Koláče s jablky nikdy neomrzí. Roman Paulus připravil verzi s karamelem, ořechy a zmrzlinou, které prostě neodoláte.
Koláče s jablky nikdy neomrzí. Roman Paulus připravil verzi s karamelem, ořechy a zmrzlinou, které prostě neodoláte.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
1. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostičky. V pánvi necháme rozpustit 20 g másla, přidáme 25 g třtinového cukru, nakrájená jablka a skořici a podusíme doměkka.
2. Do mísy robota vložíme 115 g másla a 200 g třtinového cukru a vyšleháme do pěny. Po chvíli přidáme vejce, postupně jedno po druhém. Přidáme také vanilkové aroma a švestková povidla.
3. Do vyšlehaného základu vmícháme metličkou kávu, sodu, prášek do pečiva, sůl, dvě třetiny podušených jablek a promícháme. Nakonec přidáme mouku a vymícháme hladké těsto.
4. Těsto vlijeme do formy vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 45 minut. Než koláč vyndáme z trouby, vyzkoušíme špejlí, zda je upečený.
5. Do menšího hrnce vložíme máslo, sůl, smetanu a třtinový cukr, přivedeme k varu a vaříme, až omáčka zhoustne.
6. Koláč podáváme s kopečkem vanilkové zmrzliny, zbylými pečenými jablky, přelitý karamelovou omáčkou a posypaný nasekanými pekanovými ořechy.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce bez zmrzliny): 616 kcal, 6 g bílkovin, 70 g sacharidů, 35 g tuků.