Lehký tuňák se hodí jak na gril, tak do salátů nebo syrový do sushi. Zpříjemněte si horké dny s touto delikatesou – vaří se s ním překvapivě snadno!
Lehký tuňák se hodí jak na gril, tak do salátů nebo syrový do sushi. Zpříjemněte si horké dny s touto delikatesou – vaří se s ním překvapivě snadno!
Výhoda tuňáka je, že je nízkokalorický, obsahuje plno bílkovin a zdravé omega kyseliny, takže v receptech snadno nahradí červené maso. Zároveň má poměrně nevýraznou rybí chuť, uspokojí tak i ty, kterým aromatičtější ryby vadí. Některé druhy tuňáka – zejména tuňák obecný – ale v posledních letech patří k výrazně ohroženým druhům, dopřejte si je proto jen zřídka.
Pokud je to možné, snažte se na etiketě informovat o tom, jestli způsob lovu odpovídá principům udržitelného rybolovu. Mezi šetrnější patří způsoby označené Pole & Line nebo FAD-free. Nejméně ohrožený druh je v současnosti tuňák pruhovaný.
Při letních grilovačkách se bude tuňák hodit jako lehčí alternativa masa (podobně poslouží i mečoun nebo losos). Jeho příprava navíc bude snazší. Steak z čerstvého tuňáka stačí osolit, opepřit a pak už jen grilovat. Na povrchu by měl být opečený, uvnitř syrový, ale prohřátý.
Vyhrát si můžete s přílohou. Roman Paulus ho servíruje s zeleným chřestem a rajčatovou salsou nebo s osvěžujícím cizrnovým salátem. Hodit se k němu bude i holandská omáčka a vyzkoušet můžete i variantu s paprikami, olivami a špenátem nebo cuketou. Překvapí a potěší nasládlá kombinace grilovaného tuňáka s kuskusem, ananasem a červenou řepou.
Jak naporcovat tuňáka do sushi si můžete připomenout v Kulinářské akademii Lidlu. Připravíte ho tak do klasického maki i do originálnějšího duhového sushi, kde ho doplní losos, avokádo a mořský vlk. Z kvalitního syrového tuňáka ale připravíte i luxusní tuňákový tatarák. Roman Paulus vám poradí, jak vybrat maso z pupku ryby, které se na něj hodí nejvíc. Pak už stačí jen smíchat s majonézou a asijskou miso pastou. Osvěžující letní recept pro každou příležitost nabízí i marinovaný tuňák v citronové a pomerančové šťávě, olivovém oleji se solí a pepřem. Skvěle ho doprovodí avokádová pasta a salát.
Pokud se chystáte na cesty nebo na chatu, přijde v létě vhod i tuňák v konzervě. Narychlo z něj připravíte těstoviny i saláty.
Nejkvalitnější volbou bude tuňák ve vlastní šťávě, případně v olivovém oleji.
Tuňák nesmí chybět například v jihofrancouzské klasice – salátu niçoise – kde ho doplní vařené vejce a olivy. Na lehký letní oběd do práce si můžete nachystat i exotický salát s mangem a avokádem, kde můžete čas od času tuňáka vyměnit za krevety. Tuňák z konzervy se bude hodit také jako základ do pomazánek – tuňáková pomazánka snadno nahradí klasickou rybí, dochutit ji můžete třeba koprem. Anebo jednoduše čímkoliv, co máte rádi.
Sushi, jarní a letní závitky či polévky pho bo nebo miso patří v poslední době k nejoblíbenějším pokrmům. Je to tak, asijská kuchyně v našich…
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.