Gin: v drincích i receptech
Doba čtení 4 minut

Gin: v drincích i receptech

Gin patří mezi ty nejoblíbenější destiláty a je skvělým základem míchaných koktejlů a drinků. Možná vás ale překvapí, že lze využít i při vaření.


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Je typický svou nahořklou chutí a vůní, kterou má po jalovci. Obsahuje 37,5 až 40 % alkoholu. Vzniká fermentací a následnou destilací obilného sladu. Macerací během druhé destilace pak alkohol získá maximum aroma a chuti bylin. Základem bylinného základu je již zmíněný jalovec, semena koriandru, andělika a citrusová kůra.

Existují i giny, které obsahují kromě tohoto základu ještě další byliny a koření. Většinou jde však o tajné receptury jednotlivých palíren. Možná jste narazili i na tzv. růžový gin, který svůj atraktivní narůžovělý nádech získává díky infuzi ovocem či květy a bylinami červené barvy – od jahod, přes lesní ovoce po růže a ibišek.

Míchané osvěžení

V kombinaci s tonikem, perlivým nealkoholickým nápojem obsahujícím chinin výrazně hořké chuti, tvoří snad nejznámější drink vůbec. Tuto kombinaci údajně objevili v Indii v 19. století britští velitelé, kteří se domnívali, že je ochrání před malárií. Chuťově k sobě oba nápoje pasují a proto jim stačí jen malý doplněk v podobě okurky nebo plátku citronu či limety. 


Poměr je v podstatě na vás a vašich preferencích. Pro výraznější chuť ginu můžete míchat 1:1 nebo 1:2 či 3 pro výraznější chuť toniku. 

Míchaný drink se nalévá na led do vysoké, rovné tzv. highball sklenice. Osvěžující drink doplněný okurkovým sorbetem si můžete snadno namíchat i sami. 

Dalším skvělým parťákem k ginu je suchý vermouth. S tím gin tvoří proslulé martini pojmenované podle italského vermutu. Nezapomeňte samozřejmě na olivu!

Citrusové šťávy chuťově k ginu velmi dobře pasují. Limetková i nahořklá grapefruitová šťáva, ale i sladký ananas se v kombinaci s hořkým alkoholem postarají o svěží nápoj.

Sodovka drink ozvláštní, dodá svěžest, říz a bublinky. A na ozdobu kousek čerstvého ovoce, zeleniny nebo bylinky.

Ačkoli je gin většinou součástí osvěžujících letních drinků, tento zimní silvestrovský koktejl vás spíše zahřeje. Doplňuje ho totiž sladké portské víno a pomeranč. 

V kuchyni

S ginem se dá i vařit, ačkoli třeba ne v takové míře jako s červeným vínem. Jeho výrazná chuť některým pokrmům vysloveně lahodí. Alkohol se během vaření ve velké míře vypaří, gin je ovšem velmi chuťově výrazný, proto ho stačí použít trochu a pochutnají si tak i abstinenti. 

Využít ho můžete při přípravě těstovin, drůbeže nebo ryb. V dezertech se vyjímá v ovocném sorbetu, ale i pečených dobrotách, jako například ve sladkém citronovém chlebíčku. 

Máte-li rádi domácí marmelády, zkuste přidat trochu ginu při jejich přípravě. Zajímavě ladí s rebarborou či ostružinami. Nebo si namíchejte drink! V shakeru smíchejte gin se lžící oblíbeného džemu. Dolijte tonikem a nalijte na led. Tento drink je svěží i sladký po ovoci. 

Nezbývá než doplnit domácí bar, ať jste připraveni na každou návštěvu, letní grilovačku nebo kulinářské experimenty.

Na zdraví!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU