Kuchyně
Česká
Obtížnost
Pokročilý
Kopřiva a medvědí česnek patří mezi oblíbené jarní bylinky, a tak o nich video natočil i šéfkuchař Roman Paulus. Ačkoliv kopřivy rostou celý rok, vyplatí se je sbírat zejména na jaře, kdy jsou ještě mladé a v kuchyni se tak dají využít nejlépe. Oproti medvědímu česneku ale musí před samotnou konzumací projít varem nebo alespoň rychlým zblanšírováním. Na druhou stranu z nich můžete připravit skvělý bylinkový čaj. Medvědí česnek se dá oproti tomu zpracovávat i zasyrova a pochutnat si můžete třeba na pestu. A vybírat si nemusíte – nejlepší je tyto byliny zařadit do kuchyně obě!
01.Obě bylinky se výborně hodí do teplých jídel. Můžete je použít na do polévek, omáček, těstovin i s nimi můžete nastavit klasický špenát jako přílohu. Pokud do jídla přidáváte medvědí česnek tak pamatujte, už není nutné používat klasický, díky silné česnekové chuti.
Při sběru dbejte na to, abyste vybírali jen zdravé a nepoškozené rostliny z čistého chemicky neošetřeného prostředí.
02.Tato nenápadná bylinka skrývá bohatství vitamínů a minerálů a v kuchyni má široké využití. Mladé kopřivy se hodí do polévek, špenátu, nádivek i knedlíků. Z jejich listů si můžete připravit také chutné pesto. Důležité je vždy kopřivy před použitím krátce povařit, aby ztratily nepříjemné žahání.
Kopřivy sbírejte pouze na jaře a pouze mladé světle zelené listy. Ty starší již mohou obsahovat příliš dusíku a méně minerálních látek.
03.Tahle populární bylinka s česnekovou příchutí hodí do mnoha pokrmů. Můžete ho jíst syrový v salátech, pomazánkách a pestech. Skvěle se hodí do polévek, nádivek, knedlíků i na chleba namísto pažitky. Velké listy medvědího česneku poslouží i k obalení masa a ryb, kterým dodají lahodnou česnekovou chuť.
Pozor při samosběru! Listy medvědího česneku jsou podobné jedovatým konvalinkám. Doporučujeme tedy sběr přenechat odborníkům.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT