Určitě jste už několikrát slyšeli, že používat v kuchyni sezónní suroviny je nejen zdravé, ale také ekonomicky výhodné. Na zahrádkách a polích nyní dozrávají cukety, a proto se tentokrát zaměříme na tuto zeleninu a podíváme, jaké dobroty z ní můžeme připravit.
Mladé cukety se nemusí loupat, jejich slupka je jemná a chutná. Konzumovat můžete i cuketové květy pečené v těstíčku – jsou křupavé a chutnají opravdu báječně. Jelikož má cuketa jemnou chuť, lze ji přidávat do všech pokrmů, hodí se k plnění, dají se z ní připravit zeleninové špagety nebo upéct placičky. A úplně nejlepší je buchta z cukety, ochutnali už jste?
Pokud máte doma nadúrodu cuket a nevíte, co si s ní počít, navštivte Kuchyni Lidlu, určitě tu najdete skvělé recepty. Z cukety sestavíte celé menu! Vybírat můžete z receptů na předkrmy, hlavní jídla, ale i chuťovky.
Výhodou mladé cukety je fakt, že se dá jíst syrová a i se slupkou. To Vám umožní si z ní připravit celou řadu chutných malých a zdravých pokrmů.
Potřebujete recept na rychlý a snadný pokrm z cukety? Vyzkoušejte roládky z cukety. Cuketu pomocí škrabky nakrájejte na tenké plátky, naplňte sýrem a zarolujte. Takový předkrm probudí chuťové pohárky Vašich hostů, podávat jej ale můžete i jako chuťovku.
Špízy jsou velká pochoutka, přidáte-li cuketu, bude ještě větší! Potřebujete k tomu jen různé druhy zeleniny a bylinkovou marinádu. Zeleninové špízy můžete podávat jako předkrm před masitým hlavním chodem nebo jako hlavní jídlo pro vegetariány, kteří k Vám přijdou v létě na společné grilování. Určitě budou chutnat všem.
Z grilované cukety můžete rovněž připravit malé pizzy, které se hodí jako předkrm, nebo také jako něco malého k zakousnutí k pivu. Stačí si vše připravit dopředu a potom jenom zapéct na grilu s oblíbeným sýrem. Tímto malým jídlem určitě potěšíte všechny své hosty, zvláště ty nejmenší.
Cuketa je skvělá příloha k těžším masitým pokrmům, ale rovněž k lehčím rybám. Podívejte se, co všechno se dá z cukety připravit a třeba Vás tyto recepty budou inspirovat k dalšímu experimentování.
Za vyzkoušení stojí určitě těstoviny s cuketou a lososem. Tento recept Vás přesvědčí, že i z cukety můžete připravit skvělé těstoviny. Stačí pomocí škrabky připravit tenké plátky, lehce povařit a smíchat s uvařenými tagliatelle. Takto připravené cuketové těstoviny se hodí jako příloha ke všem rybám a dobře se kombinují jak se smetanovými, tak rajskými omáčkami.
Nebo si uvařte cuketové ragú, které skvěle doplní delikátní chuť lososa. Tento pokrm ocení všichni, kteří neradi tráví u plotny dlouhé hodiny.
Hovězí steak je natolik delikátní pokrm, že nepotřebuje žádné komplikované přílohy, tady hraje prim maso! I v tomto případě oceníte cuketu. Cuketové noky jsou výbornou alternativou brambor a navíc nestrávíte moře času jejich přípravou. Pokud jsme Vás nepřesvědčili, ještě dodáme, že chutnají prostě dokonale. Tak co Vy na to – pustíte se do nich?
Nakonec jsme si připravili opravdovou delikatesu - cuketu plněnou mletým masem. Všichni tento recept známe, ale určitě se také shodneme, že nikdy nezklame. Tento pokrm určitě potěší milovníky masa i zeleniny, protože masitou náplň můžete vyměnit za zeleninovou. A nebo jinou náplň podle toho, co máte rádi. Určitě máte spoustu nápadů, rádi se necháme inspirovat – napište nám do komentářů pod článek.
Doufáme, že se Vám v Kuchyni Lidlu povedlo najít recept, který Vás nadchl a ihned si ho musíte uvařit. Recepty můžete samozřejmě různě obměňovat podle toho, na co máte chuť nebo co zrovna najdete ve své lednici. Hlavní je, abyste z vaření měli radost a sezónní zelenina se na Vašem stole objevovala co nejčastěji. Ale která zelenina by se na Vašem stole měla objevit příští měsíc, co myslíte?
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.