NEPUBLIKOVANÝ ČLÁNEK
Sladké Španělsko: dezerty Pyrenejského poloostrova

Sladké Španělsko: dezerty Pyrenejského poloostrova

Na čem si ujíždí Španělé, když je honí mlsná? Na dezertech, po kterých se slabším náturám zvedne cukr v krvi jen při pomyšlení na ně. Syté, mléčné, smažené a naprosto neodolatelné zákusky. Pojďme si představit ty nejznámější.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

K snídani

Španělé milují sladké pečivo natolik, že ho klidně posnídají s hrnkem silné kávy na stojáka cestou do práce. Kavárny jsou těmto ranním návštěvám uzpůsobené a dlouhé pulty lemují barové židle.

Mezi oblíbené sladké snídaně patří proslulé chocolate con churros. Jedná se o dlouhé smažené koblihové tyčinky, které se podávají s čokoládovou omáčkou. Příprava je zajímavá tím, že se těsto průběžně lije do speciální formy s typickým vroubkováním, která do obří fritézy vlévá nekonečného hada koblihového těsta. To se pak usmažené krájí na jednotlivé tyčinky.

Dalším oblíbeným snídaňovým dezertem jsou torrijas. Tato španělská verze francouzského toustu se liší tím, že se tousty namáčí ve slazeném a ochuceném mléce a až poté se namočí do rozšlehaného vejce a usmaží na olivovém oleji do zlatova. Nejlépe chutná se skořicovým cukrem nebo s medem a se sklenkou pomerančového freshe.


Sametově mléčné

Tradiční španělský dezert je katalánský krém, crema catalana. Je možná méně známý než jeho francouzský bratranec crème brûlée, ale právě katalánský krém je onen recept původní, o kterém se dochovaly zmínky už ze 14.století. Oba dezerty jsou si na pohled velmi podobné, ale mají jak odlišné ingredience, tak i postupy.

Katalánský krém se připravuje z mléka a žloutků, kukuřičného škrobu, citronové i pomerančové kůry a skořice. Zdobí ho křupavá vrstva zkaramelizovaného cukru, která se vykouzlí flambovací pistolí.

Pak je tu flan caramel, krémový pudink zalitý karamelovou polevou. Hutný pudink se připravuje z vajec, kondenzovaného i tučného mléka, bourbonu, vanilky a špetky soli. Dělá se ve vodní lázni. Myslíte si, že se hotový pudink karamelem polévá? Omyl, domácí karamel se do formy nalévá jako první před pudinkem a po vyklopení tak efektně sám steče po celém dezertu.

U mléka a pudinků ještě zůstaňme a podívejme se na naprosto unikátní sladkost: leche frita. Pokud umíte i jen pár slov španělsky, možná vás překvapí, že to v překladu znamená smažené mléko. Jakkoli zvláštně to může znít, jedná se o mléko vyvařené s moukou a cukrem do pevné konzistence. Pak se nechá vychladit a nakrájené na kostičky usmaží.

Z mléčných výrobků nám zbývá snad už jen sýr. Nelekejte se, na scénu totiž přichází lahodná španělská varianta světoznámého sýrového koláče. Baskitský spálený cheesecake je moderní a velmi populární varianta na oblíbený cheesecake. Pokud jste se o sýrový koláč už někdy pokoušeli, víte, jak je náročné, aby koláč nepopraskal, nezhnědl nebo se nepropadl. V případě baskitské varianty se nemusíte stresovat vodní lázní, tomuto koláči totiž vyhovuje vysoká teplota a připálený povrch je dokonce záměr. Recept vznikl v 90. letech v restauraci La Viña v San Sebastianu pod rukama šéfkuchaře Santiaga Rivery. Pokud se jednou do San Sebastianu vydáte, rozhodně si do restaurace na proslulý dort zajděte.

V hlavní roli mandle

Další dva tradiční dezerty jsou koláče, ve kterých figurují hlavně mandle. Na emblematický Tarta de Santiago, se chodí svatojakubská pouť až do Santiaga de Compostela. Koláč je přirozeně bezlepkový, obsahuje pořádné množství mletých mandlí, které dodávají až marcipánový nádech a vláčnou konzistenci. Pomerančová kůra povznáší tento dokonale jednoduchý koláč na opravdový zážitek plný chuti. A navrch patří poprašek moučkového cukru s typickým symbolem rytířského řádu svatého Jakuba z Compostely.

Técula Mécula je koláč z mandlí, žloutků, sádla a cukru. Ačkoli na první pohled nepůsobí nijak výrazně, byl to oblíbený zákusek císaře Karla V. Habsburského. Říká se mu proto císařský. Na jeden koláč padne až 9 žloutků, koláč má díky nim krásně zlatavou barvu, jemnou až krémovou konzistenci a jedinečnou chuť. Zábavný název znamená v překladu z arabštiny „pro mě, pro tebe“.

Španělé si umí život pořádně osladit a to kdykoliv od rána do večera. Při návštěvách této krásné země si proto dopřejte a ochutnejte, co místní kavárny, restaurace, bary a pekařství nabízí. A odvážlivci ať se směle pouští do jejich přípravy. Buen apetito!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.