Něco na zahřátí: Tipy na nevšední horké nápoje

Něco na zahřátí: Tipy na nevšední horké nápoje

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Teplota klesá, večery se prodlužují a to přímo volá po příjemném, hřejivém nápoji. Čaj s medem nebo šípkovým sirupem si schovejte na boj s bolavým krkem. Místo toho vyzkoušejte kombinace exotického koření i něco ostřejšího.

Zázračný lektvar z Indie

Chai latté je původně indický nápoj, jehož receptura vychází z ajurvédského léčitelství. Ojedinělá chuť tohoto nápoje spočívá v kombinaci černého čaje, mléka a koření. Receptů se dnes dá najít hodně, ale do základu rozhodně patří kardamom, skořice, zázvor, hřebíček nebo muškátový oříšek. Chai latté si můžete připravit doma tak, že provaříte čaj s vybraným kořením a smícháte ho s našlehaným teplým mlékem.

TIP: Existují i hotové směsi, ze kterých je možné chai latté jednoduše připravit, ale domácí vám zachutná určitě více!

Domácí sirup na přípravu chai latté

Na jednu lahvičku budete potřebovat:

3 tyčinky skořice

5 ks celého hřebíčku

5 tobolek zeleného kardamomu

2 kuličky černého pepře

Zázvor - sušený nebo čerstvý

1 hvězdička badyánu

Výběr koření i jeho množství je hlavně na vaší chutí. Pokud budete sirup připravovat pravidelně, můžete zkoušet nové kombinace chutí. Směs koření vsypte do pánve a zalijte zhruba litrem vody. Přiveďte pozvolna k varu a pak 15 minut povařte na mírném plameni. Pánev už dále nezahřívejte a přidejte 4–5 čajových sáčků nebo přiměřené množství vašeho oblíbeného sypaného čaje. Směs nechte dále louhovat cca 10–15 minut. Ještě před vychladnutím sirup sceďte a doslaďte hnědým cukrem, medem nebo jiným přírodním sladidlem. Hotový sirup vydrží v lednici 7–10 dní.

Pro přípravu chai latté z koncentrátu míchejte sirup a horké našlehané mléko v poměru 2:1.

Podzimní long drink

Při prvním náznaku zimního večera se nemusíte nutně hřát jen o hrneček. Klasické horké nápoje mohou působit hřejivě také díky překvapivému twistu. Jako základ k podzimnímu koktejlu poslouží tradiční horká čokoláda.

V malém kastrůlku zahřejte smetanu, kterou poté zalijte v misce nadrcenou vysoce procentní čokoládu. Pořádně zamíchejte, aby se čokoláda ve smetaně úplně rozpustila, jako když připravujete ganache. Pro přípravu dvou drinků postačí jeden kelímek smetany a zhruba 150 gramů čokolády.

Ideálně do shakeru nebo jiné nádoby si připravte asi tak pět kostek ledu – podle toho, jak horký budete drink chtít, přidejte panák vodky, ideálně s vanilkovou příchutí, a dva panáky čokoládového likéru. Přidejte rozpuštěnou čokoládu, dobře promíchejte a přes sítko nalijte do koktejlových sklenek.

Něco na ozdobu

Z horkého drinku může rázem vzniknout jednoduchý dezert, pokud přidáte originální ozdobu. K horké čokoládě se zejména v Americe tradičně podávají pěnové bonbóny marshmallows. Můžete z nich připravit malé špízy, které se do nápoje budou namáčet. Přímo do sklenky přidejte špejli či slanou tyčinku, namočenou do čokolády a obalenou v malých pěnových bonbónech. Hravý doplněk se hodí stejně k horké čokoládě pro děti, jako k originálnímu alkoholickému koktejlu.

A jakým nápojem se na podzim udržujete v teple vy? Máte pro nás vlastní tip, s čím kombinovat horkou čokoládu? Napište nám do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.