O co vlastně v řeznictví žádat? Hovězí maso totiž není jedno a to samé. Aby vás a vaše hosty nepřekvapila místo šťavnaté pochoutky podrážka od boty, vybírejte následující kousky.
Nejlepší steaky jsou ze střední části vysokého roštěnce, známého také jako rib-eye steak, nebo francouzsky entrecôte. Po svíčkové (filet mignon) je to nejjemnější kus, ale je prorostlejší. Právě výrazné tukové mramorování je to, co z něj dělá nejlepší kousek na steak. Dobrý steak připravíte i z roastbeefu.
Úplně nejlepší je, když se vám podaří najít kousek s kostí. Kolem ní je maso totiž úplně nejkřehčí. Například tomahawk steak je pořádný kus rib-eye steaku s dlouhou kostí žebra. Je výborný a k tomu vizuálně velmi působivý. Ještě větší kus je tzv. côte de boeuf. Jedná se o silný kus roštěnce s páteřní kostí. Tahle pochoutka je oblíbená ve Francii, kde si ho nechávají klidně i dva měsíce zrát. Maso je pak dokonale křehké.
Dalším výborným kouskem je tzv. květová špička z horní kýty neboli rump steak. Sice není tak křehký jako rib eye, ale je libovější. Hledejte větší a tlustší kousky, opékejte je vcelku a hotové je krájejte na tenké plátky.
Dále tu máme kousek ze spodní části pupku, tzv. flank steak. Jedná se o libový kousek výrazné chuti. Je specifický a hodí se mu maximálně propečení medium.
Nezapomeňme ani na veverku, neboli hanger steak. Je to v podstatě svalový úpon bránice. Jedná se o delikatesu, maso ale musí být dostatečně vyzrálé, aby zkřehlo.
Tip: Marinádu na bázi oleje si nechte na jiné flákoty, třeba vepřové. Velkým kusům hovězího masa sluší tzv. rubování. Koření jednoduše vetřete do masa rukama a nechte v chladu odležet. Zkuste si koření a sůl dle vlastní chuti podrtit v hmoždíři. Čerstvě namletý pepř, ale i další suché koření tak pustí maximum chuti a skvěle se do masa vpije.
Teď už vám nezbývá než se vydat do řeznictví pro pořádný kus masa a rozžhavit uhlíky. Jaký je váš oblíbený steak? Napište nám to do komentářů!
Ačkoli jsou Velikonoce oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista, jsou zároveň ozvěnou pohanských svátků a oslav příchodu jara. Název vychází ze spojení…
Během pracovního týdne nezbývá většině z nás čas na přípravu netradičních a rafinovaných pokrmů. Poradíme Vám, jak upravit oblíbené špagety. Po…
Irsko se proslavilo výrobou dvou alkoholických nápojů – skvělého piva Guinness a tradiční dlouholeté whiskey. K výrobě obou nápojů se využívá ječmen,…