Rillettes – jednoduchý jedlý dárek v krásném balení

Rillettes – jednoduchý jedlý dárek v krásném balení

Vaši blízcí k narozeninám „nic nechtějí a nepotřebují“? Anebo snad dokonce „všechno mají“? Nikdo nechce dávat dárky, které mají potenciál akorát tak skončit na dně šuplíku.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Vaši blízcí k narozeninám „nic nechtějí a nepotřebují“? Anebo snad dokonce „všechno mají“? Nikdo nechce dávat dárky, které mají potenciál akorát tak skončit na dně šuplíku. Jenže také nechcete na oslavu přijít s prázdnou, i když je oslavenec vyhlášený minimalista. Zkuste svým drahým udělat radost domácím naloženým masem v krásně zabalené skleničce. To ještě určitě nemají, ale rozhodně potřebují.

Skvělým jedlým dárkem jsou rillettes – vyslovují se [rijet] – masová pomazánka původem z Francie. Jejich příprava sice zabere pár hodin, ale nejde o nic složitého a prakticky veškerou práci za vás obstará rozpálená trouba.

Rillettes vznikají dlouhým pečením masa v sádle – tato technika se jmenuje konfitování (více o konfitování se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu). O recept na kachní rillettes, které se rozpadají na jazyku, se s námi podělil šéfkuchař Roman Paulus. Z jeho video návodu se dozvíte vše podstatné.

Kachní rillettes ve videoreceptu Kuchyně Lidlu

 

Každá sklenice může být dárková

To jediné, co budete navíc potřebovat, je balení – čistá sklenice a hezké víčko. Na přípravu budete mít dost času během konfitování. Vyberte hezké skleničky, které vám zbyly třeba od marmelády, hořčice nebo paštiky. Zbytky etiket a lepidla snadno odstraňte pomocí oleje, jedlé sody a starého zubního kartáčku. Sklenici důkladně vymyjte horkou vodou a nechte dobře vyschnout.

Pak už je potřeba jen dekorativní víčko, ať váš dárek vypadá k světu. Nejjednodušší je sklenici po naplnění rovnou přebalit balicím papírem. Půjčte si od dětí razítka a tiskátka, zkuste papír dozdobit pomocí děrovačky nebo ho zkrátka nechte jen tak. Věnování napište přímo na papír, nebo si ze čtvrtky vystřihněte jmenovky. Papír k horní části sklenice přivažte pěkným provázkem (bude vypadat líp než stuha). S obalem to ale nepřehánějte, nemusí v něm být celá sklenice. Lepší dojem uděláte, když bude hezky vidět i její obsah. K provázku pak můžete připevnit ještě snítku čerstvé bylinky nebo malou větvičku z jehličnanu.

Další možností je přilepit ozdobný papír přímo na víčko a věnování napsat na sklenici. Pokud se ale cítíte na preciznější dekorativní práci, můžete celé víčko opatrně přebarvit. Nejsnadnější je přikrýt otevřenou sklenici alobalem a víčko na něj našroubovat. Pak můžete víčko natřít vybranou barvou bez strachu, že skončí na sklenici nebo na spodní části víčka.

Ochucené rillettes uchovávejte pokud možno v chladu, kde vydrží několik dní (záleží na množství sádla). Neochucené pod vrstvou sádla sice vydrží v ledničce déle (minimálně 2 měsíce), ale věřte, že tyto kachní kousky se u nikoho dlouho neohřejí.

Kdo z vašich blízkých by si takový dárek zasloužil nejvíce? Nebo byste si ho raději nechali pro sebe? Napište nám to do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU