Oříškové máslo
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Nenechte se mýlit! Oříškové máslo nezískalo své jméno po surovině, která by se do něj přidávala. Ořechy v něm nenajdete. Šéfkuchař Roman Paulus vás zato naučí, jak připravit „brown butter“, které má krásně oříškovou barvu i chuť. Nic jiného než máslo k tomu potřebovat nebudete – postup přípravy se příliš neliší od přepuštěného másla. Výsledek pak můžete použít všude tam, kde chcete docílit příjemného oříškového nádechu – v dezertech, omáčkách nebo třeba i bramborové kaši.

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • máslo

Orientační nutriční hodnoty

Energie

0 kJ /

Bílkoviny

0,00 g

Tuky

0,00 g

Vláknina

0,00 g

Sůl

0,00 g

Sacharidy

0,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Oříškové máslo vyrobíme velmi podobným způsobem jako přepuštěné máslo, akorát zvolíme intenzivnější plamen a máslo necháme lehce zhnědnout.

02.Máslo nandáme do hrnce a necháme rozpustit. Následně vaříme na střední plamen a sbíráme pěnu, kterou dáváme stranou.

Na oříškové máslo pěnu nebudeme potřebovat, ale můžeme ji využít jako přísadu do pečení nebo na vaření.

03.Jakmile je máslo naprosto čiré a zbavené veškeré bílkoviny (pěny), necháme ho lehce zhnědnout, aby vonělo po lískových oříšcích. Jakmile jsme s výsledkem spokojeni, hrnec dnem usadíme do ledové vody, aby zchladl, zastavil se proces vaření a máslo se nám nespálilo.

04.Přelijeme do čisté sklenice a necháme vychladnout. Skladujeme v lednici.

05.Jak využít oříškové máslo?

06.Oříškové máslo využijete na pečení, zejména ve vánočním cukroví, kde dodá lehce oříškovou chuť. Hodí se i do holandské omáčky a výtečně vynikne zejména v domácí bramborové kaši namísto másla.

: Jak si připravit bramborovou kaši se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo