Co se vám vybaví, když se řekne sever? Ostrý vítr, slaný vzduch, moře, kam oko dohlédne, Vikingové a ryby. Ryby na všechny možné způsoby.
Když vezmeme v potaz drsné, nekompromisní podmínky, obyvatelé severských zemí byli odedávna nuceni být velmi vynalézaví v konzervaci potravin, zejména ryb. Uzení, sušení a fermentování je proto oblíbenou technikou a přípravou ryb dodnes.
Rokt laks je uzený losos. Hodí se do sendvičů, ale chutná i jen tak sám ke sklence dobrého vína. Chcete-li vyzkoušet něco nového, zkuste si sami vyudit filet lososa, ke kterému nepotřebujete ani udírnu. Norský losos uzený v teplém kouři je něco, co jste možná nikdy ani nejedli.
Další lahůdka z lososa je gravlaks, což je losos marinovaný v soli, pepři a kopru.
Norové si ho dávají nakrájený na tenoučké plátky spolu se zakysanou smetanou či hořčicí.
Jak na něj? Je to velmi jednoduché, jen si to žádá trochu trpělivosti. Prvním krokem k úspěchu je kvalitní ryba. Lososa naložíte za syrova, a proto je opravdu důležité dát si záležet na výběru.
Následně můžete zbavit lososa kůže. Směs, ve které se losos konzervuje, je sůl s cukrem v poměru 1:1. Malý trik je vydělit váhu lososa dvěma a to by měla být výsledná váha směsi soli a cukru.
Pravý gravlaks si žádá i hodně čerstvého kopru a nebojte se jím nešetřit, výsledná chuť bude tak akorát vyvážená. Filet bohatě potřete marinádou a uložte do uzavíratelného plastového sáčku. Pokuste se vymačkat co nejvíce vzduchu. Párkrát ho v průběhu marinování otočte. Po 24 až 48 hodinách ho vyndejte, slijte šťávu, omyjte a osušte. Krájejte na tenoučké plátky.
Čím déle marinujete, tím slanější výsledek bude. Pokud používáte stolní sůl, postačí vám 24 hodin, hrubozrnná či mořská sůl nesolí tak výrazně, proto můžete marinovat i 36 hodin pro jemné a křehké maso a až 48 hodin pro pevnější konzistenci.
TIP: Připravte si lahodnou severskou omáčku z hořčice a kopru. 3 lžíce hořčice smíchejte s 2 až 3 lžícemi kvalitního olivového oleje, čerstvým koprem a trochou medu. Promíchejte a servírujte k uzenému i marinovanému lososu, na chlebíček či ke sleďům i krevetám.
Pokud máte po ruce kvalitního syrového lososa, určitě si udělejte delikátní lososový tataráček.
Samozřejmě můžete rokt laks a gravlaks využít i k ozdobě smørrebrød, chlebíčků na žitném chlebu či křupavém knackebrotu. Tenoučké plátky lososa spolu s krémovým sýrem a špetkou čerstvého kopru na bagelu či knackebrotu vám vykouzlí sever na jazyku. Skvěle se na chlebíčky hodí i tato výborná pomazánka z černého kořene a lososa. Zdobit je můžete podle chuti, typické jsou plátky ředkvičky, okurky či kyselé okurky, kapary, plátky vařené brambory či vajíčko, cibule, sledi či krevety.
Další z rybích lahůdek je sursild, marinovaný nebo nakládaný sleď. Sleď neboli haring je v severských zemích snad ještě běžnější druh ryby něž losos. Je častou ozdobou chlebíčků, nebo se jí samotný s chlebem. Koupíte ho už marinovaný v různých omáčkách, například v hořčičné, koprové s pepřem či skořicové s cibulí. Jak vidíte, hraje se s kombinací různých chutí. Pokud máte chuť něco takového vyzkoušet, co třeba sledi se strouhanými jablky.
Rakfisk je opravdová norská specialita. Je to fermentovaný sladkovodní pstruh. Nasolené filety pstruha jsou uzavřeny v sudech s nálevem a zatíženy na několik měsíců. Rakfisku se přezdívá nejsmrdutější ryba a je jen s podivem, že v Norsku je součástí štědrovečerní tabule. Na takovou specifickou lahůdku si ale musíte zajet do Norska.
Milujete-li ryby a hledáte-li inspiraci na zajímavé obměny, vyzkoušejte tyto recepty. Uvidíte, že losos a další ryby skýtají mnoho dalších skvělých úprav. Ať žijí Vikingové!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.