Maso, zeleninu nebo ovoce vložíme do vakuovacího sáčku, přidáme koření, bylinky (hodí se spíše ty měkké), přilijeme marinádu nebo jen olej či máslo a vakuovačkou zavukuujeme. Vodní lázeň nastavíme na požadovanou teplotu, vložíme připravený balíček a necháme vařit. Díky nižší teplotě maso nezahřejeme tolik, aby malé buňky, ze kterých je sval složený, popraskaly a šťáva tak vytékala.
Připravujete-li třeba vývar, všechna chuť surovin, které do várky přidáte, se vyvaří a vývar je plný chutí a vůní. U sous-vide je to přesně naopak, šťáva nemá kam vytékat a potraviny si zachovávají vlastní chuť. okud jsme přidali i marinádu, bude chuť mnohem intenzivnější než při běžných kuchyňských úpravách.
Chcete-li se názorně podívat, jak vaření metodou sous-vide probíhá, doporučujeme vám podívat se na naše video v Kulinářské akademii Lidlu.
Už víme, že do vakuovacího sáčku můžeme dát v podstatě jakékoli maso, ryby, zeleninu nebo ovoce. Zejména ryby připravené metodou sous-vide jsou mnohem chutnější, nemůžete však očekávat, že ryba bude mít křupavou kůrčičku. Pochutnáte si jak na bílých rybách (třeba na pstruh), tak i na lososu.
Vakuové vaření se skvěle hodí pro přípravu jemných mas, která jsou náchylná k přepečení a vysušení. Připravit kuřecí prsa nebo krůtí prsa je pro kuchaře občas výzva. Díky sous-vide vaření, které udržuje stálou teplotu, budou ale krůtí i kuřecí prsa šťavnatá. Taková prsíčka běžně nepřipravíte!
Kuřecí stehno je samo o sobě tučnější kus masa než prsíčko, i to se však hodí pro přípravu ve vakuu. Před vařením musíte stehno vykostit, ale rozhodně ho nezbavujte kůže, připravili byste se o skutečný kulinářský zážitek. Po uvaření hoďte stehno do pánve a nechte vypéct dokřupava. Garantujeme Vám, že taková stehýnka jste ještě nejedli.
O hovězím masu toho bylo napsáno už spoustu. Všichni víme, jak se připravuje steak, aby zůstal šťavnatý. Sous-vide nám v tomto případě prokáže velkou službu. Teplotu nastavíme podle toho, jestli chceme rare, medium nebo well done. Poté už stačí jen krátce opéct v pánvi a můžete si být jisti, že jste připravili maso přesně tak, jak jste si přáli, a navíc nebude gumové a k nerozkousání. Na video, jak připravit hovězí svíčkovou, se můžete podívat zde.
Pro fajnšmekry tu máme tip na chobotnici připravenou metodou sous-vide, která se hodí do rizota, různých salátů nebo italských těstovin. Mrkněte se na video, v němž vám Roman Paulus prozradí, na co si dát pozor.
Znáte vejce onsen? Jedná se o specialitu japonské kuchyně. Název onsen znamená, že pochází z horkých horských pramenů, protože právě v nich se původně připravovalo. Vejce onsen má rosolovitou konzistenci, ale na to už se podívejte sami v našem videu.
A na konec dezert. Ano, i ten si můžete ve vakuu připravit. Takto připravované ovoce chutná úplně jinak. Můžete například zkusit jablko, broskev nebo podle Kuchyně Lidlu ananas. Do sáčku s ananasem přidejte trochu sirupu z třtinového cukru, bílého rumu a vanilky. Při vaření ananas pustí i vlastní šťávu, která společně s přidaným sirupem vytvoří chutný sos. Ten určitě podávejte s ovocem a doplňte ještě kopečkem vanilkové zmrzliny. Prostě neodolatelná kombinace.
Z výše uvedených informací vyplývá, že pokud chcete začít s přípravou sous-vide doma, potřebujete určité vybavení. V první řadě jsou to fólie nebo sáčky, do kterých se připravované potraviny umisťují. Abyste je mohli zavakuovat, potřebujete samozřejmě také vakuovačku. A v neposlední řadě se neobjedete bez hrnce na sous-vide, který dovede udržet stálou teplotu vodní lázně.
Nebudeme si nalhávat, že sous-vide není časově náročnější záležitost. Ale pro všechny notorické nestíhače s mlsným jazýčkem tu máme tip - maso sous-vide seženete jednoduše i v prodejnách Lidl. Je již předvařené a stačí ho jen dodělat podle návodu. Sledujte naši nabídku zde a potěšte své chuťové pohárky opravdovou delikatesou.
Irsko se proslavilo výrobou dvou alkoholických nápojů – skvělého piva Guinness a tradiční dlouholeté whiskey. K výrobě obou nápojů se využívá ječmen,…
Hůlky místo klasického příboru rozhodně nemusíte vzít do ruky jen v restauraci, můžete si je vyzkoušet i doma.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.