Hrušky patří mezi druhy ovoce, které vylučují velké množství etylénu (do této skupiny patří mimochodem také třeba švestky, mango a rajčata). Pokud přijde tato látka do kontaktu s některými jinými druhy ovoce, urychluje jejich hnití. Hrušky proto neskladujte v blízkosti mrkve, brokolice, dýně, melounů, brambor či jablek.
Jak už úvod naznačil, konzumací hrušek posilujeme naše zdraví. Posuďte sami:
Nejen hrušky, ale i hrušková šťáva našemu tělu prospěje, působí totiž proti horečkám a zpevňuje stěny cév.
Otázkou zůstává, jestli vlastně máme hrušky „házet do pytle s ostatními neřestmi.“ Obsahují sice poměrně velké množství cukrů, ale rovněž i vody a vlákniny, takže zasytí na delší dobu. Navíc mají močopudné účinky, takže čistí organismus, což je při hubnutí žádoucí.
Z cukrů převažuje fruktóza, takže není na černé listině všech diabetiků. To rozhodně neplatí pro všechny druhy obecně, například hroznové víno pro diabetiky vhodné není. Ale o tom až někdy jindy.
Nejčastěji si pochutnáme na hrušce v syrovém stavu. A to je ta nejlepší forma i co se týče zachování hodnotných výživových látek. Pokud možno, hrušky ani neloupejte, i slupka je výživově hodnotná.
Z hrušek můžete připravit mnoho delikátních pokrmů. Jako první nás v případě ovoce napadnou samozřejmě moučníky. V Lidl Cukrárně najdete recept na skvělý hruškový koláč s mascarpone, to je křehké těsto, hrušky a lahodný krém z mascarpone. Štrúdl je synonymem jablečného závinu. Nelze to však brát jako dogma, a proto jsme připravili štrúdl s hruškami. Hrušky jsou skvělé i ve formě kompotů.
Hrušky a hroznové víno mají jednu společnou věc, víte jakou? Dají se skvěle kombinovat se sýry, zejména s plísňovými sýry tvoří chuťovou symfonii, a hodí se i do salátů. Vyzkoušejte jednoduché pohoštění ve formě malých koláčků z listového těsta s hruškami a gorgonzolou. Kombinace zeleninových salátů s ovocem je velmi osvěžující a právě hrušky jsou k tomuto účelu více než vhodné. Ochutnejte třeba čekankový salát podle Romana Pauluse.
Hrušky můžete také tepelně zpracovávat a přidávat je do mnoha pokrmů, na vašem stole se tak můžou objevit kuřecí prsa s červenou řepou, kešu oříšky a hruškami nebo těstoviny s kachním masem a hruškami.
A něco pro fajnšmekry na závěr. Nechcete-li stát u plotny, vylisujte z hrušek šťávu, nechte zkvasit na mošt a destilujte pálenku. Domácí hruškovici neodmítne nikdo.
Možností, jak zpracovat hrušky, je mnoho, záleží jen na vás a vašich preferencích. Rozhodně ale tento poklad nenechte viset na stromech.
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.