Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Čočková polévka s klobásou a paprikou

Na Nový rok se musí jíst čočka, to je jasná věc. Co ale takhle tentokrát nahradit klasickou čočku s vařeným vejcem a párkem lehce pikantní čočkovou polévkou podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse? Kromě toho, že vám zajistí, že nebudete v novém roce strádat, bude fungovat i jako skvělý vyprošťovák po silvestrovské noci. Naučíte se, jak správně orestovat klobásu a kořenovou zeleninu do základu, jak a kdy polévku zahustit i to, proč se čočka musí solit až na úplný závěr.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 2 polév. lž. sádla Pilos
  • 100 g uherské klobásy Pikok
  • 35 g celeru
  • 30 g mrkve
  • 35 g petržele
  • 2× cibule
  • 4× stroužky česneku
  • 1 polév. lž. rajčatového protlaku Kania
  • 2× bobkové listy Kania
  • 2 polév. lž. mleté papriky Kania
  • 100 g čočky Campo Largo
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 2 polév. lž. másla Pilos
  • 2 polév. lž. hladké mouky Belbake
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • listová petržel na ozdobu

POSTUP

Čočku zalijeme vodou tak, aby byla ponořená a necháme 2 hodiny odstát.

Na rozpuštěném sádle orestujeme nakrájenou klobásu, postupně přidáme na kousky nakrájenou mrkev, celer a petržel, najemno nasekanou cibuli, česnek a restujeme na středním plameni 5-10 minut.

Ochutíme rajčatovým protlakem, celý bobkovým listem a mletou paprikou dle chuti (sladkou, pálivou, nebo mix). Krátce orestujeme, doplníme namočenou čočkou, podlijeme vývarem a vaříme 15-20 minut.

Tip: Vývar můžete použít i z jiného masa. Jak si domácí vývar připravit zjistíte v tricích Kulinářské akademie Lidlu.

Před koncem zahustíme tmavou máslovou jíškou a dovaříme dokud nebude čočka měkká. Hotovou polévku osolíme a opepříme.

Tip: Jak si připravit máslovou jíšku zjistíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu.

Na talíři ozdobíme sekanou petrželí nebo pažitkou a podáváme s krajícem chleba.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU