Vyzkoušejte tohle: javorový sirup nepatří jen do dezertů

Vyzkoušejte tohle: javorový sirup nepatří jen do dezertů

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Kromě toho, že je javorový sirup sladký, je také zdraví prospěšný. Na rozdíl od cukru obsahuje vitamin B, vápník, draslík a antioxidanty. Je navíc přirozeným zdrojem vlákniny, která je důležitá pro správnou funkci zažívání i imunitního systému. Sirupem si můžete třeba osladit kávu, ale také ho můžete zapojit do spousty receptů – sladkých i slaných.

 

Přírodní sladidlo lehce oříškové chuti se získává opravdu z javorové mízy. Nejedná se ale o běžný druh javoru, kterých máme i u nás všude plno, ale o javor cukrový. Ten roste zejména v Severní Americe – proto je Kanada výrobou javorového sirupu vyhlášená. Kmen cukrového javoru se navrtá, vytékající šťáva se přitom zachycuje a následně se dále zpracovává a zahušťuje, až vznikne zlatavý sirup.

 

Sladké klasiky

 

K javorovému sirupu neodmyslitelně patří především lívance. Američané je na sebe vrství a bohatě je prolévají sirupem, případně je doplňují ještě skořicí. Receptů na lívance existuje nespočet druhů. Vyzkoušejte třeba lívance s podmáslím, přidejte karamelizované švestky a zakápněte je javorovým sirupem. Sirup můžete také přidat místo cukru do těsta na libovolný pečený dezert.

 

Kynuté lívance zalité sirupem můžete vyměnit i za domácí granolu. Stačí si plech vyložit pečicím papírem a přímo na něj nasypat jednotlivé ingredience podle chuti: vločky, oříšky, semínka nebo sušené ovoce. Vzniklou směs bohatě zalijte javorovým sirupem, dobře promíchejte a pečte asi 30 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Skvělým doprovodem ke granole je pak bílý jogurt nebo skyr. Ostatně i samotný jogurt chutná báječně se lžičkou javorového sirupu.

 

 

Oběd pro dřevorubce

 

V Americe je sirup velmi populární v poněkud neobvyklé kombinaci – se slaninou. V regionu, pro který je kromě zlatého sirupu typická také těžba dřeva, je javorová slanina a lívance klasickou součástí tzv. „dřevorubecké snídaně“, kterou byste si měli dopřát taky.

 

V misce smíchejte dvě lžičky dijonské hořčice, lžičku hnědého cukru, lžičku citronové šťávy a především tři lžíce javorového sirupu. Tuto směs rozehřejte na pánvi a v ní pak plátky slaniny opékejte.

 

TIP: Při přípravě vydatné snídaně pro odvážné dřevorubce přidejte do směsi navíc ještě kapku bourbonu.

 

Pro ještě masovější zážitek zkuste vynikající křupavý bůček s javorovým sirupem. Příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek stojí za to. Stačí si připravit do pekáčku zhruba kilový kousek bůčku vcelku a podlít ho sklenkou vody. Kůži na povrchu nakrájejte šikmými řezy – díky tomu se vám lépe podaří ochutit maso nejen svrchu. Bůček důkladně osolte a pečte na 220 °C. Mezitím si smíchejte dvě lžíce javorového sirupu, dvě lžíce hrubozrnné hořčice, lžičku octa a špetku nadrobno pokrájeného tymiánu. Maso pečte asi půl hodiny, poté snižte teplotu na 200 °C a pečte další hodinu. Pokud se voda vypeče, ještě trochu přilijte, aby se maso nespálilo a kůže se vypekla dokřupava. Připravenou směsí maso potřete na posledních deset minut pečení a pak ještě jednu po vytažení z trouby.

 

Oběd pro dřevorubcovu rodinu

 

Lehčí alternativa nejen pro dřevorubce, ale i pro celou jeho rodinu, je javorové kuře. Předehřejte troubu na 220 °C. Jedno balení kuřecích řízků vložte do zapékací mísy a přidejte lžíci citronové šťávy, čtyři lžíce dijonské hořčice, tři lžíce javorového sirupu a špetku soli a pepře. Kuře pořádně obalte ze všech stran. Společně ke kuřeti můžete na pekáč přidat malé brambory grenaille a mrkev pokrájenou na špalíky. Vše potřete stejnou javorovou směsí, podlijte vodou nebo vývarem a pečte 40 minut.

 

Ke kuřeti se skvěle hodí i zeleninový salát. I do jeho zálivky navíc využijete javorový sirup. Stačí smíchat lžíci olivového oleje, lžíci octa, lžíci sirupu a na závěr už jen přidat trochu špetku soli a pepře.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU