Jakmile začnete pátrat po původu slova bábovka, najdete několik pověr:
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového, můžete přidat ořechy, čokoládu, rozinky, kokos či kandované ovoce, v kuchařkách a na blozích najdete recepty na bábovku tvarohovou, špaldovou, mrkvovou, banánovou i jablkovou. Každá rodina má svůj oblíbený recept. Nejčastěji se však v českých domácnostech podává bábovka třená ze světlého a tmavého těsta. Z toho vyplývá, že spíše než těsto je tedy pro bábovku typický její tvar.
Někdy se může stát, že i přes precizní vymazání a vysypání se nám po upečení nedaří bábovku vyklopit. Co s tím? Asi nejznámější fígl je položit na formu utěrku namočenou ve studené vodě. Znáte ještě nějaký jiný? Napište nám ho do komentářů pod tento článek a ulehčete život dalším pekařkám a pekařům.
Jak už víme, receptů na bábovky je nespočet a můžete ji připravit prakticky z jakéhokoli těsta. Také v Kuchyni Lidlu najdete rozmanitou nabídku receptů, kde si přijde na své skutečně každý.
Začněme tou nejjednodušší bábovkou, a to bábovkou s podmáslím. Všechny suroviny pouze smícháte, těsto přelijete do vymazané bábovkové formy a upečete. Kromě podmáslí budete potřebovat také kávu, bábovka bude tedy krásně vonět kávou.
Ani v Kuchyni Lidlu nesmí samozřejmě chybět populární tvarohová bábovka. Přidáním tvarohu vykouzlíte neobyčejně vláčný moučník. Do bábovky přidejte také rozinky, které nezapomeňte předem namočit do tuzemáku, ten bábovku krásně provoní. Garantujeme vám, že tento moučník na stole dlouho nebude.
S dalším receptem zavítáme do Mexika. V této bábovce nenajdete cukr, je totiž oslazena agávovým sirupem, což je šťáva z kaktusu agáve. Pokud tedy máte chuť vyzkoušet něco nového, ochutnejte bábovku s příchutí agáve.
Milovníkům povidlových buchet doporučujeme bábovku se švestkovými povidly. Je trochu pracnější, ale výsledek stojí za to. Kynuté těsto rozválíte, potřete povidly, zatočíte a vzniklou roládu vložíte do bábovkové formy. Právě díky „roládě“ budete mít na řezu krásnou mozaiku. Vyzkoušejte to sami.
Ochutnali jste už plněnou bábovku? Upečenou bábovku rozřízněte stejně jako dortový korpus a naplňte krémem. Potřete jím i povrch bábovky, ozdobte pistáciovými oříšky a bábovka ve svátečním kabátku je na světě.
A nakonec překvapení! Konkrétně bábovka s překvapením. Chcete vědět, o co jde? Mrkněte na náš recept, který najdete zde.
Není to složité, že? Takže nebuďte bábovky a pusťte se do pečení bábovky.
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.