Hrušky patří mezi druhy ovoce, které vylučují velké množství etylénu (do této skupiny patří mimochodem také třeba švestky, mango a rajčata). Pokud přijde tato látka do kontaktu s některými jinými druhy ovoce, urychluje jejich hnití. Hrušky proto neskladujte v blízkosti mrkve, brokolice, dýně, melounů, brambor či jablek.
Jak už úvod naznačil, konzumací hrušek posilujeme naše zdraví. Posuďte sami:
Nejen hrušky, ale i hrušková šťáva našemu tělu prospěje, působí totiž proti horečkám a zpevňuje stěny cév.
Otázkou zůstává, jestli vlastně máme hrušky „házet do pytle s ostatními neřestmi.“ Obsahují sice poměrně velké množství cukrů, ale rovněž i vody a vlákniny, takže zasytí na delší dobu. Navíc mají močopudné účinky, takže čistí organismus, což je při hubnutí žádoucí.
Z cukrů převažuje fruktóza, takže není na černé listině všech diabetiků. To rozhodně neplatí pro všechny druhy obecně, například hroznové víno pro diabetiky vhodné není. Ale o tom až někdy jindy.
Nejčastěji si pochutnáme na hrušce v syrovém stavu. A to je ta nejlepší forma i co se týče zachování hodnotných výživových látek. Pokud možno, hrušky ani neloupejte, i slupka je výživově hodnotná.
Z hrušek můžete připravit mnoho delikátních pokrmů. Jako první nás v případě ovoce napadnou samozřejmě moučníky. V Lidl Cukrárně najdete recept na skvělý hruškový koláč s mascarpone, to je křehké těsto, hrušky a lahodný krém z mascarpone. Štrúdl je synonymem jablečného závinu. Nelze to však brát jako dogma, a proto jsme připravili štrúdl s hruškami. Hrušky jsou skvělé i ve formě kompotů.
Hrušky a hroznové víno mají jednu společnou věc, víte jakou? Dají se skvěle kombinovat se sýry, zejména s plísňovými sýry tvoří chuťovou symfonii, a hodí se i do salátů. Vyzkoušejte jednoduché pohoštění ve formě malých koláčků z listového těsta s hruškami a gorgonzolou. Kombinace zeleninových salátů s ovocem je velmi osvěžující a právě hrušky jsou k tomuto účelu více než vhodné. Ochutnejte třeba čekankový salát podle Romana Pauluse.
Hrušky můžete také tepelně zpracovávat a přidávat je do mnoha pokrmů, na vašem stole se tak můžou objevit kuřecí prsa s červenou řepou, kešu oříšky a hruškami nebo těstoviny s kachním masem a hruškami.
A něco pro fajnšmekry na závěr. Nechcete-li stát u plotny, vylisujte z hrušek šťávu, nechte zkvasit na mošt a destilujte pálenku. Domácí hruškovici neodmítne nikdo.
Možností, jak zpracovat hrušky, je mnoho, záleží jen na vás a vašich preferencích. Rozhodně ale tento poklad nenechte viset na stromech.
Irsko se proslavilo výrobou dvou alkoholických nápojů – skvělého piva Guinness a tradiční dlouholeté whiskey. K výrobě obou nápojů se využívá ječmen,…
Hůlky místo klasického příboru rozhodně nemusíte vzít do ruky jen v restauraci, můžete si je vyzkoušet i doma.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.