Vaši blízcí k narozeninám „nic nechtějí a nepotřebují“? Anebo snad dokonce „všechno mají“? Nikdo nechce dávat dárky, které mají potenciál akorát tak skončit na dně šuplíku. Jenže také nechcete na oslavu přijít s prázdnou, i když je oslavenec vyhlášený minimalista. Zkuste svým drahým udělat radost domácím naloženým masem v krásně zabalené skleničce. To ještě určitě nemají, ale rozhodně potřebují.
Skvělým jedlým dárkem jsou rillettes – vyslovují se [rijet] – masová pomazánka původem z Francie. Jejich příprava sice zabere pár hodin, ale nejde o nic složitého a prakticky veškerou práci za vás obstará rozpálená trouba.
Rillettes vznikají dlouhým pečením masa v sádle – tato technika se jmenuje konfitování (více o konfitování se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu). O recept na kachní rillettes, které se rozpadají na jazyku, se s námi podělil šéfkuchař Roman Paulus. Z jeho video návodu se dozvíte vše podstatné.
Kachní rillettes ve videoreceptu Kuchyně Lidlu
To jediné, co budete navíc potřebovat, je balení – čistá sklenice a hezké víčko. Na přípravu budete mít dost času během konfitování. Vyberte hezké skleničky, které vám zbyly třeba od marmelády, hořčice nebo paštiky. Zbytky etiket a lepidla snadno odstraňte pomocí oleje, jedlé sody a starého zubního kartáčku. Sklenici důkladně vymyjte horkou vodou a nechte dobře vyschnout.
Pak už je potřeba jen dekorativní víčko, ať váš dárek vypadá k světu. Nejjednodušší je sklenici po naplnění rovnou přebalit balicím papírem. Půjčte si od dětí razítka a tiskátka, zkuste papír dozdobit pomocí děrovačky nebo ho zkrátka nechte jen tak. Věnování napište přímo na papír, nebo si ze čtvrtky vystřihněte jmenovky. Papír k horní části sklenice přivažte pěkným provázkem (bude vypadat líp než stuha). S obalem to ale nepřehánějte, nemusí v něm být celá sklenice. Lepší dojem uděláte, když bude hezky vidět i její obsah. K provázku pak můžete připevnit ještě snítku čerstvé bylinky nebo malou větvičku z jehličnanu.
Další možností je přilepit ozdobný papír přímo na víčko a věnování napsat na sklenici. Pokud se ale cítíte na preciznější dekorativní práci, můžete celé víčko opatrně přebarvit. Nejsnadnější je přikrýt otevřenou sklenici alobalem a víčko na něj našroubovat. Pak můžete víčko natřít vybranou barvou bez strachu, že skončí na sklenici nebo na spodní části víčka.
Ochucené rillettes uchovávejte pokud možno v chladu, kde vydrží několik dní (záleží na množství sádla). Neochucené pod vrstvou sádla sice vydrží v ledničce déle (minimálně 2 měsíce), ale věřte, že tyto kachní kousky se u nikoho dlouho neohřejí.
Kdo z vašich blízkých by si takový dárek zasloužil nejvíce? Nebo byste si ho raději nechali pro sebe? Napište nám to do komentářů!
Nádivka, knedlíky, polévka, čaj… to všechno z plevele, který roste v každém příkopu a pálí jako čert.
Během pracovního týdne nezbývá většině z nás čas na přípravu netradičních a rafinovaných pokrmů. Poradíme Vám, jak upravit oblíbené špagety. Po…
Irsko se proslavilo výrobou dvou alkoholických nápojů – skvělého piva Guinness a tradiční dlouholeté whiskey. K výrobě obou nápojů se využívá ječmen,…