Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Jestli si v hospodě nebo bufetu rádi pochutnáváte na tlačence s octem a cibulí, představte si, jaká dobrota to bude, když si ji připravíte sami doma. Přitom to je snadné! Šéfkuchař Roman Paulus natočil návod na tlačenku, ve kterém se dozvíte, v jakém poměru namlít játra a vařené vepřové kůže i to, na jak velké kusy nakrájet vepřový jazyk, koleno a plec, které se do tlačenky hodí nejlépe. Nakonec vám bude stačit už jen střevo na tlačenku a horká voda v kotli nebo velkém hrnci.

Recept na tlačenku

Potřebujeme:  mlýnek, střeva na tlačenku, provázek, špendlík, teploměr

Suroviny:

  • 3-4 stroužky česneku
  • asi 3 kila syrového masa (libové maso - plec, koleno, jazyk a játra)
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • mletý pepř
  • sůl
  • vývar z kůží a nožiček
  • vařené kůže

Postup:

Kůže s nožičkami vaříme 1,5–2 hodiny do měkka, aby šly promáčknout prstem.

Použijeme ovar z plece, kolena a jazyku.

Tip: Jak na ovar se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

V mlýnku nameleme stroužky česneku, syrová játra a vařené vepřové kůže.

Následně z kotle vyndáme ovar – vařený jazyk, plec a koleno. Jazyk oloupeme a spolu s ostatním masem nakrájíme na kusy velké asi 3 cm. Přendáme do mísy s mletými syrovými játry, česnekem a vařenými kůžemi. Ochutíme majoránkou, solí a pepřem. Přidáme vývar z nožiček a kůží a důkladně promícháme.

Směs naplníme do střeva na tlačenku, kde jsme předem zavázali jeden konec a následně zavážeme i druhý konec. Snažíme se, aby ve střevě nebyl žádný vzduch.

Vaříme v kotli při 80 °C asi 2 hodiny.

Uvařenou tlačenku necháme asi 30 minut vychladnout, následně ji otočíme, aby se maso, tuk a koření rovnoměrně rozprostřely. Zároveň špendlíkem propícháme místa s bublinami, aby unikl vzduch a necháme vychladnout. Při chladnutí můžeme několikrát otočit.

Krájíme až po úplném vychlazení v lednici a podáváme s čerstvým chlebem, octem, čerstvě namletým pepřem a cibulí.

Komentáře (1)

  • Host

    Host
    přidáno před 39 dny
    Tlačenka se při chladnutí zatěžuje /tlačí/ proto ten název.

    odpověď

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.