Italská kuchyně - to není jen pizza a různé druhy těstovin, to jsou rovněž ryby, mořské plody a k tomu i chutné dezerty. Vydejte se s námi tento týden na Apeninský poloostrov ochutnat jednu z nejlepších kuchyní světa.
Také si rádi pochutnáváte na italských specialitách? Napište nám, co Vám z italské kuchyně nejvíce chutná.
Pokud je Vaším oblíbeným jídlem pizza, máme pro Vás několik zajímavostí, které se s tímto pokrmem z Neapole pojí. Víte, že pizza je v každém regionu Itálie jinak silná? Na severu se podává spíše na silnějším těstě a na jihu je těsto velmi tenké. Rozdílné jsou i suroviny, které se na ní přidávají. Na Sicílii ochutnáte pizzu, na kterou se přidává cibule a také třeba brambory a klobásky. V Neapoli se nejčastěji podává tradiční pizza margherita se zelenou bazalkou, červenými rajčaty a bílou mozzarellou, která připomíná italskou národní vlajku. Název margherita získala po královně Markétě Savojské, která Neapol v roce 1889 navštívila. Za jejího tvůrce je považován pekař Raffaele Esposito.
Jak často připravujete doma těstoviny? A víte, jak by je uvařil opravdový Ital? Vždy kupujte kvalitní těstoviny a vařte je v dostatečném množství dobře osolené vody. Do těstovin se nepřidává ani olej, ani se po scezení neproplachují. A ještě jedno pravidlo – vždy přidávejte těstoviny do omáčky. Další zajímavosti o těstovinách najdete v jednom z triků naší Kulinářské akademie, podívejte se na video zde.
Připravit dobré italské těstoviny, ale i další pokrmy není složité ani časově náročné. Klíčem úspěchu je však použití kvalitních a hlavně čerstvých surovin. Důkazem toho jsou třeba špagety carbonara nebo aglio olio e peperoncino, které připravíte během chvilky. Bez kvalitních surovin však nikdy nepřipravíte takové těstoviny, jako dostanete v italské restauraci.
Máte osvědčený recept na těstoviny? Podělte se s námi o něj v komentářích.
Italské těstoviny se neomezují jen na špagety nebo penne, které se u nás jí nejčastěji. Patří k nim rovněž plněné těstoviny - ravioli a tortellini. Velice oblíbené jsou zeleninové náplně a náplně z mořských plodů. Pokrm stačí jen dochutit rozpuštěným máslem s bylinkami.
Ani po takových dobrotách se Italové nenechají připravit o sladkou tečku. Určitě jste již ochutnali tiramisu nebo panna cottu – to jsou nejznámější dezerty, ale znáte i nějaké jiné italské sladkosti? Napište nám je do komentářů.
Inspiraci na italskou kuchyni najdete i v Kuchyni Lidlu. Podívejte se na pár receptů a uvařte si tentokrát italské menu.
Jako předkrm Vašeho italského meníčka může být skvělá bruschetta. Kombinací rajčat a mozzarelly, kterou jsme bruschettu obložili, nemůžete nikdy nic zkazit. Olivy a bazalka chuť skvěle doplní. Ochutnejte!
Špagety podle Romana Pauluse jsou určitě tou správnou volbou. Začněte přípravou ověřeného receptu a poté již můžete sami experimentovat a zkoušet nové suroviny. Romanův recept je rychlý a snadný na přípravu. Pamatujte ale, že tu pravou italskou chuť získáte, když budete používat čerstvé bylinky, v tomto případě bazalku – tak vypadá italská kuchyně.
Tradiční italské rizoto má svá specifika a přesně stanovený postup přípravy. Dodržíte-li však všechna pravidla, povede se Vám připravit lahodné krémové rizoto. Podávat jej můžete, s čím si jen budete přát – s lososem, pečeným pstruhem nebo hovězím masem. My Vám doporučujeme připravit si rizoto se sušenými rajčaty a sýrem grana padano podle receptu Romana Pauluse.
Máte chuť na něco sladkého? Vyzkoušejte jednu z variací na tiramisu, kterou najdete v Lidl Cukrárně, a přidejte pomeranč. Právě díky pomerančové příchuti vykouzlíte nevšední dezert, jehož vůně se bude linout celým Vaším bytem. A co k jeho přípravě budete potřebovat? Samozřejmě sýr mascarpone, dlouhé piškoty savoiardi a pomeranče. Naservírujte tuto dobrotu svým blízkým a přátelům a my Vám zaručujeme, že ho budete muset připravovat častěji, než jste si mysleli.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…