Venku se otepluje, rozkvétají první květiny a celá příroda se probouzí. Všude kolem je cítit jaro a na stáncích a trzích se objevují první jarní zelenina. S tím souvisí i změna našeho jídelníčku. Jídlo už nemusí být tak vydatné a hutné, aby nás zasytilo a zahřálo, dáváme přednost lehčím pokrmům a zařazujeme více zeleniny.
V dubnu začíná sklizeň ředkviček, hlávkového salátu, kedluben a také mrkve, zanedlouho to bude chřest nebo pórek. Je to příležitost, jak svůj každodenní jídelníček obohatit o větší porci zeleniny a ovoce a dodat tak tělu více živin a zdraví prospěšných látek.
A jaké pokrmy se z jarní zeleniny nejčastěji připravují? Jsou to hlavně čerstvé a chutné saláty, oceníte rovněž různé druhy teplých a studených polévek. Tyto druhy zeleniny nepotřebují dlouhou tepelnou úpravu, takže z nich hravě připravíte také různé koktejly a šťávy plné vitaminů.
Ranou odrůdu mrkve můžete v kuchyni využít různými způsoby. Nejjednodušší je podávat ji syrovou spolu s různými zeleninovými dipy nebo pomazánkami, např. hummusem. V Kuchyni Lidlu také najdete recepty na opravdové vitaminové bomby - mrkvovou šťávu s jablky a zázvorem nebo mrkvovo-broskvové smoothie. Takto připravené smoothie nebo šťáva může klidně nahradit svačinu a snadno si ho můžete přibalit s sebou do práce.
Krémová polévka patří k těm nejsnadnějším pokrmům, které můžete připravit. Mrkev a brambory nakrájejte na vetší kousky, vložte do hrnce, zalijte zeleninovým vývarem a jakmile zelenina změkne, rozmixujte na hladký krém. Nakonec dochuťte tymiánem a podávejte s bylinkovými krutony. Vynikající a přitom tak snadné.
Pro milovníky asijské kuchyně máme recept na mrkvovou polévku s kokosovým mlékem a strouhaným kokosem. Polévka dochucená česnekem, zázvorem a kari je velmi aromatická a jako každá krémová polévka se připravuje rychle a snadno.
Saláty jsou asi nejoblíbenějším způsobem konzumace zeleniny. Při přípravě salátů máte nespočet možností, můžete připravit výhradně zeleninový salát nebo přidat trochu ovoce. Velmi oblíbené jsou saláty doplněné šunkou, kuřecím masem, různými druhy sýrů nebo vejci, které si mnoho z nás připravuje do práce k obědu. Každý salát by měla doplnit vhodná zálivka či dresink, které dodají každému salátu šmrnc. Ochutnejte třeba francouzský dresink, recept najdete v Kulinářské akademii Lidlu.
Každý salát by měl obsahovat suroviny, které se vzájemně doplňují. V našem receptu najdete křupavý ledový salát, k tomu šťavnatá rajčata, cibuli, ořechy, vařená vejce a pečené kuřecí maso. Takto připravený salát můžete sbalit s sebou k obědu do školy i na cesty.
Polníček, slunečnicová semínka, rajčata, domácí krutony a zálivka připravená z hořčice a kečupu – všechny tyto suroviny spolu dokonale ladí. Tento salát se výborně hodí jako příloha k pečeným a grilovaným masům. Recept najdete v Kuchyni Lidlu.
Zelený předkrm je opravdovou jarní bombou. Najdete v něm křupavé listy ledového salátu, sladké hroznové víno a hrušky nebo avokádo. To vše skvěle doplní mozzarella a medový dresink. My Vám doporučujeme připravit si tento salát na Zelený čtvrtek, kdy bychom měli podle tradice sníst něco zeleného. A v tomto salátu najdete zelených surovin opravdu požehnaně.
Ředkvičky nejlépe chutnají zasyrova. Můžete je sníst jako malou svačinku nebo dodat do salátu. Nastrouhané skvěle doplňují studené zeleninové polévky, tvarohové pomazánky či lehké jogurtové dipy k pečené či grilované zelenině a bramborám.
Svou pozornost byste měli věnovat rovněž chřestu, který platí za opravdovou lahůdku. Zelený chřest nemusíte ani loupat, stačí ho jen lehce spařit a podávat s máslovou nebo holandskou omáčkou. Pečený s parmskou či schwarzwaldskou šunkou je skvělou přílohou ke grilovaným masům. Můžete z něho také připravit krémovou polévku nebo přidat hlavičky chřestu do rizota.
Jaro nás láká svými chutěmi a svěžími barvami. Využijte tuto jedinečnou příležitost a nechte se inspirovat lehkými a rychlými pokrmy z Kuchyně Lidlu. Díky tomu bude Vaše kuchyně stejně barevná a plná života jako příroda venku za oknem.
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.