Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Vaječný likér

Domácí vaječný likér udělá radost všem u štědrovečerní tabule a navíc skvěle poslouží i jako milý vlastnoručně vyrobený dárek. Jeho přípravu přitom hravě zvládnete klidně i v předvečer Štědrého dne. Šéfkuchař Roman Paulus k tomu připravil přehledný video návod, díky kterému zjistíte, jak smetanu, kondenzované mléko, vanilku, žloutky a cukr zpracovat v základ, který potom můžete naředit alkoholem dle svého výběru. Tradiční volbou je tuzemák, ale můžete přidat i amaretto, kávový likér, brandy a nakonec třeba ještě skořici a karamel.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 500 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 200 ml kondenzovaného mléka
  • 400 g moučkového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 × vanilkový lusk
  • 300 g (asi 12 ks) žloutků
  • 100 ml amaretta
  • 400 ml tuzemáku
  • metlička
  • lahve
  • teploměr
  • stěrka

POSTUP

Smetanu, kondenzované mléko, vanilkový cukr, zrníčka z vanilky i zbylý lusk a polovinu dávky moučkového cukru přivedeme do mírného varu a asi 3 minuty za stálého míchání povaříme.

Žloutky a zbylý cukr vyšleháme do pěny. Část smetanové směsi vlijeme za stálého míchání ke žloutkům a posléze vše zpět do hrnce. Za stálého míchání, při mírném plameni, necháme zhoustnout (přibližně při teplotě okolo 75 až 80 °C, zabere to 5 až 10 minut). Dáváme velký pozor, aby se nám likér nepřipálil a vajíčka nesrazila.

Do hotového krému přilijeme tuzemák a amaretto a důkladně promícháme. Přecedíme a slijeme do lahví. Skladujeme v lednici.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.