Gin patří mezi ty nejoblíbenější destiláty a je skvělým základem míchaných koktejlů a drinků. Možná vás ale překvapí, že lze využít i při vaření.
Gin patří mezi ty nejoblíbenější destiláty a je skvělým základem míchaných koktejlů a drinků. Možná vás ale překvapí, že lze využít i při vaření.
Je typický svou nahořklou chutí a vůní, kterou má po jalovci. Obsahuje 37,5 až 40 % alkoholu. Vzniká fermentací a následnou destilací obilného sladu. Macerací během druhé destilace pak alkohol získá maximum aroma a chuti bylin. Základem bylinného základu je již zmíněný jalovec, semena koriandru, andělika a citrusová kůra.
Existují i giny, které obsahují kromě tohoto základu ještě další byliny a koření. Většinou jde však o tajné receptury jednotlivých palíren. Možná jste narazili i na tzv. růžový gin, který svůj atraktivní narůžovělý nádech získává díky infuzi ovocem či květy a bylinami červené barvy – od jahod, přes lesní ovoce po růže a ibišek.
V kombinaci s tonikem, perlivým nealkoholickým nápojem obsahujícím chinin výrazně hořké chuti, tvoří snad nejznámější drink vůbec. Tuto kombinaci údajně objevili v Indii v 19. století britští velitelé, kteří se domnívali, že je ochrání před malárií. Chuťově k sobě oba nápoje pasují a proto jim stačí jen malý doplněk v podobě okurky nebo plátku citronu či limety.
Poměr je v podstatě na vás a vašich preferencích. Pro výraznější chuť ginu můžete míchat 1:1 nebo 1:2 či 3 pro výraznější chuť toniku.
Míchaný drink se nalévá na led do vysoké, rovné tzv. highball sklenice. Osvěžující drink doplněný okurkovým sorbetem si můžete snadno namíchat i sami.
Dalším skvělým parťákem k ginu je suchý vermouth. S tím gin tvoří proslulé martini pojmenované podle italského vermutu. Nezapomeňte samozřejmě na olivu!
Citrusové šťávy chuťově k ginu velmi dobře pasují. Limetková i nahořklá grapefruitová šťáva, ale i sladký ananas se v kombinaci s hořkým alkoholem postarají o svěží nápoj.
Sodovka drink ozvláštní, dodá svěžest, říz a bublinky. A na ozdobu kousek čerstvého ovoce, zeleniny nebo bylinky.
Ačkoli je gin většinou součástí osvěžujících letních drinků, tento zimní silvestrovský koktejl vás spíše zahřeje. Doplňuje ho totiž sladké portské víno a pomeranč.
S ginem se dá i vařit, ačkoli třeba ne v takové míře jako s červeným vínem. Jeho výrazná chuť některým pokrmům vysloveně lahodí. Alkohol se během vaření ve velké míře vypaří, gin je ovšem velmi chuťově výrazný, proto ho stačí použít trochu a pochutnají si tak i abstinenti.
Využít ho můžete při přípravě těstovin, drůbeže nebo ryb. V dezertech se vyjímá v ovocném sorbetu, ale i pečených dobrotách, jako například ve sladkém citronovém chlebíčku.
Máte-li rádi domácí marmelády, zkuste přidat trochu ginu při jejich přípravě. Zajímavě ladí s rebarborou či ostružinami. Nebo si namíchejte drink! V shakeru smíchejte gin se lžící oblíbeného džemu. Dolijte tonikem a nalijte na led. Tento drink je svěží i sladký po ovoci.
Nezbývá než doplnit domácí bar, ať jste připraveni na každou návštěvu, letní grilovačku nebo kulinářské experimenty.
Na zdraví!
Den svatého Patrika si už dávno nepřipomínají jen v Irsku. Bujaré oslavy propukají také v dalších zemích, kde se na počest irského patrona zazelenají…
Pod japonskou kuchyní si většina představí nanejvýš tak sushi. To je ale jen zlomek gastronomie země vycházejícího slunce. Je čas rozšířit si obzory!
Tzaziki, řecky τζατζίκι, je salát z jogurtu, okurky a dalších surovin typický právě pro Řecko. Také se vám vždycky, když si tzaziki připravíte,…