Oříškové máslo vyrobíme velmi podobným způsobem jako přepuštěné máslo, akorát zvolíme intenzivnější plamen a máslo necháme lehce zhnědnout.
Máslo nandáme do hrnce a necháme rozpustit. Následně vaříme na střední plamen a sbíráme pěnu, kterou dáváme stranou.
Tip: Na oříškové máslo pěnu nebudeme potřebovat, ale můžeme ji využít jako přísadu do pečení nebo na vaření.
Jakmile je máslo naprosto čiré a zbavené veškeré bílkoviny (pěny), necháme ho lehce zhnědnout, aby vonělo po lískových oříšcích. Jakmile jsme s výsledkem spokojeni, hrnec dnem usadíme do ledové vody, aby zchladl, zastavil se proces vaření a máslo se nám nespálilo.
Přelijeme do čisté sklenice a necháme vychladnout. Skladujeme v lednici.
Jak využít oříškové máslo?
Oříškové máslo využijete na pečení, zejména ve vánočním cukroví, kde dodá lehce oříškovou chuť. Hodí se i do holandské omáčky a výtečně vynikne zejména v domácí bramborové kaši namísto másla.
Tip: Jak si připravit bramborovou kaši se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.