Roman Paulus
Doba přípravy2 hod. 30 min.

Vařená plec s rösti a špenátem

Vídeň není jen řízek a Sacher. Šéfkuchař Roman Paulus připravil recept na další pochoutku rakouské kuchyně – vařené hovězí maso s bramborovými rösti.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Plec

  • řepkový olej Vita D'or
  • 2 středně velké cibule
  • 80 g celeru
  • 1 petržel
  • 1 mrkev
  • 50 g pórku
  • 3 l vody
  • 5 kuliček nového koření Kania
  • 3 bobkové listy Kania
  • 10 kuliček černého pepře Kania
  • čerstvá listová petržel
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 1 falešné svíčkové (hovězí kulatá plec) Řezníkova čerstvá porce

Krémový špenát a rösti

  • 1 polév. lž. másla Pilos
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 250 ml čerstvé smetany (33 % tuku) Pilos
  • zmrazený listový špenát Freshona
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 400 g brambor

Vídeňská pažitková omáčka

  • 150 g máslového toastového chleba Rivercote
  • 500 ml čerstvého plnotučného mléka Pilos
  • 6 vajec "M"
  • 120 ml hovězího vývaru
  • 1 káv. lžič. dijonské hořčice Kania
  • 300 ml slunečnicového oleje Vita D'or
  • 8 polév. lž. nasekané čerstvé pažitky
  • kulaté tvořítko
  • mixér
  • struhadlo
  • kovové sítko

POSTUP

Plec:

Ze surovin na vývar (oleje, cibule, kořenové zeleniny, pórku, divokého koření, listové petržele, soli a vody) si připravíme várku, přivedeme do varu a maso v ní vaříme asi 2 hodiny do měkka. Po uvaření maso vyndáme, vývar přecedíme a kořenovou zeleninu nakrájíme na menší kousky a dáme stranou k masu.

Tip: Detailní video jak připravit vývar najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Krémový špenát:

V rendlíku s rozpuštěným máslem zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, zalijeme smetanou a svaříme na požadovanou hustotu.

Přidáme rozmražený, vyždímaný a lehce pokrájený špenát, osolíme, opepříme a krátce prohřejeme.

Rösti:

Brambory upečeme v rozehřáté troubě ve slupce „do tvrda“ (neměly by být upečené do měkka, díky tomu zůstanou po nastrouhání trochu mazlavé). Necháme trochu vychladnout, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Osolíme a plníme do kulatého tvořítka, lehce udusáme a vytvoříme požadovaný tvar. Opečeme z obou stran v pánvi s rozpáleným olejem dozlatova.

Vídeňská pažitková omáčka:

3 vejce uvaříme natvrdo (10 minut ve vroucí vodě) a 3 syrová vejce rozdělíme bílky a žloutky.

Chléb namočíme v mléce a vyždímáme. Přidáme natvrdo vařená vejce, vývar, hořčici, 3 žloutky, sůl, pepř a rozmixujeme. Do vzniklé hmoty pomalu zamixujeme i olej. Podle potřeby dochutíme a nakonec posypeme nasekanou pažitkou.

Tip: Podrobné video na vídeňskou pažitkovou omáčku najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu.

Servírování:

Vařenou plec nakrájíme na plátky a podáváme zalitou vývarem i s kořenovou zeleninou. Zvlášť servírujeme rösti, špenát a vídeňskou pažitkovou omáčkou.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU