Chléb, co vydrží týden čerstvý
Doba čtení 3 minut

Chléb, co vydrží týden čerstvý

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Chléb, co vydrží týden čerstvý

Kváskový chléb je populární nejen díky své lepší stravitelnosti, ale také díky trvanlivosti, která může dosáhnout až jednoho týdne. Balená šumava tohle nedokáže. Jak skladovat kvalitní chléb, aby vám vydržel co nejdéle vláčný a plný chuti?

Chléb na celý týden

Krokem číslo jedna je dobrý chléb. Pokud si na troufnete na domácí kváskový chléb, směle do toho. Podívejte se na tipy na vlastní kvásek a domácí kváskový chléb. Pokud preferujete tmavé chleby, vyzkoušejte žitný kváskový nebo semínkový žitný.

Prvních pár dní je chléb lahodný sám o sobě, nepotřebuje víc než špetku soli nebo trochu másla. Ale s každým dnem pak začíná působit vzduch a teplota a chléb ztrácí svou vláčnou strukturu a chuť. Lze tomu však předejít.

Stojí za to si pořídit speciální látkový sáček z bavlny nebo lnu – můžete si ho navíc i vyrobit sami. Chléb uchovávejte v chlebníku a přibližně po 3 dnech sáček vyměňte.

TIP: Neskladujte chléb v plastovém sáčku, chytí rychleji plíseň. V papírovém sáčku naopak vysychá a tvrdne.

Pokud speciální sáček nemáte, stačí chleba zabalit do utěrky a pak ho uložit do chlebníku. Chlebník vytváří díky cirkulaci vzduchu ideální prostředí pro pečivo. Nepropouští vlhkost a udržují stabilní teplotu. Pro optimální úschovu chlebu je tedy kombinace látkového pytlíku a chlebníku ideální.

TIP: Čerstvý chléb nebalte do utěrky teplý, zapařil by se. 

Když chléb dosluhuje

Dřív nebo později začne chléb vysychat a ztrácet nadýchanou strukturu. Neznamená to, že patří do koše. Snad jen v případě, že chytne plíseň, není cesty zpět. Rozhodně si nemyslete, že odříznutím plesnivé části ho zachráníte. Plíseň již je v celém chlebu a proto se s ním raději rozlučte.

Jinak ale chléb, který už nechutná jako za čerstva, přechází do kategorie tepelné úpravy. A možností je stále mnoho.

Tou první je opéct chléb v toastovači či na pánvi na křupavé topinky. Potřete krajíce kapkou olivového oleje, můžete ho posypat bylinkami. Topinky jsou nejlepším přítelem hovězího či lososového tataráku. Nezapomeňme na dětskou klasiku – chléb osmažený v rozšlehaném vajíčku.

Dalším skvělým způsobem využití pečiva, které už má to nejlepší za sebou jsou chlebové chipsy, které hravě strčí ty bramborové do kapsy. Hodí se k pivu i vínu, sýru i guacamole.

Křupavé krutony povznesou každou krémovou polévku nebo salát. Vyzkoušejte je přidat do této kopřivové polévky. Navíc jsou jednou z nenahraditelných složek slavného salátu Caesar.

A posledním krokem k zužitkování tvrdnoucího chlebu je ho rozemlít spolu s bylinkami na luxusní strouhanku. Obalit si v této bylinkové strouhance můžete svůj oblíbený řízek.

Jaké triky na uchování čerstvosti chleba používáte vy? Napište nám do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU