Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Šťavnatý jablečný koláč s karamelem

Koláče s jablky nikdy neomrzí. Roman Paulus připravil verzi s karamelem, ořechy a zmrzlinou, které prostě neodoláte.


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
10

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Koláč:

  • 500 g jablka
  • 135 g máslo Pilos
  • 225 g třtinový cukr Belbake
  • 0,5 × lžička mletá skořice Kania
  • 3 × vejce „M“
  • vanilkové aroma
  • 70 g švestková povidla Náš kraj
  • 1 × silná káva
  • 1 × lžička jedlá soda Belbake
  • 2 × lžička kypřicí prášek do pečiva Belbake
  • 0,5 × lžička sůl Kania
  • 190 g hladká mouka Belbake

Karamelová omáčka:

  • 110 g máslo Pilos
  • 0,5 × lžička sůl Kania
  • 250 ml smetana ke šlehání (33 % tuku) Pilos
  • 200 g třtinový cukr Belbake

Servírování:

  • na podávání zmrzlina vanilla Boubon Bon Gelati
  • 2 × hrst pekanové ořechy Alesto

POSTUP

Koláč:

1. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostičky. V pánvi necháme rozpustit 20 g másla, přidáme 25 g třtinového cukru, nakrájená jablka a skořici a podusíme doměkka.

2. Do mísy robota vložíme 115 g másla a 200 g třtinového cukru a vyšleháme do pěny. Po chvíli přidáme vejce, postupně jedno po druhém. Přidáme také vanilkové aroma a švestková povidla.

3. Do vyšlehaného základu vmícháme metličkou kávu, sodu, prášek do pečiva, sůl, dvě třetiny podušených jablek a promícháme. Nakonec přidáme mouku a vymícháme hladké těsto. 

4. Těsto vlijeme do formy vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 45 minut. Než koláč vyndáme z trouby, vyzkoušíme špejlí, zda je upečený. 

Karamelová omáčka: 

5. Do menšího hrnce vložíme máslo, sůl, smetanu a třtinový cukr, přivedeme k varu a vaříme, až omáčka zhoustne.

Servírování:

6. Koláč podáváme s kopečkem vanilkové zmrzliny, zbylými pečenými jablky, přelitý karamelovou omáčkou a posypaný nasekanými pekanovými ořechy.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce bez zmrzliny): 616 kcal, 6 g bílkovin, 70 g sacharidů, 35 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.