Stačí pár vydatnějších deštíků a s trochou trpělivosti (a štěstí) si i méně zkušení houbaři mohou z lesa odnést plné košíky hub. Až se na sociálních sítích pochlubíte všem svým kamarádům, přijde čas vytáhnout nůž a pustit se do čištění. Houby totiž nepočkají a vy se musíte rychle rozhodnout: co teď s nimi?
U okamžitého zpracování je řešení docela jasné: smaženice nebo houbový guláš mají v Česku silnou tradici. Stejně tak bedlové řízky smažené na sádle a dochucené kmínem. Na smažení se ale stejně tak hodí i jiné lesní houby – pokud si přinesete košík plný babek, které zrovna nechcete sušit do zásoby, zkuste je osmažit v bylinkovém těstíčku podle receptu Romana Pauluse.
Aromatické lišky pak udělají nejvíc parády ve staročeské kulajdě. Pokud na ně v lese zrovna nenatrefíte, bude kulajda chutnat výborně i se směsí jiných lesních hub.
Až si dosyta pochutnáte na čerstvém úlovku, pusťte se do následujících disciplín, díky kterým si houby můžete uchovat na horší časy:
Zvládnete to i bez sušičky na potraviny. Vytaste nožíky a pusťte se do porcování kloboučků a nožiček – ideálně na přibližně půlcentimetrové plátky. Ty pošlete do trouby vyskládané na pečicím papíře a nastavte teplotu na 20 až 30 °C, aby se houby nezapařily. Po dvou hodinách sušení zvyšte teplotu na 50 až 70 °C, v ideálním případě nastavte režim horkého vzduchu s větrákem. Pokud tento režim vaše trouba nemá, nechte při sušení pootevřená dvířka, aby mohla unikat pára. Nezapomeňte houby každé 3 hodiny obracet. Celý proces sušení trvá asi 12 hodin. Když houby zkřehnou, přestanou se ohýbat a při promnutí šustí, máte hotovo. Teď už je stačí jen uložit do vzduchotěsných sklenic a přidat k nim několik bobkových listů nebo kuliček pepře, které spolehlivě odradí potravinové moly.
TIP: Houby se dají sušit také navléknuté na niti (nezapomeňte mezi jednotlivými plátky nechat mezery), zavěšené do okna. Sušení tímto způsobem trvá i několik dní a houby se musí na noc vždy uklidit, aby nenavlhly.
Mražené houby si zachovají svou vůni i chuť a když budete postupovat správně, tak je v jídle od těch čerstvých ani nerozeznáte. Houby na zmrazení připravujeme podobně jako zeleninu – nejdříve jim dopřejeme tepelnou úpravu, která je pro dlouhodobé skladování nezbytně nutná. Stačí houby očistit, nakrájet nadrobno a osmahnout na troše oleje či sádla (je-li to potřeba, podlijte je trochou vody). Můžete je také ochutit solí, drceným kmínem, nebo podusit na osmahnuté cibulce. Nejdůležitější je, aby se houby dusily aspoň 5 minut. Intenzivní tepelná úprava totiž zabrání jejich znehodnocení během mražení, při kterém bude trvat několik hodin, než dosáhnou minusové teploty.
Až vychladnou, rozdělte je do plastových krabiček, které bezpečně uchovají aroma, popište a zamrazte.
Chcete uchovat chuť hub a zároveň zajistit, abyste si je mohli vychutnat v chladných zimních měsících, kdy čerstvé houby nejsou k mání? Připravte si ocet, cukr, sůl a bylinky a naložte houbovou nadílku do sladkokyselého nálevu.
Houby naložené v sádle a krajíc čerstvého chleba? Lahůdka, kterou si můžete dopřát i několik měsíců po skončení houbařské sezóny. Stačí očištěné a nakrájené houby 15 minut osmahnout na troše tuku, aby pustily vodu, naskládat je do sklenice, zalít rozpuštěným sádlem (dbejte na to, aby sádlo tvořilo horní vrstvu) a uložit do lednice.
Aby vám naložené houby opravdu vydržely až do zimy, nezapomeňte sklenice s houbovým nákladem sterilizovat. V ideálním případě hodinu ve vodní lázni v zavařovacím hrnci při teplotě 95 °C. Skleničky nechte vychladnout a za dva dny postup zopakujte.
Méně známý způsob na uchování hub je jejich konzervování v soli. Sůl funguje jako přírodní konzervant a prodlouží trvanlivost čerstvých hub až na půl roku. Postup je velmi jednoduchý: stačí do sklenice střídavě skládat vrstvy zdravých a očištěných hub a zasypávat je vrstvou soli. Důležité při tom je, aby první a poslední vrstvu ve sklenici tvořila sůl. Takto naložené houby uchovávejte na temném a chladném místě, ideálně ve spíži nebo v lednici.
Zajímají vás další netradiční úpravy hub? Co takhle smržová omáčka, hříbkové carpaccio nebo oblíbený houbový guláš? Tyto a mnoho dalších receptů najdete v Kulinářské akademii Lidlu.
Jak zpracováváte houbovou nadílku vy? Máte nějaký osvědčený recept? Podělte se o něj s námi v komentářích!
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.