Obtížnost
Pokročilý
Nenechte se mýlit! Oříškové máslo nezískalo své jméno po surovině, která by se do něj přidávala. Ořechy v něm nenajdete. Šéfkuchař Roman Paulus vás zato naučí, jak připravit „brown butter“, které má krásně oříškovou barvu i chuť. Nic jiného než máslo k tomu potřebovat nebudete – postup přípravy se příliš neliší od přepuštěného másla. Výsledek pak můžete použít všude tam, kde chcete docílit příjemného oříškového nádechu – v dezertech, omáčkách nebo třeba i bramborové kaši.
Energie
0 kJ /
Bílkoviny
0,00 g
Tuky
0,00 g
Vláknina
0,00 g
Sůl
0,00 g
Sacharidy
0,00 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Oříškové máslo vyrobíme velmi podobným způsobem jako přepuštěné máslo, akorát zvolíme intenzivnější plamen a máslo necháme lehce zhnědnout.
02.Máslo nandáme do hrnce a necháme rozpustit. Následně vaříme na střední plamen a sbíráme pěnu, kterou dáváme stranou.
Na oříškové máslo pěnu nebudeme potřebovat, ale můžeme ji využít jako přísadu do pečení nebo na vaření.
03.Jakmile je máslo naprosto čiré a zbavené veškeré bílkoviny (pěny), necháme ho lehce zhnědnout, aby vonělo po lískových oříšcích. Jakmile jsme s výsledkem spokojeni, hrnec dnem usadíme do ledové vody, aby zchladl, zastavil se proces vaření a máslo se nám nespálilo.
04.Přelijeme do čisté sklenice a necháme vychladnout. Skladujeme v lednici.
05.Jak využít oříškové máslo?
06.Oříškové máslo využijete na pečení, zejména ve vánočním cukroví, kde dodá lehce oříškovou chuť. Hodí se i do holandské omáčky a výtečně vynikne zejména v domácí bramborové kaši namísto másla.
: Jak si připravit bramborovou kaši se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT