeme a jednotlivé porce zabalíme do pečicího papíru, můžeme je skladovat v mrazničce, kde vydrží až 3 měsíce.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 453 kcal, 5 g bílkovin, 44 g sacharidů, 28 g tuků.