Saláty jsou jednoduchý způsob, jak si dopřát spoustu vitaminů i minerálů. Většina z nás si je ale spojuje spíš s horkým létem. Jak do sebe dostat všechnu tu zeleninu v zimním období? Odpovědí jsou vydatné teplé saláty.
Saláty jsou jednoduchý způsob, jak si dopřát spoustu vitaminů i minerálů. Většina z nás si je ale spojuje spíš s horkým létem. Jak do sebe dostat všechnu tu zeleninu v zimním období? Odpovědí jsou vydatné teplé saláty.
Vyberte si, čím chcete, aby váš salát dominoval. Mohou to být luštěniny, jako je vařená čočka, cizrna i jakékoli fazole. Delikátní je například černá čočka beluga, která spolu s dýní tvoří skvělou kombinaci. Vyzkoušejte i méně známé luštěniny jako fazole mungo, adzuki či černé oko.
TIP: Pokud se luštěninám vyhýbáte ze strachu z nadýmání, stačí je namočit přes noc s trochou citronové šťávy a pak je vařit v čisté vodě. Přidat můžete i kousek řasy kombu, která se postará, aby luštěniny byly ještě lépe stravitelné.
Dalším skvělým základem jsou obiloviny a na kuskus pro jednou zapomeňte. Vyzkoušejte quinou, bulgur, či klasické kroupy, žito a jáhly, které jsou hvězdou tohoto salátu s restovaným candátem. Vařená obilovina salátu dodá sytost a potřebné sacharidy, aby vám hodinu po obědě zas nekručelo v žaludku.
I těstoviny poslouží jako pestře využitelný základ. Připravte si lehký oběd v podání tohoto krůtího salátu s těstovinami a zeleninou.
Zimní salát můžete postavit i na pečené či restované zelenině. Ta si často vystačí jen se sýrem a bylinkami. Výborná je pečená dýně, batáty, řepa, cibule, ale i cuketa, lilek či papriky. Tento mexický salát s mletým masem je ideální kombinací restované zeleniny a lahodných masových koulí.
Salát si samozřejmě lehce připravíte z brambor, však máme všichni praxi z Vánoc. Varianta na bramborový salát může být tak jednoduchá jako vařené brambory na plátky, červená cibule, olivový olej, pepř, sůl a trocha majonézy. Nebo vyzkoušejte tento teplý salát z brambor a fazolek.
Ingredience samozřejmě můžete kombinovat, ale zbytečně to nepřehánějte, aby se chutě nerušily.
Zapomeňte na ledový salát. V zimních měsících sáhněte raději po kadeřávku, mangoldu, baby špenátu či dokonce kapustě a mladém zelí. Nebojte se vyzkoušet například bok choi nebo-li čínskou brukev či nahořklou čekanku, která se skvěle páruje s citrusy a avokádem.
Tyto zimní saláty stačí podusit a doplnit dalšími surovinami. Například čerstvým či sušeným ovocem, praženými ořechy a sýrem. Kadeřávek ale skvěle doplní i kuřecí maso či losos, sardinky nebo restované hlíva ústřičná.
A jako u každého salátu, dobrý salát dělá kvalitní zálivka. I klasickou zálivku vinaigrette můžete ohřát. Skvělým přídavkem do salátu je také sezamová pasta tahini, javorový sirup či pomerančová šťáva.
Že sýr může ze zeleniny udělat opravdu labužnický zážitek, obzvlášť je-li rozpečený, ví každý. K pečené zelenině se úžasně hodí feta nebo čerstvý kozí sýr. Restované halloumi pak doplní jakékoli salátové lůžko. A sázkou na jistotu je zapečený kozí sýr či Camembert na toastu, jako příloha k salátu.
TIP: Nakrájejte řepu na tenoučké plátky a zapečte ji se špenátem a fetou pro lahodný a rychlý salát.
Zimní salát nemusí být celý teplý. Stačí vám jediná teplá surovina, kterou zvládne i klasický základ z listových salátů, ať už to bude maso, ryby, houby, opečená slanina nebo dokonce sázené vejce.
Hlavní je si uvědomit, že salát není jen záležitost léta a že si můžeme dopřávat zeleninu a kombinované saláty po celý rok. Možná jeden den vyzkoušíte žito, jindy zas salát z máslových fazolí s bylinkami a rajčaty a jindy zas dostanete chuť na zimní Caesar z kadeřávku. Zamilujte si saláty na všechny způsoby.
Pokud vás přepadla chuť na chapadla nebo jiné mořské plody, není důvod čekat na dobu dovolených. Dobroty jako mušle, krevety nebo olihně si můžete…
Sluníčko svítí, venku je teplo, tak proč se zavírat do kuchyně. Díky vynálezu grilu můžeme snadno a pohodlně vařit i pod širým nebem a ještě si u…
Znáte ten pocit, když se máte ujmout role hostitele, ale nevíte, jak začít? V následujícím článku se dozvíte, jak uspořádat zahradní party, na kterou…