
Výroba domácího oleje z rakytníku je opravdu snadná. Připravte si sušený rakytník, nebo zužitkujte zbylou dužinu po lisování šťávy na sirup. Pak už budete potřebovat jen extra panenský olej a čistou sklenici. Šéfkuchař Roman Paulus vám v receptu Kulinářské akademie Lidlu prozradí, jak si jednoduchý rakytníkový olej připravit. Navíc můžete hotový domácí olej věnovat jako vlastnoručně vyrobený jedlý dárek, třeba kamarádce k Vánocům. Tak na co ještě čekáte?
Recept na rakytníkový olej
Potřebujeme: sítko, plátno, sklenice na olej, trychtýř
Suroviny:
- rakytník - usušená (vylisovaná) dužina
- extra panenský olej (olivový/řepkový/mandlový)
Postup:
Jako základ použijeme sušený rakytník - rozemletý, aby se narušila semínka, nebo využijeme usušený výlisek z rakytníku – to co nám zbyde při lisování šťávy například na sirup nebo džem.
TIP: Recept na rakytníkový sirup nebo džem se skořicí najdete v Kulinářské akademii Lidlu.
Dužinu nandáme do sklenice, zalijeme extra panenským olejem (1 díl rakytníku na 3 díly oleje) a sklenici uzavřeme. Necháme alespoň týden louhovat a občas protřepeme.
Poté přecedíme přes sítko s plátnem, přelijeme do čisté sklenice a skladujeme na chladném temném místě.
Jak rakytníkový olej využít?
Domácí olej z rakytníku je výborný zdroj vitaminů, zejména vitaminu C. Babička by vám jistě poradila dát si lžičku oleje třikrát denně, ale my spíše doporučujeme použít ho do salátů, dresinků a studené kuchyně či k dokončení jídel.
Komentáře (1)
Dominika
přidáno před 99 dny
O rakytníkovém oleji slyším poprvé. Já znám akorát rakytníkovou šťávu. Tu pijeme každé ráno, abychom přečkali zimu ve zdraví :-) . Olivový olej ale v kuchyni také používám, objednávám si ho z https://www.fabioprodukt.cz/ , tak až narazím někde v obchodu na rakytníkovou dužinu, tak si ji koupím a zkusím si olej připravit. Jsem zvědavá, jaký bude :-) .
odpověď
zobrazit vše