Špekáček jako česká klasika: nejen k táboráku
Doba čtení 10 minut

Špekáček jako česká klasika: nejen k táboráku

Kapky tuku, co v ohni syčí, měnící se tvar a nakonec křupnutí opečené kůrky a lahodná chuť, která se rozvine na jazyku. K tomu krajíc chleba a trocha hořčice a je zaděláno na skvělý večer pod širým nebem. S blížícími se Čarodějnicemi a táboráky se hodí pořídit si pravé špekáčky té nejvyšší kvality.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Špekáček, buřt, vuřt, opékáček…

Nepřehlížejte název, protože ten řekne o kvalitě výrobku hodně. Špekáček spatřil poprvé světlo světa v Praze roku 1891 na Zemské jubilejní výstavě. V popularitě nahradil německý wurst neboli vuřt. Odtud také lidový název buřt. Nicméně špekáček byl jedinečný. Měl jasná pravidla obsahu, výroby i distribuce.

Pravý špekáček musel obsahovat 50 % hovězího masa, 20 % vepřového a 30 % špeku. Pokud dnes u řezníka nebo v jiném obchodě nakupujete špekáček, nakupujete nejlepší možnou kvalitu uzeniny tohoto typu, protože i dnes má špekáček dle vyhlášky obsahovat minimálně 40 % vepřového, hovězího či telecího masa, kvalitní špek (maximální obsah tuku 45 %), koření a vodu. Při jeho rozkrojení v něm jasně uvidíte mozaiku masa a špeku.

Na oheň

Jak na ten nejlepší opečený špekáček? Nejprve si vyberte správnou uzeninu. V Lidlu koupíte špekáčky Pikok Pure či Grill&Fun s 80 % masa. Větší než tento podíl masa je lákavý, ale více jak 80% už není úplně vhodné k opékání na ohni. Podíl tuku v podobě špeku je koneckonců nositelem chuti a udrží špekáček šťavnatý.

Klasický způsob naříznutí je křížem na obou koncích. Lze nařezat na ještě více kousků, po opečení se rozevřou v ježka. Nebo mělce naříznout i „tělo“, kam zapíchnete bodák. Vyzkoušejte řez na spirálu nebo na chobotnici, té se špekáček podobá, když rozkrojíte jen jeden konec.

Základem je naříznout špekáček tak, aby se do něj teplo dostalo pokud možno rovnoměrně a vy jste neskončili se zčernalými růžky a studeným středem.

TIP: Propíchněte špekáček párkrát párátkem ještě před opékáním, aby se rychleji prohřál a přebytečný tuk z něj odkapal.

Naříznutý špekáček napíchněte na bodák nebo klacek a opékejte nad ohněm až 15 minut. Zpočátku mimo plameny, aby se prohřál. Když začne zlátnout a okapávat, můžete ho plamenům přiblížit a pěkně ho opéct.

Oheň na kterém opékáte by měl být za každou cenu z přírodního dřeva, pozor na podpalovače a napuštěná dřeva. Uvolňující se chemikálie by špekáček nasál jak houba.

TIP: Opečený špekáček servírujte spolu s čerstvým chlebem a hořčicí, ideálně domácí, ta se s masem skvěle snoubí nejen chuťově, ale i vyrovnává pH v žaludku.

Co se zbylými špekáčky?

Zbylé špekáčky můžete naložit. Utopenec je přeci jen další typicky česká lahůdka k pivu. Není hospoda, která by je v nabídce studené kuchyně neměla.

Jedná se o špekáčky naložené ve sladkokyselém nálevu s bílou cibulí. Ty se oloupou ze střívka, podélně naříznou a naloží do velké sklenice s kolečky bílé cibule a nálevem z octa, cukru, soli a koření. Někdo nakrojené špekáčky promaže hořčicí a cibuli vloží do řezu, do sklenice se taky přidávají například papričky.

Dalším zábavným a notoricky známým využitím špekáčků nebo jakýchkoli buřtů je buřtguláš. „Guláš chudých“ udělá radost rychle a snadno.

Sezóna táboráků a špekáčků na všechny způsoby nechť je zahájena!


NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU