Příprava jíšky
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Připravit jíšku, která se používá k zahušťování omáček či polévek, je opravdu snadné. Základní omáčkou, která se z jíšky připravuje, je bešamel. Jíška může být světlá nebo i tmavě hnědá, záleží na tom, jaké jídlo chcete uvařit. Existuje několik variant jíšky od světlé až po tmavě hnědou. Tmavá se hodí třeba k zahušťování guláše. Zkuste si ji připravit spolu s Romanem Paulusem!

Tagy

Škola vaření

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 4 × lžíce máslo
  • 4 × lžíce hladká mouka

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 179 kJ / 521 kcal

Bílkoviny

3,70 g

Tuky

46,40 g

Vláknina

0,80 g

Sůl

0,90 g

Sacharidy

23,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Máslo rozpustíme v rozehřátém hrnci a přidáme hladkou mouku.

Na přípravu jíšky můžete použít máslo, sádlo nebo olej.

02.Promícháme a zarestujeme. Mouka s tukem se dobře spojí a podle délky restování připravíme světlou nebo tmavou jíšku.

03.Světlá jíška - restujeme 1-2 minuty, aby zůstala světlá.
Tmavá jíška - restujeme dokud jíška lehce nezhnědne. Vypneme plamen a necháme dojít.

04.Světlá jíška se hodí na přípravu bešamelu nebo k zahuštění světlých omáček. Tmavá jíška se hodí spíše do gulášové či dršťkové polévky.

Vždy, když přidáváte do jídla jíšku, nezapomeňte ho ještě alespoň 15-20 minut provářet. Díky tomu nebude mouka v jídle cítit.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo