Bublanina, jeden z nejoblíbenějších moučníků, je symbolem léta a všeho lahodného ovoce, které sklízíme.
Bublanina, jeden z nejoblíbenějších moučníků, je symbolem léta a všeho lahodného ovoce, které sklízíme.
Ať jsou to šťavnaté třešně a višně, sladké jahody, meruňky či kyselý rybíz, bublanina je jednoduchý koláč mnoha obměn a skvělý způsob, jak zužitkovat zralé ovoce. Pojďme si ukázat různé varianty. Uvidíte, že doma vždy suroviny na nějakou tu rychlou bublaninu najdete.
Název naznačuje, jak koláč v podstatě funguje, těsto takzvaně během pečení probublá nad ovoce a téměř ho zakryje.
Nejčastěji se peče z třeného těsta, jehož základem je změklé máslo utřené s cukrem a žloutky. Do pěny se pak přimíchá mouka s kypřidlem a pevný sníh z bílků. Bublanina z třeného těsta je nadýchaná. Inspirujte se šéfkuchařem Romanem Paulusem, který ovocnou bublaninu nakonec buď posype drobenkou, nebo moučkovým cukrem.
Tip: Obalte ovoce v mouce či mandlové moučce, aby nekleslo na dno. Můžete také část poklást na dno, zalít těstem a zbylou část jemně vtlačit navrch těsta.
Další variantou je lité těsto. Vejce se s cukrem ušlehají do pěny, pak se do nich opatrně nalije olej a mléko a nakonec i po částech mouka a kypřící prášek. Těsto je tekutější než třené a i více snese. Bublaninu s ním můžete upéct jak z čerstvého, tak kompotovaného ovoce. Vyzkoušejte tuto bublaninu z nektarinek.
Máte-li v ledničce kvasnice čekající na zpracování, pusťte se klidně i do kynuté bublaniny.
Tip: Lahodná bublanina je i ta s přídavkem tučné smetany, která nahradí tuk i mléko.
Šlehačková bublanina je opravdu delikátní, sametová a hotová do půl hodinky. V některých receptech můžete narazit i na jogurt, tvaroh či kefír. Mléčné výrobky dodávají těstu vláčnost, takže se nemusíte obávat vysušeného výsledku.
Pokud toužíte po opravdu krémovém ovocném moučníku, clafoutis je to, co hledáte. Francouzská bublanina z palačinkového těsta má dokonale krémovou konzistenci a jí se ideálně ještě za tepla.
Příprava je navíc jednoduchá, stačí metličkou či v mixéru smíchat všechny suroviny, těsto nalít do formy, poklást na něj ovoce a péct. Těsto obsahuje jen trochu mouky a žádné kypřidlo. Během pečení rychle naběhne, ale po vyndání z trouby pak zase klesne. Francouzi třešně do clafoutis ani nepeckují, protože pecky dodávají specifické aroma.
Tip: Bublanina je jednoduchá sama o sobě, ale pokud si přizpůsobíte množství surovin k hrnkům, vaše práce bude poloviční. Žádná váha. Stačí vám čtvrtlitrový hrnek. Tedy například 2 hrnky polohrubé mouky, hrnek cukru, hrnek mléka a půl hrnku oleje, kypřící prášek, 2 vejce. Toť vše. A péct stačí jen 20 minut na 180°C.
Jak vidíte, bublaninu vykouzlíte za každých okolností. Je to snadný moučník poměrně nenáročný na suroviny a ideální jak na plech, tak do remosky, co máte na chalupě.
Nádivka, knedlíky, polévka, čaj… to všechno z plevele, který roste v každém příkopu a pálí jako čert.
Beránek patří na velikonoční stůl stejně jako malovaná vajíčka nebo mazanec. Než si na něm pochutnáte, užijte si pastvu pro oči. Kromě tradičního…
Hledáte inspiraci, co upéct na Velikonoce? Vyzkoušet můžete sladké pečivo, které se tradičně připravuje v evropských zemích během tohoto svátečního…