Ořechy si nameleme v mixéru nahrubo. Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
V kuchyňské robotu připravíme těsto z mouky, změklého másla, kypřicího prášku, žloutků, citronové kůry, špetky soli a poloviny vanilkového cukru.
Následně těsto vyndáme na vál, krátce propracujeme rukama a rozdělíme na třetiny. Třetinu vytvarujeme do válečku, zabalíme do potravinové fólie a vložíme do mrazáku. Ze zbylých dvou třetin vytvoříme kvádr, zabalíme do potravinové fólie a vložíme alespoň and 2 hodiny do lednice.
Z odleželého těsta na pomoučněném vále vyválíme plát dle velikosti formy (nezapomeneme vzít v potaz i okraje).
Tip: K vyvalování vám pomůžou dva pláty pečicího papíru, které zajistí, aby se těsto nelepilo na váleček a také se díky nim bude lépe přendávat do formy.
Vyválené těsto přendáme do formy a dle potřeby upravíme, aby byly okraje pravidelné.
Bílky s moučkovým cukrem vyšleháme dotuha.
Jablka očistíme a nastrouháme nahrubo. Pokud jsou velmi šťavnatá, tekutinu z nich vymačkáme a hmotu naneseme do formy na těsto. Posypeme skořicí, sekanými vlašskými ořechy, zbylým vanilkovým cukrem a zakryjeme vrstvou sladkého bílkového sněhu.
Třetinu těsta vyndáme z mrazničky, necháme 3–5 minut povolit, nastrouháme nahrubo a posypeme navrstvený koláč.
Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 40 minut na program horkovzduch dozlatova.
Před porcováním necháme řezy vychladnout.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 525 kcal, 9 g bílkovin, 57 g sacharidů, 28 g tuků.