Domácí majonéza

Domácí majonéza

V české kuchyni je nepostradatelnou surovinou, která je trnem v oku výživových poradců i dietářů. Ano, řeč je o majonéze. Jak se tato omáčka připravuje? A je taková hysterie kolem opravdu nutná? To se dozvíte v následujících řádcích.

Majonéza je omáčka základní, ze které se připravují další oblíbené omáčky - například tatarská, koktejlová nebo remuláda. Základní majonéza se používá na kanapky, do pomazánek nebo do našeho tradičního bramborového salátu.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Základní suroviny

Na přípravu majonézy potřebujete dvě základní suroviny – olej a žloutky. A ještě nějaké další…

Sáhněte vždy po kvalitním oleji. Zkušení kuchaři doporučují slunečnicový, případně podzemnicový. Majonéza je pak jemná. Někteří fajnšmekři používají i panenský olivový, majonéza je však potom pikantnější a rozhodně se nehodí na přípravu našeho bramborového salátu. Takovou majonézu servírujte spíše k rybám.

Další důležitou součástí jsou žloutky. Nejlepší je použít čerstvé žloutky, pokud se však obáváte, sáhnete klidně po pasterizovaných.

Dále si připravte něco na dochucení, v základní verzi to bude citronová šťáva, sůl a pepř.

Pusťme se do přípravy

Než začnete šlehat, přesvědčte se, že všechny přísady mají pokojovou teplotu, v opačném případě se může majonéza srazit. Žloutky smíchejte s citronovou šťávou – nejen že dosáhnete lepší chuti, ale zároveň zamezíte šíření bakterií. Citronovou šťávu můžete klidně nahradit bílým vinným octem. Osolte, opepřete, vezměte do ruky metličku a šlehejte. Postupně přilévejte olej, ale opravdu po kapkách, které vždy dobře zašlehejte. Jen tak docílíte ideální konzistence.

I na přípravu majonézy můžete použít techniku, tentokrát tyčový mixér. Ingredience vložte do vysokého pohárku, zapněte na nejnižší výkon a pomalu táhněte mixér nahoru. Majonéza bude hotová během pár vteřin.

Může se stát, že se majonéza srazí. Nemusíte však vše vyhodit do koše, jednoduše vezměte čistou misku. čisté nástroje, začněte šlehat žloutky s citronovou šťávou a místo oleje přilévejte sraženou majonézu.

Důležité je majonézu co nejrychleji spotřebovat, mějte na vědomí, že jste použili čerstvé suroviny, a proto se rychle kazí.

 

Nebojte se experimentů

Domácí majonéza je bomba, ale vy z ní můžete připravit ještě větší dobrotu a ochutit ji tím, co máte rádi.

Jako první vás určitě napadla zmiňovaná tatarka, ve které nesmí chybět nakládané okurky, cibulka, trochu hořčice a třeba i kapary. Pokud máte ostřejší jazýček, výborná je rovněž worcesterová omáčka. Nebo si připravte chilli majonézu, k základní majonéze přidejte trochu chilli pasty (recept na přípravu najdete zde). Chilli majonéza se hodí k domácím hranolkům, ke grilovanému masu a do hamburgerů a sendvičů, lžičkou majonézy jednoduše pomažte housku nebo chléb a přidejte další suroviny.

Máte rádi hořčici? Pak si jistě pochutnáte na hořčicové majonéze. Na její přípravu použil náš šéfkuchař Roman Paulus 2 druhy hořčice – dijonskou a hrubozrnnou. Dejte si ji ke grilované rybě či masu nebo také k telecímu tataráku.

Pro fajnšmekry tu máme tip na lanýžovou majonézu. Část slunečnicového oleje jen nahraďte olejem lanýžovým. podávejte k rybě smažené v těstíčku nebo také k hovězímu tataráku.

Podobně jako majonéza se připravuje i omáčka aioli. Znalci cizích řečí jistě rozluštili, že název skrývá dvě ingredience – česnek a olej. V případě omáčky aioli však sáhněte po oleji olivovém, podává se k mořským plodům smaženým v těstíčku a je oblíbená ve Středomoří, proto bude olivový olej lepší.

Věříme, že se vám naše tipy budou hodit v nadcházejícím období Vánoc a rozhodnete se připravit si do bramborového salátu domácí majonézu. A ještě slíbená odpověď na otázku v úvodu. Ať už si dáte majonézu k pokrmu nebo do salátu, vždy sníte maximálně lžíci. A trocha kvalitního oleje (víte, jaký jste použili) a žloutky (zdroj bílkovin) vám postavu nepokazí. Důležité je dodržovat pravidlo všeho s mírou.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU