Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Karamelové košíčky

Pokud chcete, aby vaše vánoční cukroví bylo krásně křehké, potřebujete mu dát dostatečně dlouhou dobu k uležení. A proto se nebojte začít s pečením s pořádným předstihem. Šéfkuchař Roman Paulus vás naučí, jak upéct karamelové košíčky. Zjistíte, jak namíchat těsto z mouky, másla a drcených sušenek. Po upečení košíčků stačí už jen přidat krém. Ten Roman Paulus namíchal z našlehaného másla a karamelizovaného kondenzovaného mléka. Pak už stačí jen přidat trochu nasekaných mandlí na ozdobu a vydržet, aby vám všechny košíčky vydržely až do Štědrého dne. 

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Košíčky

  • 200 g sušenek Spekulatius
  • 50 g hladké mouky
  • 100 g másla

Náplň

  • 150 g másla
  • 397 g karamelizovaného kondenzovaného mléka

Ozdoba

  • 100 g mandlových lupínků
  • 200 ml vody
  • 1 lžička soli
  • potravinová fólie
  • kuchyňský robot
  • mixér
  • košíčkové formičky
  • pečicí plech
  • pečicí papír
  • kovové sítko
  • cukrářský sáček

POSTUP

Těsto: 

Sušenky rozemeleme, smícháme se změklým máslem a moukou a vypracujeme drobivé těsto. 

Hmotu ještě krátce v ruce propracujeme, vytvoříme cihličku, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici 2-3 hodiny odpočinout.

Studené těsto vtlačujeme do košíčků, které naskládáme na plech a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 15 minut na program horkovzuch.

Upečené necháme ve formičce krátce zchladnout a poté opatrně vyklopíme a necháme úplně vychladnout.

Krém:

Máslo vyšleháme, přidáme zkaramelizované kondenzované mléko a vyšleháme poměrně tekutý krém, který naplníme do cukrářského sáčku.

Tip: Nesehnali jste zkaramelizované kondenzované mléko? Kupte klasické slazené, plechovku neotvírejte, vložte ji do studené vody a vařte 1 hodinu. Následně ji otočte a vařte druhou hodinu. Poté plechovku vyjměte, nechte vychladnout do druhého dne a po otevření v ní najdete domácí karamelizované kondenzované mléko.

Slané mandlové lupínky:

Mandlové lupínky vložíme do hrnce s osolenou vodou, minutu vaříme, vypneme plamen a 10 minut necháme odstát. Následně slijeme, osušíme a přendáme na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.

Košíčky:

Vychladlé košíčky naplníme karamelovým krémem a ozdobíme pečenými mandlovými lupínky.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU