Druhy rýže – zrnka, která živí svět

play Přehrát video recept
Druhy rýže – zrnka, která živí svět
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Není rýže jako rýže a možná byste se divili, kolik různých druhů této oblíbené přílohy se v kuchyni používá. Šéfkuchař Roman Paulus proto natočil video, ve kterém vám vysvětlí, jak se rýže rozděluje podle tvarů a barev. Seznámíte se s běžnými druhy, jako je parboiled či arborio, ale podíváte se i na lehce netradiční himalájské basmati nebo indiánskou rýži. Ve skutečnosti se ale v takovém případě o žádnou rýži nejedná – jsou to semínka americké divoké trávy. Na závěr zjistíte, co všechno dalšího se z rýže vyrábí, a budete se moct pustit do vaření!

Tagy

Suroviny

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Postup:

01.Rýže je potravina s bohatou historií, jejíž domestikované formy se objevily v Číně už před více než 13 000 lety. Dnes je nejdůležitější obilovinou na světě, živící téměř dvě pětiny obyvatel zeměkoule.

02.Proč je rýže tak oblíbená? Je lehce stravitelná, přirozeně bezlepková a nabízí bohatý zdroj sacharidů i přesto, že je vhodná i pro diabetiky.

Lepkavou či sypkou?

03.Rýže se dělí do několika kategorií podle typu zrna a použití. Kulatozrnná rýže, jako Arborio nebo Carnaroli, zůstává po uvaření více lepkavá a často se využívá v italské kuchyni, zejména pro přípravu krémového rizota. V Asii podobné druhy využíváme hlavně na sushi.

04.Naopak dlouhozrnná rýže, například basmati a jasmínová, zůstává spíše sypká a najdeme si obvykle v podobě přílohy. Obohacuje zejména indická, ale čím dál častěji i česká jídla svou specifickou vůní a chutí.

Zkuste krémové italské rizoto či autentické sushi podle triků kulinářské akademie Lidlu.

Druhy rýže: Od bílé po černou

05.Podle míry čištění se v kuchyni setkáme s celozrnnou a loupanou rýží. Neloupaná je rozhodně zdravější, vzhledově atraktivnější, ale vyžaduje delší vaření a zůstává díky obalu zrna tvrdší. Klasická bílá rýže je oproti tomu mnohem oblíbenější, jemnější a připravená za pár minut. Zejména pokud ji koupíme již předvařenou.

Jak nejlépe uvařit klasickou dlouhozrnnou rýži zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Voňavá rýže Basmati – hit z Himálaje

06.Basmati, což v překladu znamená "voňavá rýže," je dlouhozrnná varianta, která se pěstuje na svazích Himálají v Indii a Pákistánu. S jemnou oříškovou vůní a minimem cukru a lepku je ideální pro dietní stravu. 

Připravte si typické srílanské kuřecí nebo vegetariánské jackfruit kari s basmati rýží podle receptů Kuchyně Lidlu.

Jasmínová rýže - aroma jemného jasmínu z Asie

07.Jasmínová rýže, podobná basmati, voní po jasmínovém květu a pěstuje se hlavně v Thajsku a Vietnamu. S jemným aroma připomínajícím oříšky nebo popcorn je skvělým doplňkem k thajským a asijským pokrmům.

Vyzkoušejte typické asijské restované kuře se zeleninou a jasmínovou rýží podle receptu Kuchyně Lidlu zde.

Rýže v netradičním kabátku

08.Kromě klasické přílohy se z rýže vyrábí další suroviny, které mohou zpestřit váš jídelníček a přinést nové chuťové zážitky.

09.Rýžové chlebíčky jsou velmi oblíbená svačinka při redukčních dietách. Na rýžové nudle, zejména ty široké, často narazíme v thajské kuchyni. Najdeme je například ve slavném rychlém jídle Pad thai. V japonské kuchyni se tradičně setkáváme se saké – rýžovým kvašeným vínem. V Číně je zase oblíbený rýžový papír, do kterého se balí nejrůznější náplně na závitky. Při výrobě sushi se pro změnu neobejdeme bez rýžového octa.

10.A v neposlední řadě musíme zmínit i „Indiánskou rýži“, která je oblíbená ve zdravé výživě. Bývá celozrnná, barevná a má velmi dlouhá zrnka. Vaří se a používá stejně jako rýže, avšak z botanického hlediska se jedná o zcela jinou travinu ze Severní Ameriky.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo