Jakmile voda, kterou použijete při vaření, dosáhne bodu varu, začne se měnit na páru, v níž se uvaří maso či zelenina, kterou máte na pařáčku. Je tedy logické, že když tuto vodu pořádně ochutíte, docílíte tak intenzivní chutí celého jídla.
Jak trochu v nadsázce říká i šéfkuchař Roman Paulus ve svém video receptu, můžete si připravit takovou gastronomickou aromalampu plnou chutí a vůní, které máte rádi.
Čím konkrétně páru ochutit? Při přípravě ryb a masa by určitě nemělo chybět víno. Alkohol se úplně vyvaří a zůstane pouze chuť. K rybám se hodí bílé víno. Pokud zkusíte kousky hovězího, nebojte se ani červeného vína.
Zásadní pro chuť a vůni jsou také čerstvé bylinky. Lososa doplní rozmarýn a citronový tymián. K červenému masu můžete použít jalovec nebo nové koření a s drůbeží funguje skvěle levandule nebo šalvěj.
TIP: Pokud skládáte přísady do parního hrnce, umístěte zeleninu nad maso. Z nehotových ryb nebo masa by mohla kapat šťáva. Do stejného oddílu k masu můžete přiložit i tužší zeleninu jako brokolici nebo chřest. Doba přípravy bude přibližně stejná. Ryba v páře může být hotová po osmi až deseti minutách. Čím tužší ingredience, tím víc roste čas vaření.
Další technika vaření v páře je známá jako vaření v papilotě neboli v papírových balíčcích. Tato metoda se často používá k vaření ryb a zahrnuje uzavření jídla do sáčku z pergamenového nebo také pečicího papíru či alobalu spolu s trochou tekutiny, ideálně třeba bílého vína. K rybě a vínu stačí přidat kapku citronu, hrst čerstvých bylinek dle chuti a jako přílohu pár plátků brambor nebo jiné zeleniny. Balíček se pak zahřeje v troubě nebo na grilu, takže jídlo uvnitř se vaří ve vlastní páře. Zkuste si v papilotě připravit třeba pražmu nebo i kapra. Důležité je, aby byl balíček vždy perfektně uzavřený a abyste do něj během vaření zbytečně nenakukovali.
Už jste zkoušeli uvařit si v páře? Jaká je vaše oblíbená kombinace? Napište nám!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.