Od Nového roku začnu jíst lépe! Mnoho z nás se pro něco podobného rozhodlo. Přemýšlíme, co můžeme a nemůžeme, naše obvyklá a oblíbená jídla (jako je svíčková, buřtguláš nebo smažený řízek) se přesunula do sloupečku „zakázané“ a my si lámeme hlavu, co si vlastně můžeme uvařit. Proto jsme pro vás připravili 7 rychlých a snadných receptů, které nejen dobře chutnají, ale jsou pro naše tělo i prospěšné. Ať už držíte dietu nebo jenom upevňujete zdraví, níže uvedené dobroty vás jistě nadchnou.
Nevíte, co se zbytky se silvestrovské oslavy. Rychlý salát, který zasytí, na téma „co dům dal“ je ta správná volba. Upotřebíte do něj papriky, okurky, cherry rajčata, olivy i avokáda, co vám zbyli z přípravy chlebíčků. Přidáte červenou cibulku, olivový olej, čerstvou bazalku, cizrnu a balkánský sýr, zamícháte a salát je hned hotový. Pokud zbyla i veka, připravte si vynikající domácí česnekové krutonky a salát už nemůže být lepší.
Kuřecí maso ideálním pomocníkem při redukční dietě a ocení ho i sportovci, kteří budují svalovou hmotu. Je lehce stavitelné a přitom obsahuje velké množství kvalitních bílkovin a jen malé množství tuku (zejména pokud ho konzumujete bez kůže). Pohanka zase pomáhá udržovat pevné a zdravé žíly a v jídelníčku má své neocenitelné místo. Když tyhle dvě oblíbené suroviny spojíte, vykouzlíte výborné pečené kuře s přílohou z pohanky a červené řepy, na kterém si pochutnáte nejen vy, ale i vaši blízcí.
Na ryby v našem jídelníčku často zapomínáme a to i přesto, že jsou nejen chutné, ale i zdravé a hlavně připravené během několika minut. Mořský vlk je skvělým příkladem. Jeho maso má nízký obsah kalorií (97 kcal/100 g) avšak dohání to mnoha užitečnými látkami, jako je vitamin B, množství proteinů i hořčíku. Jako příloha je velmi vhodný fazolový salát, který kvalitně zasytí a díky cherry rajčátkům a cibulkám i skvěle chutná.
Česká klasika zdravě! Ano, jde to … představte si sladké ovoce, výraznou chuť sýra a dokonale křehké maso. Jako příloha zde poslouží lahodný čerstvý špenát na cibulce, opečené hrušky a křupavé kešu ořechy. Jakmile naservírujete tuhle dobrotu s rozpečeným měkkým sýrem na talíř, vaše rodina si ani nevzpomene na nějaké knedlíky s omáčkou ?.
Krůtí maso patří mezi největší zdroje kvalitních bílkovin. Navíc má velmi nízký podíl tuku (asi kolem 4 %) a pro ty, kteří se zajímají o výživu je tak mnohem cennější, než obvyklé kuřecí. Náš recept vás naučí, jak krůtí prsa upéct, aby zůstala šťavnatá i jak k nim připravit zdravou přílohu z lilku, cukety a čočky. Zjistíte i čím celé jídlo dokončit tak, abyste na něj ještě dlouho vzpomínali.
Tento lahodný salát poslouží jako skvělá lehká večeře po náročném dni. Pohanku uvaříte za pár minut, červenou řepu jen pokrájíte, celé jídlo dochutíte lahodným medem, olivovým olejem, solí a pepřem a necháte několik minut rozležet. Navrch si jen rozpečete pár plátků kozího sýra, pokud máte rádi, tak přiděláte krutonky a je hotovo. Chutný, rychlý a zdravý recept je na světě.
Bojíte se, že ve zdravém stravování se s oblíbenou šunkou musíte rozloučit? Pokud si vyberete kvalitní uzeninu, jakou je třeba schwarzwaldská šunka, můžete si bez výčitek pochutnat. Ukážeme vám, jak s její pomoci vykouzlit neodolatelný fit oběd. Připravte si filety ze pstruha, které ochutíte solí, pepřem a petrželí a svážete k sobě plátky šunky. Filety krátce opečete na olivovém oleji. Servírujte s vařenými brambory orestovanými s cuketou, česnekem, olivami a bazalkou.
Zapomeňte na věčné saláty z ledového salátu, rajčat, okurky a několika kuřecími kousky. Zapomeňte na suchou rýži s vařeným kuřecím prsem. Podívejte se na naše fit recepty, které vám ukážou, že zdravě jde vařit i barevně, chutně a tak, že vám obědy budou všichni kolegové v práci závidět ?. Dobrou chuť.
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.