Obě bylinky se výborně hodí do teplých jídel. Můžete je použít na do polévek, omáček, těstovin i s nimi můžete nastavit klasický špenát jako přílohu. Pokud do jídla přidáváte medvědí česnek tak pamatujte, už není nutné používat klasický, díky silné česnekové chuti.
Tip: Při sběru dbejte na to, abyste vybírali jen zdravé a nepoškozené rostliny z čistého chemicky neošetřeného prostředí.
Kopřiva:
Tato nenápadná bylinka skrývá bohatství vitamínů a minerálů a v kuchyni má široké využití. Mladé kopřivy se hodí do polévek, špenátu, nádivek i knedlíků. Z jejich listů si můžete připravit také chutné pesto. Důležité je vždy kopřivy před použitím krátce povařit, aby ztratily nepříjemné žahání.
Tip: Kopřivy sbírejte pouze na jaře a pouze mladé světle zelené listy. Ty starší již mohou obsahovat příliš dusíku a méně minerálních látek.
Medvědí česnek:
Tahle populární bylinka s česnekovou příchutí hodí do mnoha pokrmů. Můžete ho jíst syrový v salátech, pomazánkách a pestech. Skvěle se hodí do polévek, nádivek, knedlíků i na chleba namísto pažitky. Velké listy medvědího česneku poslouží i k obalení masa a ryb, kterým dodají lahodnou česnekovou chuť.
Tip: Pozor při samosběru! Listy medvědího česneku jsou podobné jedovatým konvalinkám. Doporučujeme tedy sběr přenechat odborníkům.