Viva Italia
Škola vaření

Viva Italia

Italská kuchyně - to není jen pizza a různé druhy těstovin, to jsou rovněž ryby, mořské plody a k tomu i chutné dezerty.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Italská kuchyně - to není jen pizza a různé druhy těstovin, to jsou rovněž ryby, mořské plody a k tomu i chutné dezerty. Vydejte se s námi tento týden na Apeninský poloostrov ochutnat jednu z nejlepších kuchyní světa.

Také si rádi pochutnáváte na italských specialitách? Napište nám, co Vám z italské kuchyně nejvíce chutná.

Pizza, pizza, pizza!

Pokud je Vaším oblíbeným jídlem pizza, máme pro Vás několik zajímavostí, které se s tímto pokrmem z Neapole pojí. Víte, že pizza je v každém regionu Itálie jinak silná? Na severu se podává spíše na silnějším těstě a na jihu je těsto velmi tenké. Rozdílné jsou i suroviny, které se na ní přidávají. Na Sicílii ochutnáte pizzu, na kterou se přidává cibule a také třeba brambory a klobásky. V Neapoli se nejčastěji podává tradiční pizza margherita se zelenou bazalkou, červenými rajčaty a bílou mozzarellou, která připomíná italskou národní vlajku. Název margherita získala po královně Markétě Savojské, která Neapol v roce 1889 navštívila. Za jejího tvůrce je považován pekař Raffaele Esposito.

Jak italskou pastu?

Jak často připravujete doma těstoviny? A víte, jak by je uvařil opravdový Ital? Vždy kupujte kvalitní těstoviny a vařte je v dostatečném množství dobře osolené vody. Do těstovin se nepřidává ani olej, ani se po scezení neproplachují. A ještě jedno pravidlo – vždy přidávejte těstoviny do omáčky. Další zajímavosti o těstovinách najdete v jednom z triků naší Kulinářské akademie, podívejte se na video zde.

Připravit dobré italské těstoviny, ale i další pokrmy není složité ani časově náročné. Klíčem úspěchu je však použití kvalitních a hlavně čerstvých surovin. Důkazem toho jsou třeba špagety carbonara nebo aglio olio e peperoncino, které připravíte během chvilky. Bez kvalitních surovin však nikdy nepřipravíte takové těstoviny, jako dostanete v italské restauraci.

Máte osvědčený recept na těstoviny? Podělte se s námi o něj v komentářích.

Další italská klasika

Italské těstoviny se neomezují jen na špagety nebo penne, které se u nás jí nejčastěji. Patří k nim rovněž plněné těstoviny - ravioli a tortellini. Velice oblíbené jsou zeleninové náplně a náplně z mořských plodů. Pokrm stačí jen dochutit rozpuštěným máslem s bylinkami.

Ani po takových dobrotách se Italové nenechají připravit o sladkou tečku. Určitě jste již ochutnali tiramisu nebo panna cottu – to jsou nejznámější dezerty, ale znáte i nějaké jiné italské sladkosti? Napište nám je do komentářů.

Inspiraci na italskou kuchyni najdete i v Kuchyni Lidlu. Podívejte se na pár receptů a uvařte si tentokrát italské menu.

Bruschetta s mozzarellou

Bruschetta s mozzarellou

Jako předkrm Vašeho italského meníčka může být skvělá bruschetta. Kombinací rajčat a mozzarelly, kterou jsme bruschettu obložili, nemůžete nikdy nic zkazit. Olivy a bazalka chuť skvěle doplní. Ochutnejte!

Špagety s kuřecím masem a bazalkou

Špagety s kuřecím masem a bazalkou

Špagety podle Romana Pauluse jsou určitě tou správnou volbou. Začněte přípravou ověřeného receptu a poté již můžete sami experimentovat a zkoušet nové suroviny. Romanův recept je rychlý a snadný na přípravu. Pamatujte ale, že tu pravou italskou chuť získáte, když budete používat čerstvé bylinky, v tomto případě bazalku – tak vypadá italská kuchyně.

Rizoto se sýrem Grana Padano a sušenými rajčaty

Rizoto se sýrem Grana Padano a sušenými rajčaty

Tradiční italské rizoto má svá specifika a přesně stanovený postup přípravy. Dodržíte-li však všechna pravidla, povede se Vám připravit lahodné krémové rizoto. Podávat jej můžete, s čím si jen budete přát – s lososem, pečeným pstruhem nebo hovězím masem. My Vám doporučujeme připravit si rizoto se sušenými rajčaty a sýrem grana padano podle receptu Romana Pauluse.

Pomerančové tiramisu

Pomerančové tiramisu

Máte chuť na něco sladkého? Vyzkoušejte jednu z variací na tiramisu, kterou najdete v Lidl Cukrárně, a přidejte pomeranč. Právě díky pomerančové příchuti vykouzlíte nevšední dezert, jehož vůně se bude linout celým Vaším bytem. A co k jeho přípravě budete potřebovat? Samozřejmě sýr mascarpone, dlouhé piškoty savoiardi a pomeranče. Naservírujte tuto dobrotu svým blízkým a přátelům a my Vám zaručujeme, že ho budete muset připravovat častěji, než jste si mysleli.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU