Dezerty, co voní po vanilce

Dezerty, co voní po vanilce

Kouzlo vanilky objevili už původní obyvatelé Mexika, kteří ji přidávali do nápojů a používali ji jako údajně léčivý prostředek k povzbuzení organismu. V 16. století se koření dostalo do Evropy a stalo se ihned žádaným zbožím. Orchidej vanilovník plocholistý ale vyžaduje speciální klimatické podmínky, a tak se vanilka ještě několik dalších století jen dovážela. Její pěstování je dodnes velmi nákladné. Semínka vanilky se získávají z nezralých tobolek (lusků) rostliny, které se suší, aby uvolnily voňavou složku. Vanilka se proto přidává i do parfémů. V kuchyni se využívá celý lusk, zrníčka, vanilkový cukr nebo extrakt. 

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Vanilkový cukr i extrakt po domácku

Vanilka je po šafránu nejdražší a nejvzácnější koření světa, vanilkové lusky ale seženete i v českých obchodech a na trzích. Doma je rozřízněte ostrým nožem. Dostanete z nich potřebná zrníčka, která vám vytvoří v dezertech typické černé tečky. Koření uchovávejte v uzavřených nádobách, aby neztratilo aroma. U kupovaných vanilkových cukrů si můžete na obalu zkontrolovat, jestli obsahují pravou vanilku nebo náhražku – ethylvanilin.


TIP: Vanilkový cukr si ale můžete vyrobit i sami doma. Do sklenice nasypte moučkový nebo krupicový cukr a přidejte vanilkový lusk. Použít můžete jak samotná zrníčka, tak celý rozřízlý lusk a nebo dokonce i rozřízlý lusk bez semínek. Sklenici dobře uzavřete a nechte několik týdnů rozležet.

Prázdnou tobolku nevyhazujte, můžete ji vložit do oblíbeného likéru, povařit s mlékem nebo s pudinkem. Na topení vám zase provoní celý pokoj. Doma si můžete vyrobit i vanilkový extrakt – nejčastěji se využívá vodka, bílý rum nebo brandy, kterými zalijete vanilkové lusky v poměru tři lusky na 100 ml alkoholu. Louhujte v uzavřené nádobě a temnu minimálně dva měsíce a pak už si jen vychutnejte kapku domácí extraktu v koktejlech nebo dezertech.

Vanilkové potěšení

Když zavřete oči, většině z vás se nejspíš vybaví vůně vanilkových rohlíčků. S blížící se jarní sezónou si ale připomeňme i další moučníky, v nichž nesmí vanilka chybět. Mezi české klasiky patří beze sporu pudink a vanilková zmrzlina. Na přípravu domácí varianty stačí mléko, smetana, vyšlehané žloutky a samozřejmě vanilkový lusk. Nezapomeňte, že výsledek výborně osvěží každou kávu!


Vyzkoušejte i kombinaci pudinku a vanilky a připravte delikatesní krém na žloutkové věnečky. Pouhým přidáním karamelu z něj navíc můžete vyrobit krém na větrníky. Českým věnečkům se pak podobají francouzské éclairky z odpalovaného těsta, které Roman Paulus naplnil právě vanilkovým krémem a namočil do čokoládové ganache. Pro začátečníky doporučujeme spíš jednoduchou nepečenou kakaovo-vanilkovou roládu. Náš šéfkuchař vám ve videonávodu také poradí, jak připravit vynikající a snadnou vanilkovou omáčku, která se bude hodit k buchtičkám, palačinkám, koláčům i čerstvému ovoci. Pokud si potrpíte na Itálii, nezapomeňte přihodit vanilkové lusky i do receptu na panna cottu. A jak už jsme naznačovali, nic nezkazíte, když přilijete kapku vanilkového extraktu do mléčných koktejlů nebo alkoholických nápojů, třeba do cuba libre nebo vaječného likéru.

Možná se budete divit, ale vanilka najde uplatnění i ve slané kuchyni, nejčastěji se z ní připravuje omáčka k mořským plodům. Troufnete si i na tuto lahůdku, nebo už si raději otevíráte vanilkovou cukrárnu?

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.