Doba přípravy
30 min.
Obtížnost
Začátečník
Připravit jíšku, která se používá k zahušťování omáček či polévek, je opravdu snadné. Základní omáčkou, která se z jíšky připravuje, je bešamel. Jíška může být světlá nebo i tmavě hnědá, záleží na tom, jaké jídlo chcete uvařit. Existuje několik variant jíšky od světlé až po tmavě hnědou. Tmavá se hodí třeba k zahušťování guláše. Zkuste si ji připravit spolu s Romanem Paulusem!
Energie
2 179 kJ / 521 kcal
Bílkoviny
3,70 g
Tuky
46,40 g
Vláknina
0,80 g
Sůl
0,90 g
Sacharidy
23,80 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Máslo rozpustíme v rozehřátém hrnci a přidáme hladkou mouku.
Na přípravu jíšky můžete použít máslo, sádlo nebo olej.
02.Promícháme a zarestujeme. Mouka s tukem se dobře spojí a podle délky restování připravíme světlou nebo tmavou jíšku.
03.Světlá jíška - restujeme 1-2 minuty, aby zůstala světlá.
Tmavá jíška - restujeme dokud jíška lehce nezhnědne. Vypneme plamen a necháme dojít.
04.Světlá jíška se hodí na přípravu bešamelu nebo k zahuštění světlých omáček. Tmavá jíška se hodí spíše do gulášové či dršťkové polévky.
Vždy, když přidáváte do jídla jíšku, nezapomeňte ho ještě alespoň 15-20 minut provářet. Díky tomu nebude mouka v jídle cítit.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT