Lehký řecký oběd

Lehký řecký oběd

Vrátili jste se z dovolené, ale stále se nechcete smířit s faktem, že skončila? Už několik týdnů chodíte do práce, ale pořád myslíte na horký písek, šumění moře a skvělé lehké dobroty v místní taverně? Máme pro vás dobrou zprávu! Vytvořte si doma letní atmosféru a připravte si pravý lehký řecký oběd. Zavzpomínejte si ještě jednou pořádně a užijte si poslední chvilky dovolené u vás doma s celou vaší rodinou.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Nepodceňujte přípravu

Nejprve je důležité připravit to správné prostředí. Zvedněte na termostatu teplotu o pár stupňů, do repráků pusťte šumění vln a jekot racků, oblékněte plavky s vašimi nejnovějšími plážovými šaty a klidně si i pod křeslo dejte krabici s pískem, abyste si mohla prsty u nohou prohrabovat písek jako na dovolené. Nalijte si sklenici tradičního řeckého vína Retsina a alespoň 30 minut odpočívejte a nasávejte atmosféru. Klidně si pusťte nějakou oblíbenou hudbu nebo komedii jako je Moje tlustá řecká svatba nebo Mamma mia. Až nasajete atmosféru, můžete se s námi připravit do příprav toho správného řeckého oběda.

Jaká je tradiční řecká kuchyně?

Hlavně jednoduchá, čerstvá a voňavá. Díky omezeným zdrojům ostrovů jsou běžné zejména různé ryby a plody moře. Třeba výtečná pražma pečená v papilotě nadchne nejen jednoduchou přípravou, ale hlavně rychlostí. Naskládáte na pekáč, šoupnete na pár minut do trouby a za 30 minut máte hotový zdravý oběd. Pokud rybám moc nehodlujete, zkuste pro řeky typické dietní skopové. Připravte si jehněčí kebaby na grilu. Mleté maso na špejli málokdo odmítne a zavděčíte se i dětem. Když ho navíc obohatíte o domácí pita chleba a ověřený recept na tzatziki, bude snědeno v cuku letu.

Nezapomeňte ani na to, že Řekové milují čerstvou zeleninu. Díky teplému podnebí se jí na ostrovech výtečně daří a místní obyvatelé ji konzumují prakticky stále a se vším. Třeba Musaku – zapečené mleté maso s bešamelem a lilkem, grilovanou zeleninu s typickým řeckým olivovým olejem nebo tradiční řecký salát jste na dovolené určitě vyzkoušeli. A pokud nevíte, jak zpracovat cuketu ze zahrádky, řecká kuchyně vám taky přijde k duhu se svým zapečeným mletým masem s cuketami a fetou. Teď je čas si tyhle dobroty zkusit i u vás doma a podle receptů našich šéfkuchařů.

A olivy! Ty by vydaly na kapitolu samu o sobě. Nestačí říct, že olivy jsou všudypřítomné. Večeři bez nich jen těžko na ostrovech najdete a i když je zrovna na talíři neuvidíte, můžete se spolehnout, že je v jídle alespoň olivový olej, bez kterého nedostanete ani chleba jako překrm. Věděli jste, že v minulosti na ostrovech dokonce hrozil trest smrti za zničení olivovníku? Zejména ty z oblasti Kalamata jsou velmi ceněné a málokterý turista si jich pár neodveze domů. Zkuste jim přijít na chuť i vy a uvařte si doma kuře s olivami a rajčaty nebo oblíbenou Koftu s čerstvými bylinkami.

Nezůstávejte jen u oběda

Jakmile zjistíte, jak jednoduchá a chutná řecká kuchyně je, budete chtít víc. A proto nezůstávejte jen u oběda. Začněte den rychlou snídaní z typického řeckého jogurtu a ovoce, jako je granátové jablko, broskve nebo fíky, doplněnou o několik mandlí a zalitou zlatavým medem. K tomu si nezapomeňte dát tradiční řeckou sladkou kávu vařenou v džezvě nebo frappé – ledovou rozpustou kávu s pěnou. Řekové sice snídaně zanedbávají a den začínají spíše svačinou, ale o to více si ji můžete užít vy.

Během dne si ke svačině dopřejte typické řecké zákusky. Tak třeba baklava – křupavé těsto plněné ořechy a zalité cukrovým sirupem. Roman Paulus vám v receptu Kulinářské akademie Lidlu ukáže krok za krokem, jak baklavu připravit doma. A pokud se vám nechce vařit, vždy je možnost koupit dobré datle nebo chalvu – cukrovinku z mletých sezamových semínek a medu. Zvolit můžete i vinné listy plněné rýží zvané Dolmades, papriky se sýrem nebo další malé chuťovky vhodné i pro ty, kteří neholdují sladkému.

Večerní ostrovní relax

Po večeři se po vzoru Řeků posaďte na zahradu se svými přáteli, otevřete dobré řecké víno, pálenku Ouzo nebo na ostrovech oblíbenou kořeněnou Metaxu, nakrájejte balkánský sýr a užijte si příjemného letního večera. Smějte se, uvolněte se a hlavně - užívejte si života!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU