Roman Paulus

Oříškové máslo

Nenechte se mýlit! Oříškové máslo nezískalo své jméno po surovině, která by se do něj přidávala. Ořechy v něm nenajdete. Šéfkuchař Roman Paulus vás zato naučí, jak připravit „brown butter“, které má krásně oříškovou barvu i chuť. Nic jiného než máslo k tomu potřebovat nebudete – postup přípravy se příliš neliší od přepuštěného másla. Výsledek pak můžete použít všude tam, kde chcete docílit příjemného oříškového nádechu – v dezertech, omáčkách nebo třeba i bramborové kaši.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • máslo

POSTUP

Oříškové máslo vyrobíme velmi podobným způsobem jako přepuštěné máslo, akorát zvolíme intenzivnější plamen a máslo necháme lehce zhnědnout.

Máslo nandáme do hrnce a necháme rozpustit. Následně vaříme na střední plamen a sbíráme pěnu, kterou dáváme stranou.

Tip: Na oříškové máslo pěnu nebudeme potřebovat, ale můžeme ji využít jako přísadu do pečení nebo na vaření.

Jakmile je máslo naprosto čiré a zbavené veškeré bílkoviny (pěny), necháme ho lehce zhnědnout, aby vonělo po lískových oříšcích. Jakmile jsme s výsledkem spokojeni, hrnec dnem usadíme do ledové vody, aby zchladl, zastavil se proces vaření a máslo se nám nespálilo.

Přelijeme do čisté sklenice a necháme vychladnout. Skladujeme v lednici.

Jak využít oříškové máslo?

Oříškové máslo využijete na pečení, zejména ve vánočním cukroví, kde dodá lehce oříškovou chuť. Hodí se i do holandské omáčky a výtečně vynikne zejména v domácí bramborové kaši namísto másla.

Tip: Jak si připravit bramborovou kaši se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.