Kouzelný česnek: co vše s ním svedete
Doba čtení 4 minut

Kouzelný česnek: co vše s ním svedete

Latinsky allium sativum, lidově přírodní antibiotikum. Česnek je neskutečně blahodárný pro naše zdraví a je jedním ze základních potravin při vaření. Pokud se mu vyhýbáte, protože je na vás příliš agresivní nebo se děsíte „česnekového dechu“, vězte, že existují úpravy, díky kterým snížíte jeho palčivost i intenzitu. Uvidíte, že si ho i vy oblíbíte.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

V lékárničce

Česnek obsahuje vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód, enzymy i sloučeniny síry. Bojuje proti bakteriím, virům a plísním a posiluje imunitu i zažívání. Věří se, že bradavice i pomůže odstranit parazity. Dokonce je údajně silným afrodiziakem, což jeho štiplavý zápach možná trochu popírá.

Nejzdravější je syrový. Stroužek čerstvého česneku denně pomáhá snížit krevní tlak.

Zeleného klíčku se nebojte, je plný enzymů a prospěšných látek. Může ale být hůře stravitelný, takže pokud je vám po česneku těžko, zelený klíček odstraňte.

Tip: Věděli jste, že se čeští vědci snaží vytvořit z česneku umělé buňky a vytvořit antibiotikum inspirované přírodou? Přírodní antibiotika jsou nestabilní a bakterie si na ně nestíhají vytvořit rezistenci. 

V kuchyni

V kuchyni a zejména té české, je česnek spolu s cibulí nepostradatelný a některá jídla bez něj tak trochu přicházejí o říz. Hledejte v obchodech česnek pěstovaný v České republice. Je výrazný, aromatický a má nejlepší kvalitu.

Při restování má česnek tendenci se rychle připalovat a zhořknout, proto ho hlídejte. Restujte ho na tuku, ideálně na másle, bude tak jemnější.

Tip: Usnadněte si loupání česneku. Odřízněte zploštělý konec a plochou stranou nože česnek zmáčkněte. Slupka odpadne sama.

Úpravou česneku můžete ovlivnit jeho výslednou intenzitu. Pokud chcete cítit jeho podtóny, aniž by přebíjel jiné chutě, použijte celou palici vcelku nebo rozkrojenou nebo celé stroužky, bude tak nejméně palčivý. Střední intenzity docílíte nakrájením nebo nasekáním stroužků. A pokud chcete z česneku dostat nejvyšší možnou intenzitu i pálivost, utřete ho nožem na prkýnku. Je to dokonce efektivnější než použít lis.

Česnek v sobě má i sladkost a tu z něj lze vytáhnout konfitováním. Konfitovaný česnek je skvělým doplňkem k pečeným masům, ale i do šťouchaných brambor nebo kaše. I pečení česneku dá vyniknout skvělé sladké chuti a zlepší jeho stravitelnost.

Další zajímavý způsob jeho přípravy jsou česnekové chipsy. Ty se skvěle hodí do kari, asijských nudlí nebo ochucené rýže.

V hlavní roli: česnek

Ačkoli se česnekem většinou dochucuje, nebo vytváří jakýsi základ chuti, některá jídla jsou celá postavená na něm. Prim hraje ve světoznámé italské omáčce aioli, ochucené majonéze, která se úžasně hodí ke krevetám, domácím hranolkům i jako dip ke grilovaným masům. Další italská specialita, spaghetti aglio olio e pepperoncino stojí na výrazné chuti česneku, lahodnosti olivového oleje a pálivosti papriček. Tohle jídlo je esence jednoduchosti a chuti. Navíc ho vykouzlíte i když máte prázdnou ledničku.

No a na závěr nezapomeňme na naši milovanou česnečku. Zaručený vyprošťovák, vymítač nachlazení a k tomu ta lahodná kombinace česneku s roztaveným sýrem a křupavými krutonky nebo opečenou bagetou.

Zaručeně nejlepší kamufláž na onen „česnekový dech“ je český tatarák. Topinky si můžete pomazat syrovým česnekem jak hrdlo ráčí a nikdo vám nemůže říct ani popel.

Divoký bratranec

Medvědí česnek, který si volně a divoce roste v lesích, se v poslední době těší velké oblibě. Jeho zelené listy mají jemnější chuť, skvěle se hodí na přípravu česnekového másla, domácího pesta, zeleninových soté i do polévek nebo knedlíků. Rozhodně si stojí za to jeho sezónu, od dubna do června, užít.

Česnek je vysloveně dar přírody a zaslouží si místo ve vašem sklepě či spíži. Skladujte ho ideálně tam, do lednice totiž nepatří.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU