Ústřice i pro začátečníky

Ústřice i pro začátečníky

Jejich chuť může na začátku působit nezvykle, uvidíte ale, že si je rychle oblíbíte, a lehkou delikatesu k vínu už si těžko odpustíte. Ústřice obsahují spoustu důležitých proteinů a vitaminů, a dokonce prý fungují jako afrodiziakum.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Čerstvost základ úspěchu

Podle tradice se ústřice mají jíst jen v měsících, které ve francouzském názvu obsahují písmeno r, tedy kdy je jejich hlavní sezóna. Vychutnat si je tak můžete celou zimu až do dubna (francouzsky avril) a pak zase od září (septembre). Vzhledem k tomu, že se jedí zaživa, nejdůležitější samozřejmě je, aby byly čerstvé. Vždy proto zkontrolujte lokalitu i datum výlovu. Od něj by měly vydržet týden až deset dní. Na pohled by měly být vlhké, lesklé a přirozeně vonět jako moře.

TIP: Čerstvost poznáte i jinak: když ústřici vezmete do ruky, zkuste s ní zatřást. Neměla by znít dutě. Měli byste cítit, že obsahuje vodu.

Při skladování v lednici proto dejte pozor na to, aby byly lastury stále zavřené a položené hlubší stranou dolů – aby voda nevytekla a ústřice nezahynula.

Mělké, nebo hluboké?

Ústřice se dělí na dva základní druhy: ploché (takzvané plates), které jsou jemné a šťavnaté, a hluboké (creuses), které jsou větší a masitější. Dále se označují čísly. Čím nižší číslo, tím je ústřice větší a masitější. Názvy označují i místo původu. Mezi nejznámější patří třeba Fine de Clair, de Bretagne nebo Normandie.

Otevírejte opatrně!

Ústřice otevírejte těsně před tím, než je chcete podávat. Při otevírání, zejména přímo v dlani, dávejte pozor, aby vám nůž nesklouzl z povrchu a nezranili jste se. Lepší je vzít ústřici do rukavice nebo utěrky. Nůž (v ideálním případě speciální nůž na ústřice) potom zanoříte pod víčko, buď zezadu přes nejužší místo, takzvaný zámek, nebo ze strany. Jemným páčivým pohybem uříznete sval a pak pomalu otevřete zbytek lastury. Před servírováním je potřeba obsah ještě uvolnit nožem nebo vidličkou od stěn. Nakonec slijte přebývající mořskou vodu. Videonávod najdete také v Kulinářské akademii Lidlu.

Občasný luxus

Ústřice si můžete vychutnat jako občasnou chuťovku. Ideální množství je asi šest kousků na osobu. Podáváme je vždy na ledu. Ideálně s citronem nebo zálivkou, třeba z octa a šalotky. Když ústřici zakápnete, měla by se smrštit na důkaz toho, že ještě žije.

Ústřice se jí na jedno srknutí, pokud ale hledáte elegantnější způsob, použijte vidličku. Žvýkejte jen lehce, aby se uvolnila její chuť. Ne každému zachutnají tyto mořské plody napoprvé a někteří lidé se k nim musí projíst. Pro začátek proto můžete vyzkoušet i méně tradiční úpravu za tepla. Vařte je ale maximálně pět minut. Kombinovat se dají s česnekem, smetanou, šalotkou nebo špenátem. Vyzkoušejte i zapečené ústřice s holandskou omáčkou.

A jaké pití si k nim dopřát? Hodí se šampaňské nebo bílé suché víno, ideálně Muscadet nebo Chablis.

Jaké mořské plody máte nejraději vy? Podělte se s námi v komentářích.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU