Zahřejte se po francouzsku: zimní recepty (nejen) z Alp

Zahřejte se po francouzsku: zimní recepty (nejen) z Alp

Francouzi dokáží i z mála vykouzlit hotové poklady. Pojďte se s námi podívat na vyhlášené regionální recepty, na které vám budou stačit základní suroviny – brambory, sýr nebo kořenová zelenina. V zimě vás zaručeně zahřejí!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Z alpských svahů

Pokud se chystáte na hory, nenechte si ujít dvě vyhlášené sýrové speciality, fondue a raclette. Obě si můžete připravit i doma, budete ale potřebovat speciální výbavu. Na fondue především kvalitní hrnec, který udrží teplo, hořák (v některých sadách nahrazen svíčkami) a dlouhé vidličky nebo napichovátka. S receptem na sýrové fondue vám poradí Roman Paulus. Ze sýrů vybírejte ty tučné a aromatické – ementál, goudu nebo gruyére. Do rozpuštěné sýrové omáčky pak můžete namáčet nejen kostičky opečeného chleba, jako v receptu, ale i kousky pečeného masa nebo zeleniny.

Společenskou událostí ve Švýcarsku a Francii je pak takzvané rakletování. I na pochoutku raclette, nazvanou podle stejnojmenného sýru, se neobejdete bez speciální výbavy s malými mističkami na rozehřátí sýru, který pak kombinujete podle libosti s bramborami, salámem, slaninou nebo kyselými okurkami.

TIP: Vydatné pokrmy nezbývá než nechat slehnout s kapkou horských likérů – ochutnejte pelyňkový šnaps génépi nebo bylinný chartreuse vyráběný mnichy v horách nedaleko Grenoblu.

Ze zimních receptů nemůžeme opomenout ani klasiku gratin dauphinois. Pod vznešeným názvem se neskrývá nic jiného než klasické gratinované brambory, které můžete podávat jako samostatný chod nebo přílohu. V některých regionech se do nich přidává i sýr, pórek nebo dokonce jablka.


Jídla, která vás postaví na nohy

V restauracích po celé Francii se můžete v zimě ohřát klasickou cibulačkou se sýrem brie. Při rodinných sešlostech se pak podává déle připravovaný hutný vývar pot au feu ze dvou druhů masa, kořenové zeleniny a vnitřností. Francouzi nedají dopustit ani na uzeniny. V okolí města Toulouse na jihozápadě země narazíte na každém kroku na cassoulet, vydatný pokrm z klobásek, vepřového masa a bílých fazolí. V Alsasku zase energii dodá specialita choucroute z kysaného zelí a místních uzenin. I Francouzi si rádi pochutnají na zabijačkových pochoutkách, mezi oblíbené recepty patří vynikající jelita boudin noir s jablky a křenem nebo jitrnice andouille.

Sladká tečka

V sychravých dnech určitě přijdou vhod palačinky s cukrem, marmeládou nebo lískooříškovou pomazánkou. Vyzkoušejte i zapečené palačinky s tvarohem. Na horách si zase nenechte ujít čokoládové dezerty jako čokoládový fondán s tekutou čokoládou uvnitř nebo čokoládovou pěnu. Vyzkoušet můžete i francouzské klasiky jako obrácený jablečný koláč tarte tatin nebo lahodný krém ze žloutků s karamelovou krustou crème brûlée.

Jaký francouzský recept máte nejraději vy? Podělte se s námi v komentářích!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.