Jako houby po dešti…

Jako houby po dešti…

Září a říjen jsou měsíce, které nemají zrovna v oblibě školáci, za to houbaři se jich nemůžou dočkat.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Září a říjen jsou měsíce, které nemají zrovna v oblibě školáci, za to houbaři se jich nemůžou dočkat. Právě v této době nosíme z lesů košíky plné hub a můžeme je zpracovat na tisíce různých způsobů. Proto i my Vám do Vašeho houbařského košíku něco přihodíme – zajímavé recepty, které se bez hub prostě neobejdou.

Jak začít?

Houby před přípravou je nutné řádně očistit, zbavit například jehličí nebo zeminy a třeba lišky properte ve vodě, abyste je zbavili případných nečistot. Pamatujte však, že houby se nesmí příliš dlouho namáčet, protože ztratí svou chuť a aroma.

A co dál?

Když už máte celý koš hub očistěný, můžete přistoupit k jejich zpracování. Houby se hodí ke smažení, dušení nebo vaření, ale lze je i sušit a marinovat nebo z nich připravit chutnou nádivku. Chcete si chuť hub uchovat na delší dobu a využívat je i v době, kdy houbařská sezóna již dávno pominula? Není nic snadnějšího! Stačí je naložit do sladkokyselého nálevu.

Všechny tyto způsoby přípravy detailně popisuje Roman Paulus v Kulinářské akademii Lidlu. Díky krátkým videím s naším šéfkuchařem se stanete expertem v kategorii pokrmů z hub.

Houby můžete podávat v rámci předkrmu i polévky nebo jako hlavní chod. Podívejte se, jak připravit krémovou houbovou polévku nebo houbový salát. Dozvíte se, jaké je tajemství hříbkové nebo liškové omáčky. Houby můžete rovněž usmažit, a to buď klasicky v trojobalu nebo v těstíčku – více se dozvíte v našem videu. Sestavit menu, které by v plné kráse ukázalo kouzlo a chuť hub, nebude těžké – stačí, že se budete inspirovat našimi recepty z Kuchyně Lidlu.

Houbové recepty z Kuchyně Lidlu

Houby se dokonale hodí jak k masu – jako příloha, omáčka nebo jako náplň, tak k rybě. Díky tomu je můžete přidat prakticky do každého pokrmu, skvěle však chutnají i samostatně. Není nic snazšího a chutnějšího než smaženice nebo restované houby s čerstvými bylinkami. Pokud ale máte chuť na něco komplikovanějšího, vyberte si a vyzkoušejte některý z receptů z Kuchyně Lidlu.

Steak a houby na jednom talíři? Proč ne! Podzimní verze steaku prostě musí vonět po houbách a pečených bramborách. Pokud máte stejný názor, určitě si tento recept připravte. Nadchne Vás bohatou chutí a vůní, navíc báječně zasytí.

Z hub můžete připravit také skvělé špízy, hodí se totiž i na gril. Grilovací sezóna se chýlí ke konci, proto neváhejte, využijte posledních slunečných paprsků a připravte si špízy s kuřecím masem a houbami.

A co uvařit k nedělnímu rodinnému obědu? Pečené kuře s fazolemi a houbami bude tou správnou volbou. Je to výživný pokrm plný chutí a vůní. Pečeným kuřátkem s houbami překvapíte celou rodinu a Váš nedělní oběd zaručeně během chvilky zmizí z talířů.

Spojení chutě hub a špenátu Vás nikdy nezklame. Omáčka připravená z hub, špenátu a smetany se výborně hodí k těstovinám. Pokud ale do směsi nepřidáte smetanu, můžete ji použít jako náplň. Ochutnejte recept na vepřové řízky plněné špenátem, houbami a mozzarellou podávané s jemnou restovanou zeleninou na víně.

Houbové pokrmy s rybami? Pro někoho to může být nezvyklá kombinace, my Vám ale dokážeme, že tato kombinace je opravdová symfonie chutí. Pstruh je ryba, která nevyžaduje příliš mnoho surovin, protože i s málem chutná opravdu skvěle. Dokonalé spojení je křupavý pstruh plněný směsí hub, anglické slaniny a cibule. Tento pokrm všechny milovníky ryb mile překvapí nejen svou neotřelou chutí, ale rovněž vzhledem, protože vypadá jako z prvotřídní restaurace.

Houby najdete rovněž v asijské kuchyni. Připravte si sumečka na asijský způsob s pak choi, trochou zázvoru, pálivé papričky, česneku a limetkové šťávy. A když přidáte houby, prvotřídní pokrm. Určitě tento recept vyzkoušejte.

Jak sami vidíte, když přidáte do pokrmu houby, hned získáte úplně jiný, většinou lepší pokrm. Houby jsou přitom tak snadné na přípravu. Navštivte Kulinářskou akademii Lidlu a Kuchyni Lidlu a vyzkoušejte naše recepty s houbami. Stanete se tak (pokud už jimi nejste) mistry houbových pokrmů. A pokud máte svůj oblíbený recept na houby, o kterém si myslíte, že určitě všem zachutná, podělte se s námi o něj v komentářích. A teď už nezbývá nic jiného, než vyrazit do lesa na houby.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU