
Opravdové šampaňské pochází z regionu, který se jmenuje Champagne. Jedná se o nejsevernější francouzskou vinařskou oblast.
Tajemství šampaňského tkví v jeho druhotné fermentaci v láhvi. Právě během tohoto procesu vzniká oxid uhličitý, jehož tlak se v šampaňském pohybuje od 5 do 6 atmosfér. Teplota, ve které bychom měli šampaňské podávat, je asi 8 až 10°C. Šampaňské naléváme do vysokých skleniček na sekt, které umožňují nejdéle zachovat jeho chuťové vlastnosti.
Výběr jídla k šampaňskému tvoří zvláštní kapitolu. Šampaňské skvěle chutná jak k předkrmům, tak i k hlavním chodům a samozřejmě k sýrům.
Komentáře (2)
Katarína
přidáno před 2109 dny
Dobrý den, opravdové šampaňské je super. Existuje i více druhů a pak už je jen na vašich chuťových buňkách, kterému dáte přednost. Pokud se o šampaňském chcete dozvědět něco více, můžete se podívat sem http://www.donperignon.cz/srovnani-sampanskych/ kde jsou porovnánané různé odrůdy.
odpověď
Votroubek
přidáno před 2129 dny
Vysoké skleničky je věc tradice. Dnes už se pomalu přechází i u sektu k "břichatějším" skleničkám.
odpověď
zobrazit vše