Několik slov o krevetách
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
obtížnost

Obtížnost

Profesionál

Mořské plody jsou vyhledávanou pochoutkou. Šéfkuchař Roman Paulus ve videu Kulinářské akademie Lidlu ukáže návod, jak krevety oloupat a jak je za pár minut snadno celé očistit. Poradí i trik šéfkuchaře na snadné přírodní držátko a prozradí, proč špatně upravené krevety křoupou mezi zuby a jak se tomu vyhnout. Koukněte na video a až na ně v budoucnu narazíte, loupání krevet už pro vás bude hračka.

Tagy

Škola vaření

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Jak poznám syrové krevety?

02.Krevety nejčastěji koupíte ve dvou variantách. Šedivé s hlavou a krunýřem a růžové bez hlavy, nohou a naříznuté na hřbetě. Šedivé jsou syrové - ty se hodí před vařením oloupat a očistit. Růžové jsou oproti tomu už vařené a očištěné a pokud na ně máte velkou chuť, můžete se do nich rovnou pustit. Jedná se však o maso stejných zvířat. Kreveta totiž při tepelném zpracování mění barvu z šedivé na růžovou.

03.Jak oloupat krevety?
Celou krevetu důkladně omyjeme. Následně zalomíme a odtrhneme hlavu i s nožičkami a následně prstem přejedeme po zádech tak, abychom zajeli pod krunýř. Postupně ho článek po článku odlupujeme. Necháme však poslední článek s ocáskem, které nám poslouží jako přírodní držátko při jídle. Pokud chceme krevety zamíchat do jídla (například do rizota či do polévky), můžeme svléknout i poslední článek a ocásek odlomit.

04.Poté malým ostrým nožem nařízneme hřbet, ze kterého opatrně vytáhneme střívko i s obsahem.

05.Hlavu, nožičky a případně ocásek nevyhazujeme, ale uchováme pro přípravu domácího „rybího“ vývaru.

Pokud střevo neodstraníme, zůstane v něm písek, který při jídle bude křoupat mezi zuby.

06.
Označení velikosti krevet
Při nakupování krevet si můžeme všimnout číselného označení. Jedná se o dvě čísla oddělená lomítkem. Čísla udávají rozmezí kusů, které se vejde do britské libry (tedy asi do 453,6 g). Někdy se můžete setkat i s označením kusů v 1 kg, to se však obvykle píše s pomlčkou a za zápisem je uvedeno „ks/kg“
Krevety s označením 16/20 nám tedy prozradí, že do jedné britské libry se vejde 16-20 kusů krevet a jsou tedy průměrně veliké. Stejné krevety můžete zakoupit i s označením  35-45 ks/kg (nebo 16-20 ls/lb).


Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo