Ochucené oleje: snadno je vyrobíte i doma
Doba čtení 2 minut

Ochucené oleje: snadno je vyrobíte i doma

Jaro přeje experimentům! Zkuste vyměnit klasické oleje za méně tradiční ochucené, které vašim salátům i dalším receptům dodají nový šmrnc. Snadno je vyrobíte i doma, pojďme se podívat jak!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Jak na to

Na domácí výrobu budete potřebovat tři věci. V první řadě vyberte lahvičky, které se vám líbí, ochucené oleje totiž nejen skvěle chutnají, ale také dobře vypadají (třeba s bylinkami uvnitř), můžete jimi proto obdarovat své blízké nebo se jimi kochat na poličce. Z olejů sáhněte po olivovém extra panenském oleji, který se hodí do salátů. Pokud chcete na vyrobeném oleji smažit, můžete vybrat i slunečnicový nebo řepkový. Připomenout, na co se který olej v kuchyni hodí, si můžete v našem článku o olejích v kuchyni.

TIP: Olivovému oleji se vyhněte tam, kde chcete nechat vyniknout vůni dalších přísad, jeho silné aroma některé suroviny snadno přebije.

Jako dochucovadla se nejčastěji používají sezónní bylinky – v lahvi pěkně vypadá snítka rozmarýnu, oregano, lístky bazalky, kuličky pepře, chilli paprička, česnek nebo ořechy. Všechny přísady musí být suché, aby v oleji nekvasily. Připravené suroviny můžete rovnou zalít studeným olejem a nechat uležet. Pokud nespěcháte, bude lepší olej nejdřív zahřát v hrnci spolu s dalšími přísadami, aby se aroma i chuť lépe uvolnily. Olej ale nikdy nevařte, jen ohřejte a asi po dvaceti minutách přelijte do připravené skleněné nádoby. Skladujte v chladu dva týdny. Spotřebujete do tří měsíců.


Originální variace

Bylinkový olej se bude hodit jako dresink do salátů, chilli olej k masu a česnekový nebo pepřový olej zase využijete na těstoviny. Jedinečnou chuť nabízí olej s příchutí citronu, případně grepu nebo limetky, které se dobře kombinují třeba se zázvorem. Hodí se na přípravu ryb, do pomazánek i salátů. Před přípravou je potřeba usušit nastrouhanou vrchní část citrusové slupky v troubě nebo na topení. Takto nasušené ovoce nebude kvasit a olej tak déle vydrží. Ohřát ho pak můžete buď na mírném ohni nebo můžete zvolit techniku Romana Pauluse, který sklenici ohřívá v troubě.

Vyzkoušejte i rakytníkový olej, který je plný vitaminu C. Hodí se do salátů i k dezertům, zkuste s ním zakápnout třeba palačinku nebo zmrzlinu. K dezertům se bude hodit i olej s lusky vanilky nebo se snítkami levandule.


NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.