Jakmile voda, kterou použijete při vaření, dosáhne bodu varu, začne se měnit na páru, v níž se uvaří maso či zelenina, kterou máte na pařáčku. Je tedy logické, že když tuto vodu pořádně ochutíte, docílíte tak intenzivní chutí celého jídla.
Jak trochu v nadsázce říká i šéfkuchař Roman Paulus ve svém video receptu, můžete si připravit takovou gastronomickou aromalampu plnou chutí a vůní, které máte rádi.
Čím konkrétně páru ochutit? Při přípravě ryb a masa by určitě nemělo chybět víno. Alkohol se úplně vyvaří a zůstane pouze chuť. K rybám se hodí bílé víno. Pokud zkusíte kousky hovězího, nebojte se ani červeného vína.
Zásadní pro chuť a vůni jsou také čerstvé bylinky. Lososa doplní rozmarýn a citronový tymián. K červenému masu můžete použít jalovec nebo nové koření a s drůbeží funguje skvěle levandule nebo šalvěj.
TIP: Pokud skládáte přísady do parního hrnce, umístěte zeleninu nad maso. Z nehotových ryb nebo masa by mohla kapat šťáva. Do stejného oddílu k masu můžete přiložit i tužší zeleninu jako brokolici nebo chřest. Doba přípravy bude přibližně stejná. Ryba v páře může být hotová po osmi až deseti minutách. Čím tužší ingredience, tím víc roste čas vaření.
Další technika vaření v páře je známá jako vaření v papilotě neboli v papírových balíčcích. Tato metoda se často používá k vaření ryb a zahrnuje uzavření jídla do sáčku z pergamenového nebo také pečicího papíru či alobalu spolu s trochou tekutiny, ideálně třeba bílého vína. K rybě a vínu stačí přidat kapku citronu, hrst čerstvých bylinek dle chuti a jako přílohu pár plátků brambor nebo jiné zeleniny. Balíček se pak zahřeje v troubě nebo na grilu, takže jídlo uvnitř se vaří ve vlastní páře. Zkuste si v papilotě připravit třeba pražmu nebo i kapra. Důležité je, aby byl balíček vždy perfektně uzavřený a abyste do něj během vaření zbytečně nenakukovali.
Už jste zkoušeli uvařit si v páře? Jaká je vaše oblíbená kombinace? Napište nám!
Beránek patří na velikonoční stůl stejně jako malovaná vajíčka nebo mazanec. Než si na něm pochutnáte, užijte si pastvu pro oči. Kromě tradičního…
Hledáte inspiraci, co upéct na Velikonoce? Vyzkoušet můžete sladké pečivo, které se tradičně připravuje v evropských zemích během tohoto svátečního…
Ačkoli jsou Velikonoce oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista, jsou zároveň ozvěnou pohanských svátků a oslav příchodu jara. Název vychází ze spojení…