Zamilujte se do bublaniny
Doba čtení 3 minut

Zamilujte se do bublaniny

Bublanina, jeden z nejoblíbenějších moučníků, je symbolem léta a všeho lahodného ovoce, které sklízíme. 


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Jeden moučník, mnoho podob

Ať jsou to šťavnaté třešně a višně, sladké jahody, meruňky či kyselý rybíz, bublanina je jednoduchý koláč mnoha obměn a skvělý způsob, jak zužitkovat zralé ovoce. Pojďme si ukázat různé varianty. Uvidíte, že doma vždy suroviny na nějakou tu rychlou bublaninu najdete.

Název naznačuje, jak koláč v podstatě funguje, těsto takzvaně během pečení probublá nad ovoce a téměř ho zakryje. 

Nejčastěji se peče z třeného těsta, jehož základem je změklé máslo utřené s cukrem a žloutky. Do pěny se pak přimíchá mouka s kypřidlem a pevný sníh z bílků. Bublanina z třeného těsta je nadýchaná. Inspirujte se šéfkuchařem Romanem Paulusem, který ovocnou bublaninu nakonec buď posype drobenkou, nebo moučkovým cukrem. 


Tip: Obalte ovoce v mouce či mandlové moučce, aby nekleslo na dno. Můžete také část poklást na dno, zalít těstem a zbylou část jemně vtlačit navrch těsta. 

Další variantou je lité těsto. Vejce se s cukrem ušlehají do pěny, pak se do nich opatrně nalije olej a mléko a nakonec i po částech mouka a kypřící prášek. Těsto je tekutější než třené a i více snese. Bublaninu s ním můžete upéct jak z čerstvého, tak kompotovaného ovoce. Vyzkoušejte tuto bublaninu z nektarinek

Máte-li v ledničce kvasnice čekající na zpracování, pusťte se klidně i do kynuté bublaniny

Tip: Lahodná bublanina je i ta s přídavkem tučné smetany, která nahradí tuk i mléko. 

Šlehačková bublanina je opravdu delikátní, sametová a hotová do půl hodinky. V některých receptech můžete narazit i na jogurt, tvaroh či kefír. Mléčné výrobky dodávají těstu vláčnost, takže se nemusíte obávat vysušeného výsledku. 

Po francouzsku

Pokud toužíte po opravdu krémovém ovocném moučníku, clafoutis je to, co hledáte. Francouzská bublanina z palačinkového těsta má dokonale krémovou konzistenci a jí se ideálně ještě za tepla. 

Příprava je navíc jednoduchá, stačí metličkou či v mixéru smíchat všechny suroviny, těsto nalít do formy, poklást na něj ovoce a péct. Těsto obsahuje jen trochu mouky a žádné kypřidlo. Během pečení rychle naběhne, ale po vyndání z trouby pak zase klesne. Francouzi třešně do clafoutis ani nepeckují, protože pecky dodávají specifické aroma. 

Tip: Bublanina je jednoduchá sama o sobě, ale pokud si přizpůsobíte množství surovin k hrnkům, vaše práce bude poloviční. Žádná váha. Stačí vám čtvrtlitrový hrnek. Tedy například 2 hrnky polohrubé mouky, hrnek cukru, hrnek mléka a půl hrnku oleje, kypřící prášek, 2 vejce. Toť vše. A péct stačí jen 20 minut na 180°C. 

Jak vidíte, bublaninu vykouzlíte za každých okolností. Je to snadný moučník poměrně nenáročný na suroviny a ideální jak na plech, tak do remosky, co máte na chalupě. 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU