Co se Vám vybaví, když se řekne anglická kuchyně? Určitě vás napadne tradiční fish and chips nebo typická snídaně s anglickou slaninou, sázeným vejcem a fazolemi v rajské omáčce. Britská kuchyně nemá ve srovnání s jinými gastronomickými velmocemi valnou pověst, i na Ostrovech se dá však najít spousta pokrmů, na kterých si pochutnáte. Co jste na svých cestách po Británii ochutnali vy? Napište nám o tom v komentářích.
Naši kulinářskou cestu začneme v hlavním městě. Londýn je multikulturní město, což se odráží také v gastronomii, která je zde rozmanitá. A co tradičního si můžete v londýnské restauraci objednat? Samozřejmě rybu s hranolky, ale také úhoře v aspiku, krevetový koktejl nebo šťavnaté steaky. Kromě Anglie zavítáme také do Skotska a Irska, tamější speciality nemůžeme jen tak opomíjet.
Tradiční anglická snídaně je složena alespoň z několika smažených nebo pečených surovin. Kromě smažených sázených vajec a anglické slaniny nesmí na talíři chybět párečky, pečená rajčata a fazole v rajské omáčce. K tomu se podávají křupavé toasty z bílého pečiva. Někteří v rámci anglické snídaně podávají ještě smažené bramborové nebo rýžové krokety. U nápojů už se nejedná o takový nezdravý koktejl, na stole můžete najít čaj a ovocné nebo zeleninové džusy.
Nic si nenalhávejme – taková snídaně je hotová kalorická bomba a určitě po ní nebudeme cítit svěže a lehce. Faktem je, že vlivem aktuálních trendů zdravé výživy se objevují i méně kalorické obměny. Měli jste už možnost sníst odlehčenou verzi anglické snídaně? Jednou za čas si však určitě můžeme dopřát i tu těžší verzi anglické snídaně.
Roman Paulus se vyzná v různých světových kuchyních, britskou nevyjímaje. Připravil pro vás šťavnatý rib eye steak s yorkshirským pudinkem, který nemůže chybět na žádném anglickém svátečním stole. Už jste se s ním setkali? Svou konzistencí připomíná palačinkové těsto, ale peče se v troubě. Pokud yorkshirský pudink neznáme, určitě ho musíte vyzkoušet.
Grilovaný steak s domácími hranolky je pokrm, který najdete téměř v každé anglické restauraci, ale připravíte si ho snadno i sami doma. Pamatujte, že abyste připravili dobrý steak, potřebujete kvalitní maso a nepodcenit přípravu. Oboje se naučíte v Kulinářské akademii Lidlu, dozvíte se, jaké maso vybrat a jak jej nepřepéct.
A jaké dezerty nejvíce Angličanům chutnají? Hlavně jsou to různé jablečné koláče připravované z lehce kyselých jablek a podávané se zmrzlinou nebo šlehačkou, dále máslové sušenky, které nesmí chybět při obvyklých čajových dýcháncích, a tradiční puding.
Když se řekne Skotsko, každému z nás se jistě vybaví kilty, dudy a whisky, rozhodně ne skotská kuchyně. To je ale trochu škoda, protože i zdejší gastronomie má co nabídnout. Skotská kuchyně je velmi svérázná a víc než kdekoli jinde si tu zakládají na místních surovinách. Ochutnáte tu tak skvělé ryby, hovězí, skopové, ale i tradiční skotské máslové sušenky.
Skotská snídaně je stejná jako anglická pouze s tím rozdílem, že navíc ještě dostane sladký chléb. Stejně tak typická je pro skotskou snídani i ovesná kaše. Podává se na slano i na sladko s medem, ovocem a cukrem. Někdy se dokonce dochucuje whisky. Inu, každého po ránu nakopne něco jiného.
Skoti milují ryby a mořské plody a také je často připravují. Na talířích hlavně kralují losos a sleď, které se tradičně podávají uzené.
S ohledem na chladnější ráz počasí se v Irsku připravují hutnější a sytější pokrmy. K snídani se jí vše, co je smažené – sázená vejce, klobásky v těstíčku i anglická slanina. A k tomu tradiční tmavý sodový chléb. Na stolech se často objevuje velké množství masa a ryb a k tomu brambory na všechny možné způsoby. Ochutnejte některý z našich receptů, který se bez brambor prostě neobejde.
Zapékané brambory s mletým masem jsou velice výživný pokrm. Dvojitá vrstva brambor a masa s voňavou omáčkou nadchne každého milovníka této klasické přílohy.
Vyzkoušejte také vepřovou pečeni s plněnými bramborami. Náplň tvoří brambory, opečená anglická slanina a lahůdková cibulka. Vše je pak zapečené pod silnou vrstvou sýru čedar.
V Irsku je doma známý pastýřský koláč neboli Shephard´s Pie. Jedná se masový koláč zapečený bramborovo-sýrovou krustou, který se tradičně připravuje ze skopového masa. Nechte se inspirovat Kuchyní Lidlu a připravte si pokrm inspirovaný touto specialitou s mletým masem.
Jak vidíte, britská kuchyně je mnohem rozmanitější, než by se mohlo zdát. Znáte nějaká další britská jídla, které byste našim čtenářům chtěli určitě doporučit? Napište nám do komentářů. Ať už si britské speciality sami připravíte, nebo se na Ostrovy přímo vydáte, určitě si atmosféru skotské „Highlands“ i vřavy londýnského velkoměsta dosyta užijete.
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.