Sorbet: mrazivé ovocné osvěžení
Doba čtení 2 minut

Sorbet: mrazivé ovocné osvěžení

Když je léto v plném proudu, přichází čas na domácí sorbet! Dopřejte si lehkou ovocnou tečku za letním obědem.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Kde se vzal?

Slovo sorbet pochází z arabského šarba, které označuje osvěžující nápoj. V době arabské nadvlády na Sicílii se prý tento nápoj vyráběl smícháním sněhu z Etny s citronovou šťávou. Možná proto mají Sicilané dodnes tolik v oblibě vynikající granitu, která se sorbetu podobá. Jako sorbety se obecně označují dezerty z drceného ovoce, cukru a ledu, přičemž podíl ovoce by měl být alespoň čtvrtinový. Oproti klasické smetanové zmrzlině jsou sorbety méně kalorické, ale pozor – obsah cukru zůstává stále poměrně vysoký. 

Ovocný mix

Na přípravu sorbetu budete potřebovat především dobrý mixér na rozmixování ovoce. Vybírejte ideálně ze sezónní nabídky – v létě se hodí jahody, maliny, borůvky i meruňky, z exotických plodů ananas, mango nebo meloun. Velmi osvěžující jsou i citrusy, klasický citron můžete zkusit vyměnit za mandarinky. 

Z připraveného ovoce si nejdřív připravte pyré. Z cukru a 100 ml vody potom cukrový rozvar, který vařte, dokud se cukr nerozpustí, a pak ho zchlaďte. Vše pak smíchejte ve zmrzlinovači a nechte míchat asi 30–45 minut. Pokud nemáte zmrzlinovač, promíchejte všechno mixérem (menší krystalky nejsou na škodu) a dejte nechat ztuhnout do mrazničky. 

Tip: Díky cukru sorbet neztuhne úplně, přesto ho vyndejte z mrazáku 5 minut před podáváním, aby trochu změkl. Neměl by být ani moc tuhý, ani moc tekutý. 



Sorbet jako letní drink?

Výhoda sorbetu je, že do něj můžete přidat všechny svoje oblíbené přísady. Přisypat trochu koření, třeba vanilky, zázvoru nebo rozmarýnu, nebo přilít citronovou nebo jinou ovocnou šťávu. Citronový sorbet skvěle chutná i s kapkou prosecca nebo šumivého vína, melounový zase s bílým rumem, kromě zmrzliny tak vykouzlíte rovnou párty drink. Odvážlivci kombinují sorbety i s vodkou. Inspiraci na další letní koktejly s ledovou tříští najdete zde. Roman Paulus zase doporučuje ozvláštnit chuť jahodového sorbetu francouzským pomerančovým likérem. Náš šéfkuchař vám také ukáže, že sorbet nemusíte připravit jen z ovoce, ale třeba z bazalky!

Vyhrajte si s ozdobou

Vyhrát si můžete i při servírování sorbetu. Efektním doplňkem bude zaručeně lísteček máty nebo bazalky. Nachlazené mističky sorbetu můžete ozdobit i kouskem samotného čerstvého ovoce napíchaného na špejle, třeba melounu nakrájeného na trojúhelníky. A pokud byste si chtěli užít sorbet jako Sicilané, můžete ho podávat jako jejich granitu – tedy s pořádnou porcí pravé šlehačky a čerstvou brioškou. 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU