Maso, zeleninu nebo ovoce vložíme do vakuovacího sáčku, přidáme koření, bylinky (hodí se spíše ty měkké), přilijeme marinádu nebo jen olej či máslo a vakuovačkou zavukuujeme. Vodní lázeň nastavíme na požadovanou teplotu, vložíme připravený balíček a necháme vařit. Díky nižší teplotě maso nezahřejeme tolik, aby malé buňky, ze kterých je sval složený, popraskaly a šťáva tak vytékala.
Připravujete-li třeba vývar, všechna chuť surovin, které do várky přidáte, se vyvaří a vývar je plný chutí a vůní. U sous-vide je to přesně naopak, šťáva nemá kam vytékat a potraviny si zachovávají vlastní chuť. okud jsme přidali i marinádu, bude chuť mnohem intenzivnější než při běžných kuchyňských úpravách.
Chcete-li se názorně podívat, jak vaření metodou sous-vide probíhá, doporučujeme vám podívat se na naše video v Kulinářské akademii Lidlu.
Už víme, že do vakuovacího sáčku můžeme dát v podstatě jakékoli maso, ryby, zeleninu nebo ovoce. Zejména ryby připravené metodou sous-vide jsou mnohem chutnější, nemůžete však očekávat, že ryba bude mít křupavou kůrčičku. Pochutnáte si jak na bílých rybách (třeba na pstruh), tak i na lososu.
Vakuové vaření se skvěle hodí pro přípravu jemných mas, která jsou náchylná k přepečení a vysušení. Připravit kuřecí prsa nebo krůtí prsa je pro kuchaře občas výzva. Díky sous-vide vaření, které udržuje stálou teplotu, budou ale krůtí i kuřecí prsa šťavnatá. Taková prsíčka běžně nepřipravíte!
Kuřecí stehno je samo o sobě tučnější kus masa než prsíčko, i to se však hodí pro přípravu ve vakuu. Před vařením musíte stehno vykostit, ale rozhodně ho nezbavujte kůže, připravili byste se o skutečný kulinářský zážitek. Po uvaření hoďte stehno do pánve a nechte vypéct dokřupava. Garantujeme Vám, že taková stehýnka jste ještě nejedli.
O hovězím masu toho bylo napsáno už spoustu. Všichni víme, jak se připravuje steak, aby zůstal šťavnatý. Sous-vide nám v tomto případě prokáže velkou službu. Teplotu nastavíme podle toho, jestli chceme rare, medium nebo well done. Poté už stačí jen krátce opéct v pánvi a můžete si být jisti, že jste připravili maso přesně tak, jak jste si přáli, a navíc nebude gumové a k nerozkousání. Na video, jak připravit hovězí svíčkovou, se můžete podívat zde.
Pro fajnšmekry tu máme tip na chobotnici připravenou metodou sous-vide, která se hodí do rizota, různých salátů nebo italských těstovin. Mrkněte se na video, v němž vám Roman Paulus prozradí, na co si dát pozor.
Znáte vejce onsen? Jedná se o specialitu japonské kuchyně. Název onsen znamená, že pochází z horkých horských pramenů, protože právě v nich se původně připravovalo. Vejce onsen má rosolovitou konzistenci, ale na to už se podívejte sami v našem videu.
A na konec dezert. Ano, i ten si můžete ve vakuu připravit. Takto připravované ovoce chutná úplně jinak. Můžete například zkusit jablko, broskev nebo podle Kuchyně Lidlu ananas. Do sáčku s ananasem přidejte trochu sirupu z třtinového cukru, bílého rumu a vanilky. Při vaření ananas pustí i vlastní šťávu, která společně s přidaným sirupem vytvoří chutný sos. Ten určitě podávejte s ovocem a doplňte ještě kopečkem vanilkové zmrzliny. Prostě neodolatelná kombinace.
Z výše uvedených informací vyplývá, že pokud chcete začít s přípravou sous-vide doma, potřebujete určité vybavení. V první řadě jsou to fólie nebo sáčky, do kterých se připravované potraviny umisťují. Abyste je mohli zavakuovat, potřebujete samozřejmě také vakuovačku. A v neposlední řadě se neobjedete bez hrnce na sous-vide, který dovede udržet stálou teplotu vodní lázně.
Nebudeme si nalhávat, že sous-vide není časově náročnější záležitost. Ale pro všechny notorické nestíhače s mlsným jazýčkem tu máme tip - maso sous-vide seženete jednoduše i v prodejnách Lidl. Je již předvařené a stačí ho jen dodělat podle návodu. Sledujte naši nabídku zde a potěšte své chuťové pohárky opravdovou delikatesou.
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.