Opravdové šampaňské pochází z regionu, který se jmenuje Champagne. Jedná se o nejsevernější francouzskou vinařskou oblast.
Tajemství šampaňského tkví v jeho druhotné fermentaci v láhvi. Právě během tohoto procesu vzniká oxid uhličitý, jehož tlak se v šampaňském pohybuje od 5 do 6 atmosfér. Teplota, ve které bychom měli šampaňské podávat, je asi 8 až 10°C. Šampaňské naléváme do vysokých skleniček na sekt, které umožňují nejdéle zachovat jeho chuťové vlastnosti.
Výběr jídla k šampaňskému tvoří zvláštní kapitolu. Šampaňské skvěle chutná jak k předkrmům, tak i k hlavním chodům a samozřejmě k sýrům.
Kapky tuku, co v ohni syčí, měnící se tvar a nakonec křupnutí opečené kůrky a lahodná chuť, která se rozvine na jazyku. K tomu krajíc chleba a trocha…
Začíná být krásně, příroda se pomalu probouzí a to je každoroční znamení, že bychom měli provětrat kuchyň. Ne snad proto, že se to „musí“, ale proto,…
Nádivka, knedlíky, polévka, čaj… to všechno z plevele, který roste v každém příkopu a pálí jako čert.