Trhané maso každý den jinak

Trhané maso každý den jinak

Dobře připravené trhané maso je jednoduché, ale chce jen svůj čas. Naložené a pomalu doměkka pečené maso tak, že se dá lehce vidličkou či rukou po vlákně odtrhnout, je charakteristické především pro klasické americké barbecue. Využít se ale dá na tisíce způsobů.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Nikam nepospíchat

Trhané maso se připravuje především z vepřového masa. Pro takzvané pulled pork” je nejlepší vepřová plec nebo ramínko. Můžete však klidně použít i hovězí. Při výběru masa vždy vybírejte takový kousek, který bude mít dostatek kolagenu, jako je třeba hovězí krk nebo kližka.

TIP: Čím déle, tím lépe – maso se musí péct hlavně zvolna. Podle amerického pravidla „low and slow” – držte teplotu kolem 120 °C a přidávejte čas podle velikosti masa.  

Pokud máte maso i s kůží, nařízněte ji na mřížku, ať se dobře propeče. Pokud budete marinovat, chuť navíc lépe prostoupí celým masem. Maso nakládejte alespoň přes noc. K tomuto účelu se skvěle hodí mletá uzená paprika, lžička třtinového cukru a hořčice – stejně tak trhané maso připravuje i Roman Paulus.

Druhou variantou přípravy masa je přidání koření těsně před cestou do trouby. Postačí sůl a pepř, případně čerstvé bylinky, jako je tymián nebo rozmarýn. Tahle možnost je vhodná, pokud si více pohrajete s dochucením masa před samotným podáváním – třeba když maso přidáte do salátu s domácí zálivkou.

  

Pečeme!

Troubu si nejprve předehřejte na 180–200 °C a nechte maso půl hodiny tzv. zapéct. Až potom snižte teplotu na 120 °C, podlijte maso vodou nebo vývarem, zakryjte a pečte pozvolna 3,5–4 hodiny až do úplného změknutí.

TIP: Trhané maso se dá připravit i přímo na grilu! Podrobný návod Romana Pauluse najdete ve video receptu Kulinářské akademie Lidlu.

Hotové upečené maso nikdy nekrájejte! Vždy ho rozdělte po vláknech buď vidličkou nebo klidně rukou. Ještě teplé je vynikající do hamburgerů – šťavnaté maso doplňte nakládanou zeleninou a ideálně domácí barbecue omáčkou. Pro nejlepší zážitek přidejte ještě domácí housky na hamburgery!

Co byste ještě měli vědět?

  • O něco dietnější variantu trhaného masa z drůbeže připravíte úplně stejně. Udržujte nižší teplotu a pečte dostatečně dlouho. Drůbeží maso je jemnější, proto ho častěji kontrolujte. Můžete ho podlít vodou či vývarem.
  • S trháním masa neotálejte, nejlepší je rozdělit ho ještě horké.
  • Pokud maso nespotřebujete hned, nechte ho zcela vychladnout a uložte do krabičky do lednice. Klidně ho zalijte trochou výpeku, který maso zvláční, až ho budete ohřívat na pánvi.
  • Maso vydrží hotové v lednici několik dní, maximálně však týden. Do mrazáku trhané maso nepatří.

Mexická trhlá hostina

Pomalu pečené trhané maso má své pevné místo také v mexické kuchyni. Mexická jídla jsou barevná, rozmanitá a hlavně – jejich podávání je často velmi zábavné! Trhané maso, které už můžete mít předem hotové, se může stát jednou z mnoha přísad mexických tacos, zvaných také carnitas. Na stole by se měla objevit čerstvá nasekaná rajčata, avokádové guacamole a samozřejmě čerstvě bylinky – koriandr, případně hladkolistá petržel, která je vděčnou náhradou pro někoho, kdo koriandr zrovna nemusí. Všechny přísady si může nabrat každý dle libosti a naplnit si s nimi svou taco placku. Na závěr se ještě naplněné taco může zakápnout limetou, tabascem nebo posypat měkkým sýrem typu feta.

TIP: Jak na tacos? Připravit si kukuřičné placky doma je snadné. Smíchejte hrnek polohrubé mouky, půl hrnku kukuřičné mouky, lžičku soli a jeden a půl hrnku teplé vody. Tvarujte kulaté placky a ty opékejte na slabě vymazané pánvi. Stačí pár minut z každé strany, dokud nebude taco na povrchu suché.

Na zahřátí

Doplňte čerstvě vytažené maso neotřelou teplou přílohou. Můžete tak vytvořit úplně nové hřejivé jídlo ve svém repertoáru obědů a večeří. Klasická bramborová kaše se k masu skvěle hodí, a díky video receptu Romana Pauluse ji zvládnete na profi úrovni. Zajímavou variací na teplou přílohu je i mrkvová kaše se zázvorem nebo pyré z topinamburu, které má příjemně oříškový nádech. Pěknou porci trhaného masa a šťávy naložte přímo na kaši a doplňte pečenou mrkví nebo kukuřičným klasem.

Zkoušeli jste už doma připravit trhané maso? Znáte nějakou osvědčenou kombinaci? Podělte se s námi v komentářích!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU