Slaný sýr s exotickým názvem pochází z ostrova Kypr, rychle si získal oblibu ve středomořské kuchyni a v posledních letech se objevuje i na českých talířích. A ještě více na grilech!
Halloumi se na barbecue skvěle hodí, protože se na rozdíl od jiných sýrů neroztéká a drží tvar. Sýr je pevný a elastický a při jeho opékání vzniká na povrchu vynikající křupavá krusta. Výsledek tak potěší nejen vegetariány.
Kouzlo halloumi údajně objevili lidé z Blízkého východu a Balkánu v dobách, kdy neměli dostatek masa. Z mléka domácích zvířat, hlavně koz a ovcí, začali vyrábět jednoduché sýry, které mohli opékat na ohni. Zakapali je olivovým olejem, ovoněli bylinkami a výsledek byl tak chutný, že si na maso už skoro nikdo nevzpomněl.
Grilovaný sýr halloumi s batáty a fíky
Příprava halloumi není složitá, a tak i s jednoduchými recepty u svých přátel snadno zabodujete. Pokud chcete vsadit na originalitu, vyzkoušejte grilovaný sýr s batáty a fíky. Batáty nakrájejte na plátky, osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a položte na gril. Přidejte fíky, které stačí rozkrojit napůl, kořenit je není třeba. Z obou stran opečte také ochucený a olejem potřený halloumi. Grilovaný sýr se zeleninou můžete na závěr na talíři ozvláštnit kuličkami rybízu nebo jiného drobného ovoce. Podobně jako hermelín i halloumi výborně chutná v kombinaci se sladkým.
Špíz se sýrem halloumi a bylinkovou salsou
Halloumi také skvěle funguje ve špízech a salátech. Vyzkoušejte špíz s paprikou, kedlubnami a žampiony, do kterého si mohou „masožrouti“ přidat i slaninu. Propečené špízky můžete zalít bylinkovou salsou, naservírovat na bagetky a letní tapas jsou na stole! Osvěžení, když zrovna nejste u grilu, přinese i chřestový salát se sýrem opečeným na pánvi.
Výhoda halloumi je, že skvěle chutná i syrový. Díky tomu, že se i snadno kombinuje se sladkým, se tak hodí na přípravu rychlých a netradičních dezertů – jako zákusek ho můžete naservírovat třeba s melounem nebo jen tak zakápnutý trochou medu. A po takové hostině už nezbývá než si dopřát krátkou siestu – tak, jak to mají ve zvyku milovníci halloumi ve Středomoří.
Pokud vás přepadla chuť na chapadla nebo jiné mořské plody, není důvod čekat na dobu dovolených. Dobroty jako mušle, krevety nebo olihně si můžete…
Sluníčko svítí, venku je teplo, tak proč se zavírat do kuchyně. Díky vynálezu grilu můžeme snadno a pohodlně vařit i pod širým nebem a ještě si u…
Znáte ten pocit, když se máte ujmout role hostitele, ale nevíte, jak začít? V následujícím článku se dozvíte, jak uspořádat zahradní party, na kterou…