Lilek, baklažán, jablko bláznů: jeho sezóna začíná

Lilek, baklažán, jablko bláznů: jeho sezóna začíná

Původně divoce rostoucí v Indii, dnes již běžně pěstovaný i v Evropě. Že se jedná o ovoce je prakticky veřejné tajemství, stejně tak je z jeho úprav známá často jen grilovaná verze. Lilek ale skýtá nespočet dalších skvělých úprav, které vás překvapí a zajisté ohromí.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Jak lilek vybírat?

Nejprve si pojďme upřesnit, jaké lilky vybírat. V obchodech hledejte menší a pevnější plody, což je na přelomu jara a léta snazší, protože jsou lilky mladé. Zkuste si ho potěžkat, na svou velikost je poměrně těžký. Vyhněte se zvrásněným, velikým a změklým baklažánům. Kromě toho, že už mohou být i nahnilé, je u nich pravděpodobnější, že budou hořké. Dívejte se i na stonek, který by měl být zelený a bez známky hniloby či plísně. Lilek existuje i v bílé barvě nebo krásně žíhaný světle fialové a bílé barvy. U nás je ale často nevídáme.

Baklažán je plný vlákniny, je dobrým zdrojem minerálů a antioxidantů a obsahuje minimum tuku i kalorií. Rozhodně ale nezkoušejte jíst lilek syrový. Krom toho, že tak nechutná nijak extra, je i do jisté míry nejedlý. Obsahuje solanin, podobně jako výhonky brambor nebo nezralá rajčata, který může způsobit nevolnost, zvracení i halucinace. Ve Starověkém Řecku si proto baklažán vysloužil přízvisko „jablko bláznů“. Nemusíte se ale bát. Tepelná úprava totiž z lilku dělá zdraví nezávadnou pochoutku.

TIP: Víte, že se lilky dávají „vypotit“ kvůli tomu, aby při tepelné úpravě nezhořkly? Ačkoli už dnešní odrůdy nemají tendenci příliš hořknout, tuto jednoduchou techniku můžete využít, aby lilek nebyl příliš vodnatý. Nakrájený lilek posolte a nechte na utěrce hodinku „vypotit“ přebytečnou vodu.

Co s ním?

Lilek má mnoho tváří a podob. V podstatě záleží na tom, jak ho nakrájíte. Na kostičky, kolečka, plátky či vcelku, pravidlem číslo jedna je ho vždy dobře tepelně upravit.

Je lahodný grilovaný, na plátky nebo na kolečka. Díky masité dužině může být skvělým doplňkem salátu nebo i nahradit maso. Můžete ho při grilování i chvilku marinovat pro ještě výraznější chuť. Z grilovaných plátků můžete i připravit lilkové roládky s balkánským sýrem jako předkrm. 

Spousta dobrot může vzniknout z jeho krémové dužiny. Když ho dáte propíchaný vidličkou vcelku do trouby na půl hodinky, dužina změkne, zjemní a z pevné slupky jí snadno vyškrábnete. To je základ slavné libanonské pomazánky baba ganoush nebo salátu z dužiny lilku. Pokud jste baba ganoush ještě nikdy nevyzkoušeli a nevíte, podívejte se na tipy jak ji využít. Zkuste si k ní upéct domácí indický chléb naan, dohromady chutnají výborně.

Můžete lilek upéct i rozkrojený napůl. Vykrojte do dužiny mřížku, aby se lépe propekla, posypte oblíbeným kořením a špetkou soli a zakápněte olivovým olejem. Můžete ho pak posypat sýrem.

A gurmáni, kteří si hlídají obsah peněženky si z lilku připraví i kaviár. Je libo bruschettu s lilkovým kaviárem a jamonem serrano?

Baklažány můžete plnit a zapékat, ale i smažit či vařit. Podélné plátky jsou spolu s hovězím mletým masem a bešamelem základem řecké musaky. Můžete s ním nahradit těstoviny v lasagních a připravit si lehčí obměnu, nebo si upéct delikátní lilkovou parmigianu.

Nakrájený na kostičky je součástí slavného francouzského ratatouille. Právě rajčata, paprika, cuketa, česnek a čerstvé provensálské bylinky se k lilku skvěle hodí a proto je ratatouille jedním z nejoblíbenějších zeleninových jídel vůbec. Skvělé jako příloha i samo o sobě. Na podobném principu je i tento restovaný lilek.

TIP: Nepřehánějte to při restování s olejem. Lilek je velmi savý a nasákl by ho, což by byla škoda.

Nebojte se používat lilek častěji a pestřeji. Jak vidíte, skýtá mnohem pestřejší úpravy než gril.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU