Nejprve je důležité připravit to správné prostředí. Zvedněte na termostatu teplotu o pár stupňů, do repráků pusťte šumění vln a jekot racků, oblékněte plavky s vašimi nejnovějšími plážovými šaty a klidně si i pod křeslo dejte krabici s pískem, abyste si mohla prsty u nohou prohrabovat písek jako na dovolené. Nalijte si sklenici tradičního řeckého vína Retsina a alespoň 30 minut odpočívejte a nasávejte atmosféru. Klidně si pusťte nějakou oblíbenou hudbu nebo komedii jako je Moje tlustá řecká svatba nebo Mamma mia. Až nasajete atmosféru, můžete se s námi připravit do příprav toho správného řeckého oběda.
Hlavně jednoduchá, čerstvá a voňavá. Díky omezeným zdrojům ostrovů jsou běžné zejména různé ryby a plody moře. Třeba výtečná pražma pečená v papilotě nadchne nejen jednoduchou přípravou, ale hlavně rychlostí. Naskládáte na pekáč, šoupnete na pár minut do trouby a za 30 minut máte hotový zdravý oběd. Pokud rybám moc nehodlujete, zkuste pro řeky typické dietní skopové. Připravte si jehněčí kebaby na grilu. Mleté maso na špejli málokdo odmítne a zavděčíte se i dětem. Když ho navíc obohatíte o domácí pita chleba a ověřený recept na tzatziki, bude snědeno v cuku letu.
Nezapomeňte ani na to, že Řekové milují čerstvou zeleninu. Díky teplému podnebí se jí na ostrovech výtečně daří a místní obyvatelé ji konzumují prakticky stále a se vším. Třeba Musaku – zapečené mleté maso s bešamelem a lilkem, grilovanou zeleninu s typickým řeckým olivovým olejem nebo tradiční řecký salát jste na dovolené určitě vyzkoušeli. A pokud nevíte, jak zpracovat cuketu ze zahrádky, řecká kuchyně vám taky přijde k duhu se svým zapečeným mletým masem s cuketami a fetou. Teď je čas si tyhle dobroty zkusit i u vás doma a podle receptů našich šéfkuchařů.
A olivy! Ty by vydaly na kapitolu samu o sobě. Nestačí říct, že olivy jsou všudypřítomné. Večeři bez nich jen těžko na ostrovech najdete a i když je zrovna na talíři neuvidíte, můžete se spolehnout, že je v jídle alespoň olivový olej, bez kterého nedostanete ani chleba jako překrm. Věděli jste, že v minulosti na ostrovech dokonce hrozil trest smrti za zničení olivovníku? Zejména ty z oblasti Kalamata jsou velmi ceněné a málokterý turista si jich pár neodveze domů. Zkuste jim přijít na chuť i vy a uvařte si doma kuře s olivami a rajčaty nebo oblíbenou Koftu s čerstvými bylinkami.
Jakmile zjistíte, jak jednoduchá a chutná řecká kuchyně je, budete chtít víc. A proto nezůstávejte jen u oběda. Začněte den rychlou snídaní z typického řeckého jogurtu a ovoce, jako je granátové jablko, broskve nebo fíky, doplněnou o několik mandlí a zalitou zlatavým medem. K tomu si nezapomeňte dát tradiční řeckou sladkou kávu vařenou v džezvě nebo frappé – ledovou rozpustou kávu s pěnou. Řekové sice snídaně zanedbávají a den začínají spíše svačinou, ale o to více si ji můžete užít vy.
Během dne si ke svačině dopřejte typické řecké zákusky. Tak třeba baklava – křupavé těsto plněné ořechy a zalité cukrovým sirupem. Roman Paulus vám v receptu Kulinářské akademie Lidlu ukáže krok za krokem, jak baklavu připravit doma. A pokud se vám nechce vařit, vždy je možnost koupit dobré datle nebo chalvu – cukrovinku z mletých sezamových semínek a medu. Zvolit můžete i vinné listy plněné rýží zvané Dolmades, papriky se sýrem nebo další malé chuťovky vhodné i pro ty, kteří neholdují sladkému.
Po večeři se po vzoru Řeků posaďte na zahradu se svými přáteli, otevřete dobré řecké víno, pálenku Ouzo nebo na ostrovech oblíbenou kořeněnou Metaxu, nakrájejte balkánský sýr a užijte si příjemného letního večera. Smějte se, uvolněte se a hlavně - užívejte si života!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.